Жувальна гумка є більш ефективним засобом догляду за порожниною рота, ніж зубна нитка, як з’ясували вчені з Нідерландів. Вони встановили, що за 10 хвилин жування з рота видаляється більше 100 мільйонів бактерій.

Дослідники з Університету Гронінгена в Нідерландах вивчили користь жувальної гумки. Вони виявили, що за 10 хвилин жування з порожнини рота вдаряється більше 100 мільйонів бактерій. Втім, цей десятихвилинний інтервал не варто збільшувати, оскільки при його перевищенні бактерії можуть повернутися, як показало дослідження.

На думку авторів, користь жувальної гумки нітрохи не поступається, а, можливо, і перевершує ефект зубної нитки, хоча жуйка і зубна нитка впливають на різні зони порожнини рота. Автори дослідження сподіваються, що отримані ними дані будуть використані для випуску спеціальних жувальних гумок, які стануть поглинати специфічні бактерії, що викликають хвороби. Але наскільки велика цифра в 100 мільйонів бактерій для нашої порожнини рота? Це приблизно 10% всієї мікробного навантаження в слині людини.

Джерело