Кажуть, ті, хто не знає історію, приречений на її повторення, і кожен любитель історії скаже вам, що є подія, повторення яких вам, м’яко кажучи, хотілося б уникнути у вашому житті. Як би те ні було, багато хто з відомих «історичних» фактів є міфами, які не мають підстави.

Єва скуштувала заборонене яблуко.

Яблука, одні з найкорисніших фруктів, досі користуються поганою репутацією, як «заборонені плоди», один з яких як раз вкусила цікава Єва в Едемському Саду, прирікаючи весь рід людський не гріхопадіння. Тим не менш, у Біблії ніде не згадується про те, що забороненим було саме яблуко – «плодом дерева, що в середині раю» (Буття 3:3), може бути і манго, і абрикос, і будь-який інший фрукт.

Мифы известных нам фактов

На Ісака Ньютона впало яблуко, і він відкрив закон земного тяжіння.

Яблуку дістається від історії не на жарт – на цей раз відомий казус, як сидів собі сер Ньютон під деревом, нікому не заважав, а тут на нього яблуко і впаде. Горе яблуку, якщо воно не надихне збитого вченого на наукові звершення. І ось результат – історія, розказана Вольтером, про те, як закон всесвітнього тяжіння був відкритий після міркувань і вражень від впав на голову яблука.

Мифы известных нам фактов

Уолт Дісней намалював Міккі Мауса.

Створення одного з всесвітньо відомих вигаданих персонажів, мишеня Міккі Мауса, приписується Уолту Діснею. Але, тим не менш, Міккі – творіння першого аніматора Диснеївській студії – Аба Иверкса. Дісней, не будучи ніколи визначним художником, завжди мав деякі проблеми з малюванням персонажа, який зробив його знаменитим. На щастя для нього, Аб Иверкс був одним з найшвидших аніматорів – перший короткометражний фільм, в якому з’являється Міккі Маус, Plane Crazy (1928), був намальований ним за два тижні (приблизно 700 малюнків в день). Хоча треба віддати належне і самому Діснею – саме він дав мишеняті голос, озвучивши його, коли почалася ера звукового кінематографу.

Мифы известных нам фактов

Ван Гог відрізав собі вухо.

Ван Гог, відомий своєю убогістю, що продав лише одне своє полотно за все життя, у сварці з Гогеном незадовго до свого самогубства відрізав собі вухо. Незважаючи на її трагічний кінець і погану продаваність його картин, вельми дивний той факт, чому все-таки великий художник не помер від голоду, перебуваючи в досить поганому фінансовому положенні. Справа в тому, що Ван Гог займався написанням картин протягом восьми років свого життя, більшість часу він приділяв викладанню і продажі живопису. Крім того, він не відрізав собі всі вухо, лише шматочок лівої мочки, що зовсім не є такою вже страшною трагедією.

Мифы известных нам фактов

Уолтер Рейлі ввіз в Англію тютюн, картопля.

Сер Уолтер Рейлі – одна з найбільш загадкових постатей в історії Англії. Чи не кожен факт, що говорить про його популярності, є неправдою. Був він гарний? Згідно з записаним згадкам і сучасним портретів (його портретів того часу знайдено не було), він зачарував саму королеву Єлизавету I, і був дамським угодником. Постелив він свій плащ на калюжу, щоб королева могла пройти? Навряд чи це правда. І найголовніше, він не повертався з Нового світу з картоплею і тютюном для Англії. Хоч і подання картоплі в 1586 році і числиться за Рейлі, але все ж в 1585 вона була вперше вирощена в Італії і звідти швидко поширились по всій Європі (і, звичайно ж, через Ла-Манш). І хоч палять люди по всій Європі звинувачують сера Рейлі в своїй згубній звичці, Джон Никот (в честь кого нікотин і був названий таким) впровадив тютюн у Франції в 1560 році. Тютюн потрапив до Англії з Франції, і ніяк не з Нового світу.

Мифы известных нам фактов

Імператор Нерон грав на скрипці під час пожежі в Римі.

Всі знають історію про те, як божевільний імператор Нерон, підпалюючи Рим у 64 році до н. е., грав на скрипці в той час, як місто горіло. Як би те ні було, це навряд чи могло статися. По-перше, скрипку не винайдуть ще протягом 1600 років. В деяких версіях історії говориться, що він грав на лірі або лютні – але тоді вчені переносять його за 30 миль від Рима, в його заміську віллу, де він і перебував, коли пожежа у Вічному місті розпочався.

Мифы известных нам фактов

Шекспір написав історію про Гамлета.

Вільям Шекспір – відомий драматург всіх часів і народів, не завжди писав оригінальні п’єси, іноді адаптувавши для цього старі історії. «Трагедія Гамлета, принца Данського» (1603) – одна з кращих п’єс Шекспіра – була заснована на старому скандинавському переказі. Хоч ми і не отримали оригінальну версію цієї історії, але вона точно є найкращою з усіх можливих.

Мифы известных нам фактов

Америка здобула незалежність 4 липня 1776 року.

Більшість американських школярів (і неамериканських теж) вважають, що Декларація Незалежності була підписана людьми, які стоять у витоків Америки, 4 липня 1776 року. Як би те ні було, війна за незалежність тривала 7 років до того, як 3 вересня 1783 року Америка не отримала незалежність від Англії. В цей день британський король Георг III і лідери американської держави підписали остаточний Мирний договір.

Мифы известных нам фактов

Едісон винайшов електричний світло.

Томас Едісон, відомий як один з найбільших винахідників, досі вражає нас своїми 1093 патентами, більше століття тому. Дивно, якби не одна річ – більшість запатентованих винаходів не належали вченому. Вони були винайдені невідомими робітниками, а найвідоміше його винахід – електрична лампочка – навіть не належала його лабораторії. За сорок років до появи Едісона на світло, англійський вчений сер Хемфрі Дейві винайшов електричний світло. Досягнення Едісона ж полягало в тому, що він підібрав правильне речовину, щоб світло тримався більше 12 годин, чого не могли досягти ні сам винахідник, ні багато вчені після нього.

Мифы известных нам фактов

Ганді звільнив Індію.

Для жителів Заходу, Ганді є одним з відомих лідерів руху за незалежність Індії. Він заслуговує поваги хоча б проповідування ідеї ахимсы (непротивлення злу насильством). Але, тим не менш, історики стверджують про неминучість незалежності Індії. Індійський Національний Конгрес був створений в 1885 році, коли йому було всього 16 років. Акт громадянської непокори Ганді був лише маленькою частиною руху, який, за твердженням вчених, може, досягла б своєї мети на 50 років раніше, якби сконцентрувалося на більш ефективні методи її досягнення

Мифы известных нам фактов

Ісус Христос народився 25 грудня.

У цей день католики святкують Різдво, але, тим не менш, підтверджень істинності цієї дати, в Біблії немає. Крім того, немає підтвердження того, що він народився в яслах, і того, що були три волхви, які подарували свої знамениті дари. Причина, по якій була обрана саме дата 25 грудня для святкування дня народження Христа невідома, але відомо, що в цей же день святкувався послідовниками Мітри, центрального бога елліністичного культу. Вони вірили в те, що Мітра був народжений непорочною дівою 25 грудня і при народженні також були пастухи.