Майже 14% чоловіків зізналися, що готові піти в декретну відпустку замість дружини і замінити її в справі догляду за дитиною.

Експерти провели опитування співробітників HR-служб 90 російських компаній з оборотом від 100 млн руб. на рік і з’ясували, що 14% працівників-чоловіків пішли або готові піти в декретну відпустку після народження дитини. У минулому році таких рішучих батьків було в два рази менше – близько 8%.

Під час такої відпустки працівник може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома із збереженням права на одержання допомоги. При цьому до досягнення дитиною 1,5 років батько отримує допомогу в розмірі 40% середнього заробітку, а далі (до 3 років) – щомісячна допомога, розмір якого визначається кожним суб’єктом РФ самостійно.

Керівники компаній зазвичай йдуть назустріч чоловікам, які мають дітей, але не перебувають у декреті. Вони входять у стан працівників і обговорюють зміни у графіку без втрати загальної кількості робочих годин. Найчастіше це відбувається під час хвороби дитини або з 1 вересня, коли діти починають вчитися і їх потрібно забирати зі школи додому.

Що стосується відпустки по догляду за хворою дитиною, то німецька страхова медична каса Barmer опублікувала результати дослідження на цю тему, і виявилося, що кожен рік кількість чоловіків, що беруть відпустку по хворобі дитини, збільшується на 10%. Зараз в середньому батьки беруть за рік два дні такої відпустки.

Сайт Job.ru з’ясував, що українці лояльно ставляться до того, що чоловік може піти в декрет. Майже три чверті респондентів (74,5%) не бачать в цьому нічого поганого: 23,3% опитаних вважають, що це цілком розумний крок, якщо чоловік заробляє менше дружини, а ще 51,2% думають, що це особиста справа кожної окремої сім’ї. Трохи більше 10% вважають такий крок вимушеним заходом у деяких випадках, 9,5% не змогли однозначно відповісти, а 5,8% вважають, що відпустка по догляду за дитиною – ганьба для чоловіка.

«Найчастіше у відпустку по догляду за дитиною відправляється не мати, а інший член сім’ї, якщо це вигідно економічно. Якщо, наприклад, зарплата дружини набагато вище або вона офіційно не працевлаштована, а «чорну» зарплату отримує дуже непогану, зрозуміло, має сенс оформити перебування вдома на чоловіка, – каже Єгор Сафрыгин, директор департаменту маркетингу «Медицина» Групи «АльфаСтрахование». – Однак приймати на себе «жіночі» обов’язки довгий час вважалося в нашій країні ганебним і навіть непристойним. Незважаючи на це, ситуація змінюється, і тепер такі випадки трапляються не так вже і рідко».

Ділити декретну відпустку можуть тепер і британські батьки. Крім двох тижнів після народження дитини, які даються матері, у сім’ї буде ще трохи більше року, які батько і мати зможуть ділити так, як їм зручно.