Правильний спосіб життя і комплекс здорових звичок можуть значно подовжити людське життя. Сьогодні ми хочемо Вам нагадати про самих основних правилах, які можуть додати до 35 років до Вашої активної свідомого життя.

1. Велика кількість друзів (+ 7 років)
Що стосується дружби, то тут чим більше, тим краще і здоровіше). В австралійському дослідженні, в якому взяло участь 1477 сімдесятирічних людей, було встановлено, що наявність широкого кола друзів допомагало продовжити життя на строк до семи років. Можливо, друзі просто допомагають пережити важкі часи, але і біохімія теж грає свою роль.
«Дружба насправді збільшує виробництво окситоцину», — говорять дослідники. Окситоцин (гормон обіймів) надає заспокійливу дію на нервову систему та може бути однією з причин, що відповідають за нормалізацію артеріального тиску, зменшення надлишкової ваги, більш швидкого одужання після хвороб.

2. Працюйте стоячи (+ 2 роки)
Забудьте про своє крісло. День, проведений сидячи, підвищує ризик смерті протягом найближчих трьох років на 40%, навіть якщо Ви тренуєтеся. Коли Ви сидите, Ваше кровообіг сповільнюється, Ви спалюєте менше калорій, а Ваш обмін речовин погіршується, говорить Сьюзен Блок, викладач American Council on Exercise і директор California Health & Longevity Institute. Так що працюйте стоячи як можна частіше. Опубліковане в 2012 році в BMJ Open дослідження виявило, що скорочення сидячого часу до трьох годин на день може збільшити тривалість життя на два роки.

3. Чисті зуби (+ 6 років)
Звучить дещо несподівано, правда? Але деякі бактерії, що живуть у роті, можуть викликати запальні процеси у всьому тілі, підвищуючи ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету і навіть аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит. Таким чином, величезне значення має гігієна порожнини рота, а регулярне використання зубної нитки може додати 6,4 року до Вашого життя, згідно з дослідженням доктора медичних наук Michael F. Roizen з Cleveland Clinic.
Навіть користування зубною ниткою кожен день протягом шести місяців може значно зменшити рівень С-реактивного білка, маркера запалення, який підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, говорить нам дослідження International Heart and Lung Institute.

4. Сирі овочі (+ 2 роки)
Ваша мама була права: овочі дійсно корисні. Чоловіки, які їдять принаймні 60 грамів (близько 1 чашки) овочів на день, будуть жити в середньому на два роки довше, ніж люди, які їдять менше 20 грамів в день.
Хоча варені, як і сирі овочі, дуже корисні для здоров’я. З дослідження, проведеного Cancer Epidemiology Biomarkers Preview випливає, що сирі овочі мають більш сильний ефект. Кулінарна обробка (особливо кипіння) може прибрати до 50 відсотків антиоксидантів, що містяться в багатьох овочах.

5. Думайте позитивно (+ 7 років)
Наука підтверджує те, про що ми і так давно здогадувалися: позитивний погляд на життя і сміх дійсно може допомогти жити довше. Наприклад, дослідження Єльського університету показало, що люди з позитивним поглядом на процес старіння жили більш ніж на сім років довше, ніж ті, хто хвилюється за будь-якого приводу. А для тих, хто святкує своє 100-річчя, цей чинник взагалі є визначальним.
Позитивне мислення допомагає нашому мозку довше не старіти, покращує пам’ять, допомагає уникнути депресії і бореться з хворобою Альцгеймера. Більш того, простий акт сміху знижує рівні гормону стресу кортизолу не гірше ліків.

6. Контроль за вагою (+ 3 роки)
Індекс маси тіла (ІМТ) є барометром правильного фізичного стану. Він обчислюється шляхом ділення маси тіла в кілограмах на квадрат зростання в метрах. Якщо ця величина у вас від 25 до 35, то це може скоротити життя на строк до трьох років, говорять вчені з University of Alabama. ІМТ, що перевищує 35, свідчить про наявність ожиріння.

7. Горіхи (+ 3 роки)
Коли в Loma Linda University вивчили харчові звички 34000 адвентистів сьомого дня (вони відомі своїм довгожительством), то виявили, що ті, хто їв горіхи п’ять днів в тиждень, жили в середньому на 2,9 року більше, ніж ті, хто їв горіхи рідше, ніж раз на тиждень. Горіхи знижують ризик високого кров’яного тиску і високий рівень холестерину. Сприятливо впливають на серцевий ритм і покращують стан при цукровому діабеті. Більш того, високий вміст білка та олій може викликати відчуття ситості і сприяти втраті ваги.

8. Фізичні вправи (+ 5 років)
Незалежно від виду вправ будь-яка фізична активність допоможе Вам жити довше. У недавньому дослідженні, проведеному National Cancer Institute, були обстежені 654827 людей у віці від 21 до 90 років. Виявилося, що заняття спортом додають нам в середньому 4,5 року життя.

Як бачите, ніяких сенсацій і молодильних яблук в цьому списку немає. Все це ми в різних варіаціях в загальному-то вже чули, бачили і добре знаємо.
Головне — почати робити.