Після змін до законодавства з 1 січня 2012 року розрахунковий період допомоги по вагітності становить 24 місяці, а не 12 місяців, як було раніше (ФЗ № 343).

1. Першим ділом потрібно порахувати заробіток за два календарні роки, що передують року відходу в декрет (або на лікарняний або у відпустку по догляду за дитиною). Якщо за ці два роки місце роботи у Вас змінювалося, то за новими правилами Вам потрібно буде надати довідки про середній заробіток з усіх попередніх місць роботи за ці останні два роки.

Майте на увазі, що якщо отримати такі довідки з якоїсь причини не виходить, то Ви можете написати заяву своєму роботодавцеві, з проханням зробити запит про Вашому колишньому заробітку в Пенсійний фонд РФ. А от поки необхідних документів не буде, за правилами розраховувати і сплачувати посібник роботодавець буде за тими документами , які є у жінки на руках. А ось, якщо ніяких документів немає, то допомога виплачується, виходячи з мінімального розміру оплати праці (МРОТ). На сьогодні це 4 330 рублів в місяць. Після того, як прийде відповідь з Пенсійного фонду Вам повинні зробити перерахунок та доплатити різницю, виходячи з Вашого реального заробітку.

2. Тепер отриману суму зарплат за два роки ділимо на 730, отримуємо середній заробіток за день. Максимальна сума річного заробітку, який використовується для розрахунку допомоги не перевищує 415 000 рублів ( саме з цієї суми відраховуються внески у Фонд соцстраху, з якого виплачуються посібники). Тому, за два роки може вийти цифра не більше 415 х2= 830 000 тис. руб. Ділимо цю цифру на 730, і отримуємо, що максимальний денний заробіток для розрахунку допомоги буде не більше 1136,98 руб.

3.Тепер множимо середній денний заробіток на кількість належних Вам днів, за які належить допомога, з урахуванням розміру допомоги. Якщо декретні дорівнюють 100% середнього заробітку і виплачуються за 140 днів, то максимальний розмір такої допомоги становитиме 1136,98 х140= 159 177,2 руб, або близько 34,5 тисяч. руб. за кожний місяць декрету.

Ось так все просто. Тепер можна розкішно жити на отримані гроші і радіти!