Зуби постійно проходять перевірку на міцність, і ймовірність виникнення карієсу зберігається у людини протягом усього життя. Однак австрійські дослідники знайшли доступний метод, як забезпечити зубах захист від шкідливого впливу руйнівних компонентів – це вживання невеликих кількостей бурякового соку.

Захисна дія бурякового соку на зуби було виявлено дослідниками з Університету прикладних наук Австрії.

«Щоденне вживання бурякового соку скорочує ризик розвитку карієсу завдяки високому вмісту солей азотної кислоти», – резюмували фахівці при підведенні підсумків роботи.

Найден простой способ сохранить целостность зубов

В рамках проекту вченими був організований експеримент за участю двох груп студентів, одна з яких пила натуральний буряковий сік, а інша – сік з пониженим вмістом солей азотної кислоти. Подальша перевірка стану порожнини рота у випробовуваних показала: зубна емаль у добровольців, які пили сік буряка, міцніше і більш цілісний, ніж у волонтерів з другої групи.

За словами австрійських медиків, насичений солями азотної кислоти буряковий сік сприяв уповільнення активності молочнокислих бактерій, які руйнують зубну емаль. Крім того, сік буряка знижував кислотність слини, що також сприятливо позначалося на цілісності зубної емалі. Що показово, ефект був помічений лише у бурякового соку, в той час як при вживанні буряків в сирому або приготованому вигляді аналогічних показників поліпшення в стані зубів медики не зафіксували.

Одночасно з цим експерти підкреслюють, що вживати буряковий сік у профілактичних цілях слід суворо дозовано, у кількості, що не перевищує 50 мл. Крім цього, сік буряка можна пити свіжовичавлені – тільки через 2-3 години після приготування. Нагадаємо, що більш ранні дослідження допомогли вченим встановити, що речовини, що входять до складу бурякового соку, надають сприятливий вплив на скелетну мускулатуру організму і на серцевий м’яз, а також на баланс кров’яного тиску і мозкові функції.

Джерело