Інфекційний мононуклеоз – це захворювання, яким найчастіше страждають підлітки і молоді люди у віці від 14 до 30 років. Було підраховано, що близько 50% студентів мали мононуклеоз до моменту надходження в коледж. Мононуклеоз викликається вірусом із групи Епштейна-Барр, члена сімейства герпес-вірусів.

Є і інші віруси, які можуть викликати мононуклеоз як хвороба (мається на увазі характерні зміни в загальному аналізі крові).
Захворювання зазвичай виникає спорадично і його спалаху рідкісні. Часто симптоми настільки слабкі, що хворі не звертаються за медичною допомогою.

У слаборозвинених країнах люди піддаються впливу вірусу в ранньому дитинстві, коли у них навряд чи розвиваються помітні симптоми. У розвинених країнах, наприклад, Сполучені Штати Америки, вік першого контакту може бути відкладений до більш старшого дитинства і молодого дорослого віку, коли симптоми більш імовірні для даного захворювання.

Найчастіші і загальні симптоми включають надмірну втомлюваність, головний біль, втрату апетиту, біль у горлі, набряк мигдаликів, збільшені лімфатичні вузли в області шиї, пахвах і в паховій області. Виникає спочатку субфебрильна температура, а потім піднімається вище 39С градусів після третього чи четвертого дня від початку захворювання. Іноді уражаються і збільшуються печінка, селезінка. Захворювання триває від однієї до декількох тижнів. Невелика частка постраждалих може повернутися до нормального стану протягом декількох місяців.

Вірус Епштейна-барр найбільш часто виявляється у вологому повітрі, що видихається, у виділеннях з носа або горла хворих. Це не так заразливе, як багато хто інші віруси, але може передаватися при прямому контакті. Це пояснює походження прізвиська мононуклеозу, як “хвороба поцілунків”.

Коли з’являються симптоми мононуклеозу?

Симптоми проявляються через чотири-шість тижнів після впливу заражающего фактора. І можуть бути такими ж, як у звичайної застуди або при стрептококовому ураженні горла. З цього особливо важко діагностувати мононуклеоз на ранніх стадіях захворювання.

Звичайний загальний аналіз крові, дозволяє визначити збільшення в крові моноцитів (одного з видів лейкоцитів). Про що говорять підвищені моноцити у дорослого? Найчастіше це свідчить про наявність у людини якогось захворювання, з яким організм веде активну боротьбу. У постановці діагнозу також допомагає аналіз, який ідентифікує антитіла, присутні при захворюванні людини мононуклеозом.

Переважній більшості хворих не потрібне лікування, крім повноцінного відпочинку. В даний час повноцінної вакцини для профілактики інфекційного мононуклеозу не існує.

Джерело: http://dril.com.ua/