Плямисте озеро знаходиться в Британській Колумбії, поблизу містечка з дивною назвою Osoyoos. Озеро насичене різними мінералами, тому влітку при випаровуванні води утворюється безліч плям химерної форми. Завдяки цим плям озеро стало відомо по всьому світу.

Унікальність Плямистого озера полягає в тому, що в його воді сконцентровано безліч мінералів. Клилук містить в собі найбільшу кількість у світі (серед усіх озер) сульфату магнію, кальцію та сульфату натрію, а також безлічі інших речовин, таких як срібло і титан.

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

Влітку, велика частина води в озері випаровується, залишаючи острівці з мінералів. На озері з’являються великі плями і в залежності від мінерального складу в різний час року вони пофарбовані різними кольорами. Плями складаються головним чином з сульфату магнію, який кристалізується влітку.

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

З настанням літа корисні копалини тверднуть, утворюючи природні кольцы навколо плям, з яким можна сміливо ходити.

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

Цікаві факти з історії:
Корінною нацією долини озеро Оканаган було названо Клилук (Khiluk), так як вони вважали його священним місцем. Головною причиною цьому послужили самі води озера, що володіють сильними терапевтичними властивостями. Корисною копалиною озера також знайшли хороше застосування під час Першої Світової війни, оскільки вони використовувалися при виробництві боєприпасів.

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

Озеро та довколишні землі фактично не належали корінної нації (канадським індіанцям). Протягом 40 років їм володів Ернест Сміт. Але незважаючи на це корінні народи дуже дбали про Клилуке, і коли в 1979 році Сміт спробував побудувати тут спа-курорт, вони спробували викупити озеро, щоб зберегти його як священний ділянку.

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

Після більш ніж 20 років постійних спроб викупити Плямисте озеро вони нарешті уклали угоду, яка відбулася в кінці жовтня 2001 року. 22 гектари землі були продані за 720 000$

Клилук. Пятнистое озеро в Канаде

Донині паркан перешкоджає проходу людей до берегів озера. Плямисте озеро можна чудово розглянути зупинившись на шосе, що щодня і роблять сотні туристів. На воротах біля дороги, що веде до будинку біля озера висить знак, що розповідає про цілющі повноваження Клилук.