Новорічні свята – це не тільки подарунки, сяюча ялинка, Дід Мороз і Снігуронька. Це ще й велика кількість смачної їжі та алкогольних напоїв на столі. Тому для деяких новорічне свято перетворюється на Свято Живота, і багато хто потім страждають від наслідків переїдання.

Є повір’я, що як зустрінеш новий рік, так його і проведеш. Якщо Ви не готові всі наступні 12 місяців обжиратися, а віддаєте перевагу піклуватися про своє здоров’я, то цей випуск для Вас. У цій добірці Вас чекають кілька корисних рецептів для здоров’я салатів, щоб найкращим чином почати Новий 2014 рік.

Салат Табуле
Інгредієнти на 4-6 персон:
1/4 склянки пшениці булгур, сік 1 лимона і 3 столові ложки оливкової олії, насіння 1 середнього граната 60 г листової петрушки, вимитої і висушеної, 30 г м’яти, вимитої і висушеної, 4 великих червоних помідора, 1 середній червоний цибулю, ретельно нарізаний, 1 столову ложку патоки граната (сироп), яка доступна в хороших супермаркетах і магазинах здорового харчування, щіпка солі, мелений білий перець, дрібка сумаха (спеція).

Приготування:
1. Помістіть булгур у велику чашу і підготуйте трохи киплячої води. Вилийте воду перед кипінням в миску, щоб булгур був повністю покритий. Почекайте, щоб він просочився протягом приблизно 10 хвилин, поки вода не буде поглинута і булгур не пом’якшиться.
2. В той час, як булгур готується, приготуйте сік лимона, наріжте петрушку, м’яту і цибулю. Наріжте помідори на кубики середньої величини. Вийміть насіння граната.
3. Після того, як булгур ввібрав воду, додайте помідори, цибулю, м’яту і петрушку.
4. В окремій мисці добре змішайте лимонний сік і дрібку солі, перець, патоку і сумах. Додайте оливкову олію.
5. Змішайте спеції і суміш булгуру і томату разом, спробуйте на смак, додайте сіль і спеції по мірі необхідності.
6. Прикрасьте салат Табуле насінням граната і покладіть кілька цілих гілочок м’яти. Подавайте це близькосхідне задоволення при кімнатній температурі з теплим лавашем, фалафелем і хумусом.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Салат з індички
Головною перевагою цього салату з індички є швидке час приготування – всього 10 хвилин, і низький вміст калорій. А спеції допоможуть зігрітися прохолодним зимовим вечором.

Інгредієнти на 4 персони:
225 гр. вареного філе індички, нарізаного шматочками, 1 червоний перець без насіння, порізаний, 2 моркви, очищені 175 гр.м огірка розділити навпіл і видалити насіння, 3 втечі зеленої цибулі, дрібно порізані, 125 гр. листя салату, соус чилі 2 ст. л., арахісове масло 2 ст. л., сік половини лайма.

Приготування:
Покладіть шматки індички і перець у велику салатницю.
Поріжте моркву і огірок на тонкі скибочки.
Дрібно наріжте зелену цибулю.
Додайте моркву, огірок і цибулю в миску з листям салату і добре перемішайте.
Помістіть соус чилі, арахісове масло і сік лайма разом в маленьку каструльку, змішавши з 6 ст. л. води і м’яко нагрійте, перемішуючи, поки все не стане однорідним.
Потім полийте приготованим соусом салат, перед тим як подавати на стіл.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Курка Моджо

Інгредієнти:
4-6 будь-яких шматочків курки на Ваш смак, дві столові ложки оливкової олії, кілька зубчиків часнику, свіжий лимон, листя салату, сіль, мелений перець, будь-яка зелень на Ваш смак

Приготування:
1. Вимийте курку, обсушіть і помістіть в миску.
2. Ретельно полийте курку оливковою олією і залиште на годину, щоб вона промаринувалася. Після цього викладіть курку на деко.
3. Додайте кілька зубчиків розтертого часнику, полийте лимонним соком і варити протягом 30 хвилин на середній температурі (курка не повинна бути пережареної).
4. Подавайте з листям салату і зеленню, полив усе це соком курки, що залишився після смаження.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Салат з артишоком і перловкою

Цей салат можна назвати одним з найбільш корисних у цьому списку, але готувати його не так просто, як інші.

Інгредієнти на 4 персони:
3 великих артишоку, 4 середніх лимона, 2 лаврових листа, 2 гілочки свіжого чебрецю, 4 зубчики часнику, очищені і тонко нарізані, 125 мл білого вина, 60 мл оливкової олії, 150 г зеленого горошку, свіжого або замороженого, 100 г перлової крупи, митої, 20 г петрушки, дрібно нарізані, 1 маленький салат латук, розрізаний навпіл уздовж, а потім знову порізаний на 4 частини, сіль і чорний перець, трохи перцю чилі.

Приготування:
Нагрійте духовку до 200 градусів.
Відріжте більшу частину стебла від артишоків і видаліть вручну жорсткі зовнішні листя.
Коли листя стануть м’якими, гострим зазубленим ножем відріжте 2-3 см від вершини. Поріжте артишок уздовж навпіл, щоб дістатися до серцевини і витягти її.
Полийте серцевину чайною ложкою лимонного соку, щоб зупинити її знебарвлення, потім поріжте кожен артишок на 5-міліметрові частини, покладіть в миску і полийте лимонним соком.
Розташуйте артишок на деко, додайте лимонний сік, що залишився, чебрець, часник, вино і масло, накрийте фольгою печіть протягом 45 хвилин.
Після цього зніміть фольгу і дайте страві охолонути.
Потім наповніть середню каструлю холодної води, доведіть до кипіння, додайте горох і потримайте протягом хвилини.
Вийміть горох і помістіть його в холодну воду, після чого злийте воду і дайте йому висохнути.
Варіть перловку протягом 20 хвилин (можна використовувати ту ж воду, де варився горох).
Після цього злийте воду і дайте перловке висохнути.
Помістіть артишоки та їх соки у великій чаші, додайте горох, перловку, петрушку, салат, половину чайної ложки солі і трохи чорного перцю, м’яко перемішайте, додайте трохи перцю чилі – і подавайте на стіл.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Тайський салат яловичий

Інгредієнти на 4 персони:
Для соусу: 2 ст. л. тайського пальмового цукру, тайський соус до риби на 2 ст. л., сік трьох лаймів, 3 зубки часнику, подрібнені, 1 перець чилі без насіння і добре подрібнений, 6 ст. л. свіжо нарізаного коріандру.
Для салату: 1 маленький червоний лук, тонко нарізаний, 3 втечі зеленої цибулі, дрібно нарізані, половина огірка, дрібно нарізана, 8 головок редиски, тонко нарізаних, 4 помідора середнього розміру, розділені на чотири частини, 500-грамовий шматок яловичини, 1 ст. л. рисового масла, половина латуку, нарізана.

Приготування:
Змішайте разом всі компоненти для соусу в маленькій мисці, зачекайте поки цукор розчиниться.
Покладіть порізані цибулю, огірок, редьку і помідори в миску і вилийте більш ніж половину соусу.
Залиште, щоб соус настоявся, поки готуєте яловичину.
Змастіть стейк маслом, посипте сіллю і чорним перцем.
Добре розігрійте сковорідку, потім додайте стейк, приготуйте протягом 3-6 хвилин кожну сторону, або, прожарте на свій смак.
Викладіть на тарілку і дайте охолонути протягом 5 хвилин, після чого тонко наріжте.
Перед тим, як подавати, додайте латук в компоненти салату.
Розділіться між 4 тарілками, покладіть яловичину зверху і полийте соусом, що залишився.
Після цього відразу ж подавайте.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Лосось, фенхель і перловка

Інгредієнти:
400 г лосося, 200 г перловки, 1 великий або 2 дрібних фенхелю, 1 пучок редиски, 1 жменя приготовленої зеленої квасолі, 1 ч. л. хрону, 1 ч. л. гірчиці, сік 1 лимона, 100 мл рослинного масла, ріпакової, або оливкової.

Приготування:
Посипте лосось сіллю і перцем і смажте в духовці при 200°C протягом 20 хвилин, або поки лосось не буде готовий.
Сприсніте рибу соком лимона і відкладіть, щоб охолодитися.
Зваріть перловку, дотримуючись інструкцій на упаковці.
Дайте вареної крупі охолонути.
Ретельно наріжте фенхель і помістіть в миску разом з розділеними на дві або чотири частини редисом і нарізаної, приготовленої зеленою квасолею.
Зробіть соус з хрону і гірчиці, змішайте з іншими компонентами, приправте за смаком і полийте кріп, редис і зелену квасолю.
Додати перловку і перемішайте всі разом, щоб розподілити компоненти.
Поріжте на шматки лосося і додайте в салат – робіть це обережно, щоб лосось не втратив свою структуру.
Подавайте з шматочками лимона і свіжими травами на свій вибір.

 7 полезных для Вашего здоровья салатов на праздники

Авокадо і редис

Це – швидкий і легкий, але неймовірно поживний салат. Авокадо і насіння гарбуза багаті безліччю елементів, які корисні для серця, шкіри і нервової системи. Хрусткий і гострий редис – відмінний контраст по відношенню до шовковистою структурою авокадо.

Інгредієнти:
Для заправки на 1 персону: оливкова олія холодного віджиму на 1 ст. л., діжонська гірчиця на підлогу ч. л., лимонний сік 2 ч. л., сіль і перець.
Для салату: 8 редек, порізаних на чверті, 1 невеликий латук, розділений на листя, 1 столова ложка розмороженого гороху, половина авокадо, очищена і нарізана, трохи лимонного соку, насіння гарбуза, 1 ст. л., обсмажені на сухій сковороді, сіль і перець.

Приготування:
Ретельно змішайте разом компоненти соусу.
Викладіть компоненти салату на плоску тарілку.
Вичавіть лимонний сік на авокадо, щоб запобігти зміні кольору.
Полийте заправкою і подавайте.