Піша ходьба та інші аеробні вправи дуже корисні для жіночого мозку, так як вони збільшують його розмір. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Британської Колумбії у Ванкувері.

Канадські вчені встановили, що аеробні вправи збільшують розмір гіпокампу – області мозку, яка відповідає за навчання і спогади. Протягом шести місяців дослідники спостерігали за літніми жінками у віці від 70 до 80 років, у яких спостерігалися вікові проблеми з пам’яттю. Регулярні піші прогулянки, як з’ясувалося, допомогли ефективно вирішити ці проблеми, і це ще раз доводить, що почати займатися спортом ніколи не буває пізно.

Всі учасниці дослідження проживали у себе вдома і, незважаючи на проблеми з пам’яттю, все ще вели незалежну життя. Їх розділили на три групи. У першої жінки два рази в тиждень здійснювали різні аеробні вправи, включаючи і часові піші прогулянки, у другої жінки робили вправи на опір, а також працювали з вагами, а в третьої (контрольної) виконували вправи на стійкість і м’язовий тонус.

На початку і в кінці спостережень вчені виміряли розмір гіпокампу у всіх жінок з допомогою МРТ. З’ясувалося, що його розмір максимально збільшився у тих, хто практикував саме аеробні вправи. У другій групі змін розміру гіпокампу майже не відбулося, а серед виконували вправи на м’язовий тонус і стійкість позитивні зміни були, але не такі помітні, як у першій групі.

Словниковий запас і здатності до навчання жінок перевірялися за допомогою спеціальних тестів. За словами вчених, аеробні вправи довели свою здатність уповільнити скорочення гіпокампу у жінок з помірними проблемами з пам’яттю, які ризикують стати жертвою деменції.