Постійно зростаюче бажання мільйонів людей по всьому світу правильно харчуватися останнім часом призводить до нездоровим наслідків. Медики стверджують, що в деяких випадках дієти призводять до орторексії – харчового розладу і нав’язливому психічному стану, вираженого в маніакальному бажанні є тільки здорову їжу.

Орторексія, до якої останнім часом часто апелюють лікарі, не є офіційно діагностуються захворюванням і не включено в медичні класифікатори. Фахівці, однак, часто використовують цей термін для опису харчових розладів, при яких нав’язливе прагнення обмежити свій раціон лише корисними продуктами призводить до проблем зі здоров’ям, так і з оточуючими.

При орторексії людина вибирає для себе продукти харчування, виходячи лише з їх «користі», про яку він дізнається з сумнівних книг і статей в інтернеті. Відносини з «шкідливими продуктами» набувають характеру фобії, оточуючі люди оцінюються лише з точки зору правильності їх живлення.

Серед неприємних наслідків орторексії – тяжкі психічні розлади, пов’язані із бажанням чи необхідністю з’їсти щось шкідливе, булімія, депресія, виснаження. Крім того, різноманітні оригінальні дієти, начебто виключення цукру, молока або глютену є причинами неповноцінного харчування і виникнення проблем зі здоров’ям. Наприклад, дієта, заснована на вживанні великої кількості риби і морепродуктів – так зване пескетаріанство, – іноді призводить до отруєння ртуттю.

Американські лікарі запропонували ряд критеріїв, за якими слід відрізняти пацієнтів з орторексія. Серед них – одержимість якістю їжі і способом її приготування, можливість присвячувати цьому процесу велику кількість часу – три години в день і більш, постійне читання про користь і шкоду різних продуктів, а також почуття провини, що наступає після кожного прийому чогось шкідливого.

Пацієнти з такого роду захворюванням проходять терапію, схожу з лікуванням обсесивно-компульсивних розладів – неврозів нав’язливих станів. За даними медичного відділення Університету Вісконсіна, від 10 до 15% пацієнтів з харчовою алергією можуть довести себе до крайнього ступеня орторексії.

Джерело