Острів Ява не вважається місцем для пляжного відпочинку. Проте за кількістю красивих пляжів він може сміливо конкурувати з сусіднім Балі. Для того, щоб їх побачити, ми поїхали в провінцію Пачитан і сплавали на острів Семпу.

Пачитан.

Пачитан – штат тисячі печер, так про нього кажуть місцеві. А узбережжя Пачитана рясніє красивими бухтами з різноманітними пляжами, для купання чи для серфінгу.

Пляж Teleng Ria, пляж міста Пачитан, знаходиться в красивому затоці. У лівій частині пляжу висить плакат «купатися заборонено»: небезпечне протягом. Так що купаються всі в правій частині пляжу. Хоча купаються – це звичайно, не так. Скачуть і скачуть і граються в хвилях, буде більш правильним визначенням. Дрібне море укупі з метровими і півтораметровими хвилями – відмінна розвага для дорослих і дітей.

Сам пляж – дрібний приємний пісочок. Але дуже багато сміття – якісь фантики, обгортки, пластик, просто кошмар при такому красивому бірюзовому морі…

Вид на пляж від нашого номера.

Вже на пляжі

Народ купається

За дітьми суворо стежать

Ми теж приєдналися. Вирішили купатися в туніці: на пляжі тільки ми були іноземні туристи, решта – місцеві, жінки купалися всі в одязі. Дмитро зайшов в окулярах, а вийшов – вже без. Добре, з собою запасні були.

Хтось приїжджає просто подихати повітрям

Пляж Klayar beach вважається чи не найкрасивішим пляжем острова Ява. М’який пісочок, великі хвилі та скелі з дивовижними природними явищами притягують до себе багато туристів. Але, в основному, місцевих. З іноземців мало хто доїжджає до Пачитана.

Приїхали ми на пляж практично до самого заходу.

Хвилі у правій стороні пляжу

Відлив

Півострів в лівій стороні пляжу

Обрамлення пляжу на суші.

Вузька бухта в лівій стороні пляжу

Одне з дивних явищ на пляжі – це природний фонтан. В скелі на горизонтальній поверхні є вертикальна тріщина, що йде вниз і потім до моря. Коли про скелю б’ють хвилі, вода спрямовується в тріщину і виходить на поверхню у вигляді фонтану висотою до двох-трьох метрів. Чим сильніша хвиля, тим потужніше фонтан.

Коли ми прийшли, біля тріщини стояли люди і по черзі пробували на собі невисокі і несильні бризки від фонтану.

Скелі в лівій стороні

Природний фонтан

Денис «купався» у фонтані

Інша визначна пам’ятка цього пляжу – водопадик після сильних хвиль, які утворюються на стрімких берегах. Теж дуже цікаве видовище, можна стояти і дивитися годинами.

Але з настанням заходу нас почали виганяти зі скель біля моря: наближався приплив, який міг затопити скелі. Та й хвилі ставали все вищими і загрозливими.

Захід сонця на пляжі був просто незрівнянний.

Острів Семпу.

Семпу – невеликий острів – Національний парк – біля південного узбережжя Яви поруч з селом Сенданг Біру. Примітний острівець тим, що на ньому є дивовижна лагуна. Але щоб дістатися туди, треба спочатку на човні допливти до острова, а потім пішки по джунглях перейти на інший кінець острова.

Човники в Сенданг Біру

Дорога по острову

А це ми йдемо вздовж лагуни, мальок втомилися в кінці шляху

Дерева спускаються низько до води, чути крики мавп

Коли дійшли до місця, а було вже близько п’яти, побачили на березі купу наметів, розвішану на мотузочках одяг і відпочиваючу місцеву молодь. Національний парк називається…

Особливість лагуни, в яку ми прийшли, – отвір в скелі, через який періодично пробиваються хвилі, утворюючи красивий каскадний водоспад.

В лагуні дуже дрібно, так що всі заходили у воду з фотоапаратами і підходили досить близько до дірці

А коли ми залізли на скелі, щоб подивитися, що діється за бухтою у відкритому морі, ми побачили дивного кольору воду і потужні хвилі.

Забралися на скелі і обернулися

Вода – глибокого морського кольору.

Хоча вода в лагуні була досить прохолодною, ми трохи купувалися. Назад ми поверталися вже в повній темряві. Це ще те пригода. Непроглядна темінь, кругом якісь звуки, постійно з темряви промінь ліхтарика вихоплює то величезний камінь-скелю, то темні силуети дерев, а під ногами звиваються коріння дерев, так і норовлять вдарити тебе по щиколотці. Але за годину ми все-таки дісталися до бухти, в якій нас висадили.

Продовження слідує…

Подорожувала еварушница Evitta.

Посилання по темі:

Авторська колонка «Фоторепортажі Олени з валізою»
Форум “Подорожі”