Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі прийшли до висновку про те, що гра на музичних інструментах знижує ризик розвитку деменції. Їх дослідження базувалося на спостереженні за 157 парами близнюків.

Гра на музичних інструментах може на третину знижувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших різновидів деменції, як з’ясували вчені з США. За словами авторів дослідження, до останнього часу наука мало приділяла уваги ефекту гри на музичних інструментах у якості методу профілактики деменції. Це було пов’язано ще і з тим, що у авторів таких досліджень виникають труднощі з визначенням генетичних передумов розвитку деменції у різних людей.

Саме тому в ході нового дослідження використовувалися однояйцеві близнюки, які мають однаковий набір генів. Спостереження дозволили встановити чіткий зв’язок між грою на музичних інструментах і ризиком деменції. Якщо лише один із близнюків стикався з хворобою Альцгеймера та іншими різновидами деменції, то це вже дозволяло вченим визначити всі фактори ризику, а також захисні фактори, які допомагали зберегти здоров’я другого близнюка.

Вчені взяли до уваги стать, освіта і рівень фізичної активності добровольців, після чого встановили, що гра на музичних інструментах дозволяє знижувати ризик деменції на 36%. Яким чином музичні інструменти захищають від деменції, встановити поки не вдалося. Однак згідно з однією з теорій, гра на гітарі, піаніно або скрипці сприяє посиленню так званого когнітивного резерву – здатності мозку зберігати стійкість перед обличчям негативних зовнішніх і внутрішніх впливів.

Джерело