Вчені з Університету штату Алабама експериментальним шляхом перевірили дієвість такого добре відомого ради дієтологів, як рекомендація вживати більше свіжих фруктів і овочів. В результаті дослідники прийшли до висновку, що хоча даний рада ефективний в якості запобіжного здорового харчування, – тим, хто хоче не просто правильно харчуватися, а схуднути, він не допоможе.

У семи клінічних випробуваннях, що проходили під контролем лікаря Кетрін Кайзер, брали участь у загальній складності 1200 осіб. Добровольці дотримувалися раціону харчування у відповідності з рекомендованою на сьогоднішній день дієтологічної нормою споживати 1,5 – 2 порції фруктів і 2-3 порції овочів у день.

Аналіз отриманих результатів показав, що хоча дієта, багата овочами і фруктами, дуже корисна для підтримки здоров’я людини, на зниження маси тіла вона практично не впливає.

Однак експерти підкреслюють, що даний висновок не означає, що заради схуднення слід відмовлятися від вживання овочів і фруктів. На їхню думку, тим, хто хоче схуднути, потрібно їсти овочі і фрукти таким чином, щоб прагнути до зменшення калорійності їжі усього раціону. «Наші результати показують, що проста заміна частини раціону овочами та фруктами не працює, Необхідний комплексний підхід, при якому буде скорочуватися весь обсяг споживаної їжі», – висловилася з цього приводу доктор Кетрін Кайзер.

Показово, що вчені не в перший раз доводять практичну марність фруктів і овочів у справі схуднення. Деякі дослідження демонстрували, що, налягаючи на різні плоди, люди непомітно для себе починали споживати більше калорій за день.