Американське видання «The Lancet» опублікувало оцінку медиків здоров’ю населення Землі. Глобальне дослідження проводилося в 2013 році, при цьому враховувалася кількість гострих і хронічних захворювань в 188 країнах світу за період між 1990 і 2013 роками. Було проаналізовано 35 620 різних джерел про 301 хвороби і 2337 наслідки різних захворювань і травм.

Статистичні дані показали, що лише 4,3% населення планети можна назвати абсолютно здоровим. Приблизно третина всіх живучих на Землі (близько 3,2 млрд осіб) страждають одночасно від п’яти захворювань, а 52% – від десяти і більше.

В останні роки в список найпоширеніших недуг увійшли гострі болі в попереку, анемія, біль у шиї, депресія, а також втрата слуху (пов’язана з віком), частіше стали зустрічатися хвороба Альцгеймера і діабет. Більше половини населення планети страждають психічними розладами і залежностями від тютюну, алкоголю або наркотиків.

Аналітики підрахували, що 64% дітей народжуються вже хворими (в основному, статистику псує обстановка в країнах третього світу). І незважаючи на те, що показники смертності за останні два десятиліття практично не змінилися, автори прийшли до висновку, що частка хворих людей різко збільшилася. В першу чергу це пов’язують зі старінням населення. З роками хвороби і різні травми, отримані протягом життя, загострюються і потребують до себе все більше уваги з боку системи охорони здоров’я. Тому вчені порекомендували направити свої сили не на боротьбу зі смертністю, а на пошуки методів боротьби із захворюваннями.

Джерело