Вживання популярної приправи каррі допомагає в боротьбі з деменцією, так як міститься в куркумі інгредієнт відновлює мозок жертв важкої хвороби. До такого висновку прийшли вчені з Інституту неврології і медицини в Мюнхені.

Любителі гострих приправ, судячи з усього, забезпечені додатковим захистом від хвороби Альцгеймера та інших видів деменції, як встановили німецькі дослідники. Виявляється, в куркумі, яка є ключовим інгредієнтом для приправи каррі, містяться речовини, здатні відновлювати мозок, пошкоджені патологічними процесами.

В ході лабораторних випробувань речовина тумерон, що входить в куркуму, посилювало розростання стовбурових клітин мозку і їх розвиток в повноцінні нейрони. Цей механізм може допомогти вченим розробити нові методи лікування деменції, при якій відбувається втрата клітин мозку, а також інсульту. Вчені відзначають, що науці відомі деякі субстанції, які прискорюють ріст стовбурових клітин, але дуже мало ліків додатково забезпечують перетворення клітин в нейрони. А саме досягнення цього і є головним завданням регенеративної медицини.

Автори дослідження вивчали вплив тумерона на ендогенні нейтральні стовбурові клітини (NSCs), які є в мозку у дорослої людини. NSCs трансформуються в нейрони і відіграють важливу роль у відновленні після нейродегенеративних хвороб і лікування деменції. При певній концентрації компоненти куркуми забезпечували розмноження NSCs зародків щурів до 80%, а також збільшували швидкість їх дозрівання.

У живих щурів ін’єкції тумерона приводили до збільшення двох ключових областей мозку – субвентикулярной зоні і гиппокампу, де відбувається зростання нових нейронів.

Джерело