Американські дослідники встановили взаємозв’язок між рівнем інтелекту людини і його здатністю бачити сни. Люди з більш високим рівнем IQ, впевнені фахівці, набагато частіше занурюються в нічні мрії і після пробудження можуть детально описати.

Вчені провели експеримент за участю 2000 добровольців. Спочатку були визначені їх інтелектуальні здібності, які виявляли за допомогою спеціалізованих тестів. Потім учасники дослідження відповіли на запитання фахівців про сни.

З’ясувалося, що більша частина випробуваних не змогли розповісти про побачене уві сні. Деякі з них стверджували, що взагалі ніколи не бачать картинок, коли сплять. Детально описали свої сновидіння лише невеликий відсоток добровольців. Ці люди також розповіли, що бачать сни досить регулярно.

Саме ця невелика група учасників експерименту показувала високі результати при проходженні інтелектуальних тестів. І чим вище був рівень IQ людини, тим яскравіше і запам’ятовується були його сновидіння.

Фахівці пояснили це тим, що у людини з низьким рівнем інтелекту мозок під час сну не функціонує – він теж перебуває в сплячому стані, щоб накопичити необхідну енергію на період неспання. На відміну від розумних людей, у яких розумовий процес практично ніколи не зупиняється. Вчені мають намір продовжити роботу в даному напрямку.

Джерело