на питання, що таке вуглеводи, дієтологи дадуть однозначну відповідь — це ті речовини, які наповнюють наш організм енергією. Але рекомендації по споживанню вуглеводів, їх кількості, часу споживання і користь, яку вони несуть організму, будуть сильно відрізнятися. Розберемося детальніше.

Що таке вуглеводи

Вуглеводи — це такі органічні речовини, які складаються з вуглецю і води. Назву в 1844 році запропонував хімік карл шмідт.

Їх містять майже всі продукти. Без них наше тіло ослабне, а мозок перестане працювати. Це єдині поживні речовини, які не залишають в організмі токсинів і повністю розщеплюються.

Запас енергії, який дають вуглеводи організму, називається глікоген. Він зберігається в печінці, м’язах і розчинений в крові.

Для здорової людини небезпечний як надлишок вуглеводів, який веде до ожиріння, так і дефіцит, внаслідок якого порушується нормальний обмін речовин.

Існує пряма залежність між фізичними навантаженнями і кількістю вуглеводів.

Якщо ведете малоактивний спосіб життя, вам достатньо споживати в добу 4 г вуглеводів на 1 кг маси тіла.

Зі зростанням навантажень збільшується і необхідна норма вуглеводів. Наприклад, у професійних спортсменів вона доходить до 6-8 г на один кілограм маси тіла.

Вчені розрізняють складні вуглеводи і прості. Останні також відомі як швидкі вуглеводи, легко засвоюються організмом і збільшують рівень цукру. Вони знадобляться, якщо вас чекає важка фізична робота, тривале заняття бігом або хороший секс.

Ці вуглеводи швидко забезпечують енергією, але на короткий час. Вони можуть викликати погіршення обміну речовин і поява зайвої ваги. Прості вуглеводи входять до складу «білих продуктів», таких як цукор, борошно, картопля, рис, манка, згущене молоко.

Складні (їх ще називають повільними) вуглеводи довго переробляються в організмі, поступово підживлюють його енергією, створюючи відчуття ситості на довгий час.

Повільні вуглеводи потрібні також для підтримки м’язового тонусу, серцевої діяльності, а також при розумової діяльності. Їх містять “кольорові” продукти: гречка, перловка, овес, пшоно і кунжут.

Таким чином, швидкі вуглеводи необхідні під час фізичних навантажень (заняття спортом, праця), а повільні, коли має бути розумова діяльність (навчання, наукове дослідження).

читайте також: як перестати їсти солодке і схуднути

Вуглеводи: для чого потрібні

В організмі людини функції вуглеводів різноманітні. Головними серед них є:

  • енергетична.

Організм отримує енергію, переробляючи вуглеводи. Вона забезпечує роботу практично всіх органів, а особливо — головного мозку.

Без вуглеводів неможлива нормальна розумова діяльність.

  • будівельна.

Вуглеводи беруть участь в утворенні білків, які потрібні для кісткової і хрящової тканин.

Разом з білками вуглеводи беруть участь в утворенні ферментів і гормонів, а також днк і рнк.

  • захисна.

Завдяки вуглеводам наші залози виділяють слиз, яка захищає стінки кишечника і носові отвори від попадання мікробів. Без вуглеводів неможлива нормальна робота імунної системи.

Також вони сприяють виробленню гепарину, який не дає згортатися крові.

  • регуляторна.

Вуглеводи допомагають розмножуватися корисним бактеріям в шлунку, забезпечуючи тим самим правильне травлення і позбавлення від шкідливих речовин.

Також вони беруть участь в регулюванні процесу обміну речовин, жирів і білків в організмі.

  • специфічна.

Деякі вуглеводи беруть участь у виробленні нервових імпульсів.

Вуглеводи-це той важливий елемент, який необхідний організму.

Повільні і швидкі вуглеводи потрібні, щоб забезпечити нормальну розумову і фізичну активність організму.

Необхідно лише розуміти, в яких випадках і які вуглеводи вживати.

читайте також: в яких продуктах міститься клітковина?