Міністерство фінансів запропонувало проект, згідно з яким людям, працевлаштованим офіційно, доведеться розщедрюватися на послуги бюджетних лікарів. Чиновники хочуть ввести єдиний тариф соплатежа, який буде складати 18% від поліса ОМС, тобто приблизно 3400 рублів на рік або 280 рублів в місяць.

У 2015 році повний тариф ОМС складе 18 900 рублів. За чинним законодавством, кошти у Фонд обов’язкового медичного страхування вносить роботодавець, але гроші на лікування тих, хто, маючи поліс, працює нелегально, виділяє регіональний бюджет.

Якщо поправки Мінфіну схвалять в Уряді, вже у 2015 році медобслуговування стане платним для всіх осіб старше 18 років, які не мають офіційного місця роботи. Це стосується і матерів, які сидять з дітьми до трьох років, і опікунів престарілих і інвалідів, і студентів очної форми навчання.

«Виняток буде зроблено лише для непрацюючих пенсіонерів, дітей і тих, хто стоїть на біржі праці», – повідомляє одне з видань, що має на руках копію офіційного документа «Основні напрями бюджетної політики на 2015-2017 роки».

Поки цей проект носить лише рекомендаційний характер, і дати введення соплатежа в ньому немає. Тим не менш, експерти вважають, що Мінфіну вдасться провести цю реформу навіть незважаючи на протиріччя з Конституцією РФ, в якій прописано право кожного громадянина на безкоштовну медицину.

«Зараз Уряд особливо зацікавлене в скороченні бюджетних витрат, і, швидше за все, безробітних росіян змусять робити внески», – попереджають провідні федеральні ЗМІ.

Для довідки:
В даний час неофіційно працюють від 15 до 30 млн наших співвітчизників. Ще 5 млн осіб – студенти.