Чи може малюк спокійно засинати ввечері і міцно спати всю ніч? Це питання турбує багатьох еварушниц, адже здоровий сон малюка – основа його правильного фізичного та емоційного розвитку, а також запорука гарного самопочуття всіх членів сім’ї. Про те, як навчити дитину правильно засипати, розповість Михайло Гурійович Полуектов, лікар-сомнолог, к. м. н., віце-президент Національного товариства фахівців з дитячого сну, член експертної ради johnson’s® Baby.

Особливості сну малюка

Сон малюків відрізняється від сну дорослої людини. По-перше, діти сплять довше за дорослих. Особливо помітні ці відмінності на 1-му році життя, коли ми можемо спостерігати у новонароджених (1 місяць життя) 16-18-годинний сон, у тримісячних немовлят – 15-годинний, у віці року – 14-годинний. По-друге, діти у віці до року сплять в денний час 2 і більше разів, а до другого року життя переходять на одноразовий денний сон. Є й глибинні відмінності сну дитини від сну дорослої. У віці від року до трьох дитина перебуває на піку інтенсивності свого росту і розвитку. Він щодня отримує великий обсяг інформації, яку необхідно осмислити і прийняти. У дітей часто відбуваються переходи з стадії швидкого сну в стадію глибокого і навпаки, а ймовірність прокинутися під час цих переходів вище, ніж у дорослих. Тому сон малюків особливо чуйний.

Режим дня і підготовка до сну

Необхідно встановити стандартний режим дня і слідувати йому щодня. В певний час доби активність дитини повинна закономірно й цілком передбачувано змінюватися – від денної активності до вечірнього розслаблення і спокійного сну. Найважливіше – це постійність заданого режиму. Тоді підготовка до сну не буде викликати у дитини почуття протесту, відчуття неспокою. Режим дня повинен бути схожа законом, якому слід вся сім’я.

Полегшити встановлення режиму може дотримання кількох правил. Найголовніше – встановлення ритуалу перед сном. Дитину потрібно заздалегідь готувати до переходу в сон, так як малюкам важко переключитися з стану денної активності на вечірній розслаблення. Ритуал укладання включає у себе поступове зниження денної активності, що сполучається з звичними, що повторюються кожен день діями. Зазвичай це годування, спокійні ігри або спілкування, вечірнє купання, побажання спокійної ночі домашнім та іграшок, вкладання в ліжечко і прослуховування батьківського казки або інша форма спілкування. Необхідно встановити та дотримуватися одного і того ж порядку дій перед сном кожен вечір. Дії повинні бути: а) повторюваними, б) простими, в) приємними, г) заспокійливими. Важливо: остання частина ритуалу має проводитися там, де дитина буде спати.

Вечірнє купання і масаж

Дуже добре діє вечірнє купання в поєднанні з розслаблюючим масажем. Це корисно і, до того ж, налаштує малюка на спокійний лад. Допомогти встановленню такого заспокійливого ритуалу можуть дитячі косметичні засоби з заспокійливими ароматами, які можна використовувати під час вечірнього купання і масажу.

Как научить ребенка правильно засыпать

Зручне місце для сну

Маленьких дітей варто укладати спати на спинку, без подушки. Матрац не повинен бути занадто м’яким. Сповивати або не сповивати принциповим для сну не є. Навіть якщо дитина при розмахуванні вільними ручками себе розбудить, він досить швидко навчиться засипати після цього самостійно, не вдаючись до допомоги дорослих. Качати дитину не потрібно, тому що він звикне і буде з повним правом вимагати качати його при кожному засипанні.

Самостійне засипання

Головний прийом і рада – дозвольте дитині навчитися засинати самостійно. За статистикою, віком до одного року таким навиком мають вже 70% малюків (якщо їм не заважають). Якщо дитина засинає ввечері після проведеного ритуалу укладання один, то прокинувшись вночі побачить навколо себе все те ж саме, йому стане нудно, і він знову засне. Якщо ж засипання малюка проходило за активної участі дорослих, ссанні грудей або пляшечки, закачуванні і т. д., то прокинувшись вночі і не виявивши звичного оточення, вона занепокоїться і вимагатиме все це повторити.

Спільний сон

Навіть серед фахівців існують різні думки на цей рахунок. Деякі позитивно ставляться до спільного сну мами з дитиною, вважаючи, що він благотворно впливає на психологічний стан обох. Однак у цієї практики є і свої мінуси. Спільний сон може негативно впливати на подружнє життя. Малюк росте, і батьки починають відчувати дискомфорт від того, що він продовжує спати в їх ліжку. Тому незмінно настає момент, коли дитині доводиться вчитися спати без батьків. Однак через сформованої звички малюкові складно перебудуватися. У дітей, які сплять з батьками, надалі в два рази частіше виникають порушення сну. Щоб уникнути їх, необхідно якомога раніше привчати дитину спати у власному ліжечку. З іншого боку, немає нічого страшного, якщо батьки іноді беруть дітей у свою постіль під час хвороби або в якості заохочення.

Посилання по темі:

Молочну кухню хочуть скасувати