У Міносвіти Росії заявили, що всі навчальні посібники, які адміністрація школи включає в список навчальних посібників, які використовуються в освітній діяльності, повинні придбаватися за рахунок бюджетних грошей і надаватися учням безкоштовно.

За словами прес-секретаря Міністерства Анни Усачової, Федеральний закон “Про освіту” прямо передбачає, що учням безкоштовно надаються підручники та навчальні посібники, а також навчально-методичні матеріали, засоби навчання і виховання. При цьому школи самостійно визначають перелік навчальних посібників, необхідних для вивчення конкретного предмета, і цей список повинен бути затверджений наказом директора школи. “Якщо адміністрація школи включає конкретну робочу зошит на друкованій основі в список навчальних посібників, які використовуються в освітній діяльності, який затверджується наказом директора школи, то, безумовно, дана робочий зошит повинна надаватися за рахунок бюджету”, – сказала вона.

Враховуючи, що сьогодні існує декілька тисяч різних посібників, вчитель має право рекомендувати ті з них, які не будуть включені в список обов’язкових для додаткового вивчення. Однак у цьому випадку освітня організація не вправі вимагати від батьків учнів їх обов’язкової купівлі.

Слід зазначити, що дана заява викликана зверненням Генеральної прокуратури, яка, виходячи з численних скарг батьків, 4 квітня поточного року запропонувала відомству нормативно врегулювати питання забезпечення школярів робочими зошитами.