Багато людей недооцінюють небезпеку безсоння. Останнє дослідження показало, що навіть одна ніч без сну піддає здоров’я людини серйозному ризику небезпечних метаболічних порушень, за які розвиваються ожиріння і діабет.

Вивчали це питання учені з Університету Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, зробили висновок про те, що одна безсонна ніч може бути більш шкідливою для здоров’я людини, ніж 6 місяців дієти з високим вмістом жиру. Наслідком такої нестачі сну є порушена чутливість до інсуліну, що загрожує появою важкої інсулінорезистентності.

При даному порушенні організм стає менш чутливим до інсуліну – білкового гормону, що виробляється підшлунковою залозою для регуляції вуглеводного обміну. З-за цього він починає виробляти все більша кількість інсуліну, що може призвести до виникнення діабету 2 типу, підвищення рівня цукру в крові в зв’язку з ослаблій інсулінової реакцією. У свою чергу діабет тягне за собою ряд серйозних ускладнень, включаючи серцево-судинні захворювання, ожиріння.

Провівши серію експериментів, вчені встановили, що одна ніч без сну знижує чутливість до інсуліну на 33%, в той час як 6 місяців дієти з високим змістом жирів знижує на 21%. На думку дослідників, це важливе свідчення того, що сон грає вагому роль у підтримці рівня цукру в крові і зниження ризику метаболічних захворювань.

«Ці результати важливі для практикуючих лікарів і підкреслюють важливість сну. Багато пацієнти розуміють важливість збалансованої дієти, але не мають чітке уявлення про те, наскільки важливий сон для підтримки рівноваги в організмі», – сказали, зокрема, автори дослідження.

джерело