Хочете жити довго, причому не хворіючи? Тоді вам потрібно переймати досвід у японців – їх спосіб життя визнаний самим здоровим.

Середня тривалість життя японців 82,5 року, а кількість людей з ожирінням мінімально – лише 3,5 відсотка (у деяких країнах Європи ожиріння діагностовано у чверті населення). Кількість людей з раком грудей, простати і серцево-судинними захворюваннями в Японії також значно нижче, ніж в інших розвинених країнах. У чому ж секрет?

У здорових звичок, вважає експерт Крейг Вілкокс: «в Японії люди закінчують трапезу чашкою зеленого чаю або фруктами, а не пудингом або тістечком. І порції десерту в Японії набагато менше, ніж на Заході». Також японці їдять мало їжі з високим вмістом жирів, зате в їх раціон завжди входять водорості, багаті антиоксидантами. У березні вчені з Університету Ньюкасла повідомили, що альгінат (речовина, що міститься в морських водоростях), перешкоджає поглинанню жиру організмом. Їх дослідження показало, що чотириразове збільшення споживання альгінату знизило споживання організмом жирів на 75 відсотків.

За словами експертів, відіграє роль і те, що в Японії прийнято багато ходити пішки. «Один з найбільших секретів здорового способу життя по-японськи – ходьба пішки, – каже Наомі Моріяма. –Люди ходять два або три рази в день, в середньому, і поводять радикально менше часу в автомобілях».

Ну і останнє – популярність в Японії бойових мистецтв і різних духовних практик, що дозволяє не тільки зберігати гнучкість суглобів, але й налаштовує на філософський лад, що робить японців не особливо орієнтуються на суто західні цінності, типу погоні за успіхом або грошима.