Більшості жінок точне значення терміну «шейпінг» невідомо. Шейпінг будинку, заняття для схуднення часто асоціюється з фітнесом, аеробними навантаженнями, а то і банальної розминкою. Між тим, саме шейпінг може стати порятунком для зневірених дам в боротьбі з недосконалістю тіла. У звучанні терміна відчувається щось іноземне – обывательницы запевняють, що шейпінг був придуманий голлівудськими тренерами для підтримки фігур знаменитостей в ідеальній формі.

Парадоксально, але комплекс вправ винайшли вітчизняні майстри в кінці двадцятого століття. За двадцятирічну історію шейпінг продемонстрував вражаючі результати, заслужено здобувши репутацію «чарівної палички» для тіла. Незважаючи на зростаючу популярність силових навантажень і танцювальних методик, шейпінг не здає позицій, залишаючись надійним способом для приведення фігури у відповідність з бажаними стандартами.

Зміст:

  • Шейпінг-тест: моделюємо мрію
  • Тренування у шейпінгу: досконала фігура
  • Харчування: базові принципи схуднення за допомогою шейпінгу

Шейпінг-тест: моделюємо мрію

Шейпінг – не стільки тренування, скільки світогляд. Основний постулат методики – життя має бути гармонійним. Тіло є природним наслідком гармонії. Саме тому вправи починаються з основи – вивчення власного організму. Дієвим ефектом володіють тільки чітко розраховані навантаження, враховують особливості організму, наявність хронічних захворювань і генетичних особливостей. Шейпінг-тренер не почне занять, попередньо не вивчивши тіло свого клієнта. Аналіз складається з двох етапів:

Візуалізація. Передбачає:

  • вимірювання параметрів, визначення пропорцій і типу статури (нормостенік, гіперстенік, астенік);
  • визначення кількості жирових відкладень в організмі.

Дані, оброблені програмою, демонструють «ідеальне» тіло жінки, яка вирішила схуднути. Наочний приклад різко збільшує мотивацію – власна красива фігура стає досяжною. До того ж, мета шейпінгу – отримати максимум від дарованої природою, а не «виліпити» знеособлено модельні параметри.

Тренінг. Цей етап допомагає визначити типи навантажень і кількість зусиль для отримання результату. Спеціальний комплекс вправ демонструє витривалість і тонус мускулатури. Тренер визначає:

  • індивідуальну норму дихання і пульсу під час силової активності;
  • зайва вага, від якого необхідно позбутися.

Дані шейпінг-аналізу є необхідною основою для індивідуально розробленого покрокового комплексу тренувань і щоденного раціону.

Такий серйозний підхід до занять геть виключає самодіяльність. Книги з чудодійними вправами, відео-курси, що обіцяють винятковий результат за тиждень, не принесуть бажаного ефекту. Зміна режиму харчування і заняття під невсипущим контролем тренера – обов’язкова умова. Спокуса закинути тренування спочатку буде великий, але результат коштує витрачених зусиль.

Тренування у шейпінгу: досконала фігура

Шлях до омріяних обсягами зазвичай починається з докладних інструкцій. Шейпінг для корекції фігури передбачає два етапи навантажень: катаболическую і анаболічні.

Катаболічний (кардіо) комплекс спрямований на позбавлення від зайвих жирових відкладень. Слід знати, що:

  • схуднення найбільш ефективно в першій фазі жіночого циклу;
  • час, відведений на тренування, має становити близько години;
  • вправи повинні виконуватися в активному темпі без тривалих перерв;
  • пульс під час виконання комплексу не повинен перевищувати межу 135 – 137 ударів в хвилину, за винятком опрацювання ножних і сідничних м’язів (допускається пульс до 160).

Анаболічна (силова) фаза «відточує» рельєф, надає постройневшему тілу спокусливі і чіткі обриси. Для досягнення такого результату необхідно збільшити м’язову масу. Під час такого тренування потрібно пам’ятати, що:

  • найкращий ефект помітний в кінці жіночого циклу;
  • тривалість тренування може досягати півтора годин;
  • перерви, інтенсивність і тривалість навантажень на групи м’язів визначається тренером.

Анаболічні тренування дозволяють буквально «ліпити» тіло своєї мрії, знаходячи натхнення в процесі занять.

Харчування: базові принципи схуднення за допомогою шейпінгу

«Шейпінг-модель» – кінцевий підсумок спільної роботи клієнтки і тренера. Багато жінок перекручено розуміють філософію шейпінгу, самовільно збільшуючи тривалість і обсяг навантажень. Цього робити категорично не рекомендується. У той же час, обов’язковим правилом є облік калорій і контроль режиму харчування. Загальні рекомендації часто "на слуху":

  • дробові прийоми їжі малими порціями (приблизно 150 грам кожні кілька годин). Голодування – табу;
  • режим харчування повинен бути «вбудований» в образ життя («совам» краще легко вечеряти незадовго до сну);
  • застосування таблиці сумісності продуктів (білки погано поєднуються з крохмалями і глюкозою).

Активні заняття шейпінгом додають до списку ще кілька правил:

  • при катаболічних навантаженнях їсти потрібно за три години до вправ і через три години після. Процеси схуднення «запускаються» організмом як раз під час пост-тренувального періоду. Вода без газу, сік з журавлини або шипшини, зелений чай прискорять ефект;
  • анаболічна фаза вимагає прийому білкової їжі за пару годин до вправ. Після занять варто підкріпитися вуглеводами (яблучний, морквяний сік). Приблизно через чотири з половиною години можна повноцінно поїсти.

Відмінна фігура, позитивне мислення, енергійність і бадьорість – неоціненні переваги шейпінгу. Можливо, варто почати тренування саме сьогодні? Подивіться які рекомендують заняття для схуднення з шейпінгом будинку:

Джерело: http://mamedsat.com.ua/