Запечена або варена риба позитивно впливає на здоров’я мозку, як встановили вчені з Університету Піттсбурга. При цьому, досить влаштовувати рибний день всього один раз в тиждень.

Незалежно від вмісту в рибі жирних кислот Омега-3, що вона однаково корисна для здоров’я мозку. Правда, вся справа в способі приготування риби. Так, в запеченому або вареному вигляді вона при регулярному вживанні призводить до збільшення тих зон мозку, які відповідають за пам’ять і когнітивні функції. А ось смажена риба подібного ефекту не дає.

При цьому зростання сірої речовини в мозку забезпечується при вживанні вареної або запеченої риби всього раз в тиждень, як показало дослідження. Вчені також встановили, що любителі страв з риби, які були приготовані саме таким чином, частіше мали університетську освіту в порівнянні з тими, хто або взагалі не їв рибу, або віддавав перевагу її в смаженому вигляді.

Раніше наука неодноразово говорила, що найкориснішим для здоров’я мозку компонентом риби є жирні кислоти Омега-3. Але дане дослідження показало, що від їх змісту в тих чи інших видах риби нічого не залежить, а головну роль відіграє спосіб приготування риби. Автори дослідження особливо підкреслюють, що їм вдалося довести позитивний вплив на мозок саме особливостей стилю життя (в даному випадку живлення), а не біологічних факторів, які неможливо виправити.

До 2040 року в світі буде налічуватися 80 млн людей, які страждають від деменції. Тому вчені шукають нові способи запобігання розвитку цього страшного захворювання, яке наука поки не навчилася лікувати.