Уряд країни пропонує розробити і затвердити список собачих порід, що вимагають обов’язкової дресирування. У Держдумі готується до другого читання проект закону про відповідальне поводження з тваринами. Власників собак деяких порід можуть зобов’язати записувати своїх вихованців на курс дресирування, після якого собаці буде видаватися диплом «культурного пса».

Законопроект був внесений до Держдуми ще в кінці 2010 року, прийнятий у першому читанні в березні 2011 року. Він включений в зразковий порядок роботи Держдуми на квітень. З нової редакції документа пропонується виключити викликало бурхливі суперечки поняття «небезпечною собака породи». Однак собак деяких порід доведеться проходити спеціальний курс дресирування. Починаючи з 1,5-однорічного віку такі пси повинні мати свідоцтво, що підтверджує проходження загального курсу дресирування.

Список порід для проходження обов’язкового навчання ще не затверджений. У законопроекті йдеться лише, що він повинен встановлюватися урядом країни.

У документі також визначено головні правила вигулу собак. Зокрема, в громадських місцях пси повинні з’являтися на повідку і в наморднику. Ця вимога не поширюється на цуценят у віці до трьох місяців і декоративних собак зростанням в холці до 25 сантиметрів.

Також забороняється купання собак в місцях масового відпочинку громадян. А власник зобов’язаний «негайно прибирати продукти життєдіяльності собак у разі забруднення місць і територій загального користування».

Додаток до законопроекту, де перераховувалися потенційно небезпечні, на погляд авторів, породи, пропонується виключити. Однак правила вигулу для собак все ж закріплені в документі. Зокрема, з собаками «небезпечних порід» можуть заборонити гуляти інвалідам, неповнолітнім, а також громадянам, визнаним недієздатними або обмежено дієздатними.

Раніше пропонувалося ввести суворий облік всіх домашніх тварин в регіонах. Урядові поправки пом’якшують суворі норми: тварини будуть підлягати врахуванню відповідно до законодавства, якого, щоправда, поки що не існує. Правила обліку вихованців, судячи з усього, будуть визначатися регіонами окремо.

Джерело