З якими балами вступили абітурієнти в новосибірські вузи в 2021 році

за традицією після закінчення приймальної кампанії ми порівнюємо прохідні бали в різні вузи новосибірська. Точніше, найнижчі в цьому році прохідні бали на кожному факультеті – адже саме по найслабшим вступникам можна оцінити популярність вузу.

майбутні абітурієнти та їхні батьки – цей огляд для вас!

Як і в позаминулому році, ми публікуємо суму балів: за всі подані результати єді плюс творчі випробування (дві) та індивідуальні досягнення. На малюнках, підкреслимо-найнижчі прохідні бали на факультеті або (в тих вузах, де спеціальностей небагато) на кожній спеціальності.

Ми вивчали списки тільки тих, хто вступив на денне (очне) навчання на бюджет в бакалаврат або спеціалітет, тобто вчорашніх випускників шкіл. Магістратура, заочне навчання, аспірантура – це зовсім інші історії…

” для тих вузів, де спеціальностей багато, ми наводимо списки факультетів, а спеціальність з найнижчим прохідним балом підписуємо праворуч, на самому графіку.

Тенденція до зниження прохідного бала простежується вже кілька років, і тим не менше результати нас дещо здивували. Важко сказати, що так вплинуло на загальну картину: півтора «коронавірусних» навчальних року, зміни умов прийому до вузів або ускладнення завдань єді. Ймовірно, причин багато. Однак факт залишається фактом-прохідні бали в порівнянні з 2019 роком знизилися, особливо не в самих топових вузах, і на багато спеціальностей дуже істотно.

Втім, про все по порядку.

Однак у розподілі спеціальностей з самим невисоким прохідним балом чимало змін. Сюрпризом стало для нас те, що найнижчий бал, вперше за багато років, відзначений не на геологічному факультеті, а на спеціальність «фізика». Серед медиків лікувальна справа в цьому році котирується нижче психології, а на математику і хімію вступити було простіше, ніж на історію і філософію. Можливо, ми спостерігаємо поворот від фізиків до ліриків? втім, програмістами зараз, схоже, хоче бути більшість, адже безперечний лідер цієї приймальної кампанії-фіт.

Новосибірський державний технічний університет (нгту)

І тут, як і в нгу, найбільш затребуваною спеціальністю стали інформаційні технології. Фпмі впевнено тримає марку, для вступу на найпрестижніший з профільних факультетів потрібен середній бал не менше 80. Майже настільки ж популярна була психологія управління. А ось фла, факультет-мрія покоління наших батьків, на жаль, в аутсайдерах: на спеціальність «гідроаеродинаміка» можна було вступити зі 133 балами. Мабуть, надійність нашої майбутньої авіації під питанням…

” тільки два факультети утримали планку в 200 і більше балів. Пропонуємо майбутнім абітурієнтам придивитися до ндту: загальний конкурс цього року тут склав всього 1,27 балів, а спеціальностей безліч!

Новосибірський державний медичний університет (нгму)

Співвідношення популярних і менш популярних факультетів медуніверситету майже не змінилося з 2019 року, тільки медична профілактика різко здала позиції – що і зрозуміло, зараз всім нам, на жаль, не до профілактики… А ось балів для вступу в цьому році було потрібно помітно менше, ніж раніше, практично на всі спеціальності. Особливо для майбутніх педіатрів, фармацевтів і займаються профілактикою-ці спеціальності не подолали і 200-бального бар’єру, вперше за останні роки.

” так що ті, хто не злякався за останні, дуже нелегкі для медиків, півтора роки свого майбутнього в цій благородній професії, мають всі шанси потрапити в медуніверситет.

Новосибірський державний університет економіки та управління (нгуеу, наргосп)

При тому, що в цілому нгуеу тримає високу планку, в першу чергу, на економічні та юридичні спеціальності, в цьому році бали на всі спеціальності, пов’язані з інформатикою, тут ще нижче, ніж раніше, жодна не «дотягнула» до двохсот балів. Варто придивитися тим, хто мріє стати програмістом, але сумнівається в можливості пройти, наприклад, на фіт нгу. Інноватика, різке зниження до якої ми відзначали ще два роки тому, як і раніше в аутсайдерах.

Сибірський інститут управління (ранхигс, філія в новосибірську)

Цей вуз теж в топі найбільш затребуваних у новосибірських абітурієнтів. Дуже високі бали, однак, дещо знизилися в цьому році, навіть на престижну юриспруденцію. Вона поступилася лідерством нової спеціальності» міжнародні відносини ” – майбутніми дипломатами хочуть стати випускники з балами від 262. Конкурс на цю спеціальність становив 7 осіб на місце, а на юриспруденцію цілих 21!

“навіть на саму непопулярну спеціальність в інституті управління « “психологію службової діяльності”, потрібен середній бал єді більше 70.

Новосибірський державний педагогічний університет (нгпу)

У нгпу, схоже, можна отримати практично будь-яку спеціальність (звичайно, з педагогічною спрямованістю), що мало б сприяти стійкості його внутрішнього рейтингу. На жаль, прохідні бали впали в порівнянні з позаминулим роком на 10-20 і більше пунктів. Тільки три факультети утримують 200-бальну планку: не бракує в бажаючих стати художниками, філологами та вчителями фізкультури.

як і раніше не користується популярністю олігофренопедагогіка і дефектологія. Несподівано низький бал на біологію плюс хімію, а на спеціальність» інформаційні системи та технології ” цього року можна було пройти зі 143 балами!

” звичайно, не дуже хочеться, щоб наших дітей вчили вчорашні трієчники… Будемо сподіватися на якісне навчання тепер уже в стінах вузу.

Сибірський державний університет геосистем і технологій (сгугіт)

Дивно, але саме цей вуз, не розпещений блискучими знаннями абітурієнтів, в цьому році прийняв випускників з балами вищими, ніж в позаминулому році. » підросли ” і геодезичні спеціальності, і ті, що пов’язані з технологією інформаційної безпеки. А ікіп з аутсайдером “землеустрій і кадастри” додав близько 30 пунктів! що ж, наука використання земель під будівництво – справа затребувана.

” проте, навіть з урахуванням зростання, прохідний бал в сгугіт катастрофічно малий. Випускник із середнім балом єді від 50 до 60 буде відчувати себе цілком впевнено.

Сибірський державний університет телекомунікацій та інформатики (сибгуті)

Це провал… Саме так виглядали б на графіку останніх років прохідні бали цього року в сибгуті. У 2019 році ми прогнозували, що бали збільшаться приблизно на десяток. Що вплинуло-нові технології, спад інтересу до інженерних спеціальностей або розташування зірок-ми не знаємо. А результат очевидний: на найпопулярнішій прикладній інформатиці прохідний бал впав за два роки на 25 пунктів, а на факультеті мтс – на 67!

” навчатися електроніці та радіотехніці зможуть почати випускники із середнім балом всього 35. А адже інформатика, інфокомунікаційні технології та системи зв’язку – якраз те, що зараз затребуване на ринку праці! радимо звернути увагу на цю можливість.

Новосибірський державний аграрний університет (нгау)

Сюрпризу не вийшло: в нгау як і раніше, м’яко кажучи, невисокі прохідні бали. І саме йому в цьому році належить антирекорд: на спеціальність «агрохімія і грунтознавство» буде вчитися студент з найслабшими результатами єді. Увага: 99 балів… Дуже сподіваємося, що у нього, як і у його колег, все вийде!

” проте, не все так погано: в цьому вузі є традиційно затребувані спеціальності, і не тільки економіка і менеджмент, а й профільні – наприклад, технологія і організація громадського харчування, ветеринарія.

Сибірський державний університет шляхів сполучення (сгупс)

Кілька років поспіль сгупс показував тенденцію до зростання якості підготовки абітурієнтів. Однак цього року на більшості факультетів, як і в сибгуті, значний відкат. Стабільність і навіть зростання показують тільки спеціальності, пов’язані з інформатикою. На всі інші факультети, крім бі, зниження прохідного бала склало від 15 до 50 і більше пунктів! загадка, якщо врахувати, що ржд – дуже стабільна і розвивається компанія, а значить, перспективи у випускників сгупс досить непогані.

” вступити сюди в цьому році можна було зі 150 балами і менше – мінімальний бал склав 119.

Сибірський державний університет водного транспорту (сгувт)

Як не дивно, водний університет, серед загальної похмурої картини набору в нетопові вузи цього року, насилу, але утримує свої позиції. Втім, вони були настільки невисокі, що і відступати особливо нікуди… Популярні факультети, фсв іСмф, майже не втратили в рейтингу. В цілому прохідний бал знизився на величину від 5 до 23.

” інтерес до спеціальностей сгувт вирівнявся, і розкид балів не дуже великий: абітурієнту потрібно було для вступу від 106 до 130 балів, що, звичайно, більш ніж скромно.

Новосибірський державний університет архітектури, дизайну, мистецтва (нгуаді)

У нгуаді, як відомо, крім двох єді проводяться одне або два творчих випробування. Тому порівнювати бали з іншими вузами не вийде, ми лише можемо відзначити зміни прохідних балів на факультетах самого вузу.

Тут теж відзначається тенденція до зниження. Що логічно-єді випускники цього року здали в середньому гірше, куди б вони не надходили.

Новосибірський державний архітектурно-будівельний університет (нгасу, сибстрін)

” тепер колишній сибстрін-ще один вуз з дві, тобто творчим конкурсом, правда, тільки на одному факультеті – іаіг. На спеціальність» містобудування ” прохідний бал, таким чином, склав 304.

Помітно зросли прохідні бали на спеціальності, пов’язані з інформатикою, хоча вони все одно не дотягують і до двохсот балів. А ось на інших факультетах вони впали приблизно на 30, і вступити сюди змогли випускники з вельми середніми результатами єді – близько 130 балів.

Новосибірський технологічний інститут (нті)

” дуже популярним залишається дизайн з двома дви. На відміну від нгуаді, тут прохідний бал значно піднявся, 292 проти 268 в 2019 році.

На інші напрямки бали теж значно збільшилися (на 20-30), а про причини цього, на тлі загального зниження рівня, ми можемо тільки гадати: ймовірно, саме ця сфера стає затребуванішою. Виняток становить “технологія поліграфічного та пакувального виробництва”.

При підготовці цього огляду ми були приємно здивовані, по-перше, різноманітності спеціальностей, які можна отримати, не їдучи з новосибірська, а по-друге, безлічі варіантів навчання по одному напрямку. Наприклад, програмування, економіці, психології навчають в декількох вузах різної популярності. А значить, важливо ретельно вивчити всі можливості!

Крім того, показово, що в списках зарахованих практично на кожну спеціальність в кожному з вузів верхні рядки займають хлопці з дуже високими балами. Це ті, хто твердо знав, що стане агрономом, капітаном або будівельником метрополітену. Тому не варто турбуватися, що рівень навчання постраждає через «потрійні» знання першокурсників.