Виростити огірки на підвіконні-це здорово! скажете, навіщо це потрібно, адже в магазині зараз цілий рік продаються свіжі. Однак, погодьтеся, що плоди, вирощені своїми руками, будуть набагато смачніше. А сам процес вирощування буде гріти вам душу. Адже приємно спостерігати, як посаджене в землю насіннячко проклюнеться, потім буде рости, а потім давати плоди. Причому їх вирощування не такий вже й складний процес, головне, робити все за правилами.

Багато з успіхом вже вирощують на своїх підвіконнях зелену цибулю, кріп, базилік та іншу зелень. Так чому б не виростити ще й огірки? звичайно, великого врожаю вам вони не принесуть. А ось пара-трійка плодів до обіду у вас будуть завжди. Якщо ще підгадати з термінами, так до свята ви зможете похвалитися свіжим урожаєм зелених, смачно пахнуть свіжих корнішонів.

І головним достоїнством вирощених в квартирі взимку овочів буде впевненість в тому, що вони екологічно чисті. А свіжі салати з ними взимку обійдуться вам набагато дешевше.

Огірки на підвіконні – як виростити в квартирі взимку

Огірки вважаються тропічними і субтропічними рослинами. Їх первозданні дикі екземпляри досі ростуть в лісах індії.

Це, напевно, єдиний овоч, який вживають в недозрілому вигляді. Стиглі огірки придатні лише для насіння.

Щоб посаджені насіння зійшли, виросли і давали потім урожай необхідно дотримуватися певних правил. Особливо це важливо знати початківцям. Адже від дотримання деяких тонкощів при вирощуванні і догляді безпосередньо буде залежати кінцевий результат. Тому для них необхідно створити відповідні умови і в квартирі.

  1. у приміщенні повинно бути досить тепло. Оптимальна температура для їх вирощування + 20 + 22ºс. При більш низькій температурі рослини просто будуть погано рости і тим більше плодоносити.
  2. горщики з посадженими насінням ставте в такі місця, де немає протягів, оскільки вони можуть вбити рослини.
  3. огірки люблять вологість. Тому, якщо в будинку сухо, то поруч з горщиком поставте ємність з водою або на батарею під вікном, де вони ростуть, кладіть вологий рушник.
  4. і хоча рослина віддає перевагу вологому середовищу, але поливати його слід помірно. Слідкуйте за вологістю грунту в горщику, він і в якому разі не повинен бути сирим.
  5. земля в горщику повинна бути завжди теплою. Якщо підвіконня холодний, то підкладіть під ємність дощечку або складене в кілька разів тканину.
  6. рослина любить світло. На початковому етапі вирощування, коли світловий день занадто короткий, рослина необхідно досвічувати.

Сорти огірків для вирощування в домашніх умовах

Дуже важливо знати, які сорти придатні для вирощування. Слід врахувати, що в домашніх умовах у рослин не буде можливості запилюватися. Тому найкраще взяти партенокарпічні сорти для теплиць. Це якраз ті сорти, які здатні утворювати плоди без запилення.

Партенокарпія (від грец. Parthenos – “незаймана «і karpos — плід; дослівно — » незайманий плід”) — окремий випадок партеногенезу, незаймане запліднення без запилення у рослин, зазвичай з утворенням плодів без насіння.

Однак, не плутайте партенокарпічні з самозапильних сортами. Самозапилення – це зовсім інший процес, коли в одній квітці є і тичинки, і товкач, і така квітка сам себе запилює. І плоди у них виходять з насінням. Деякі виробники через незнання, пишуть на етикетках з огірками: «самозапильний партенокарпічний гібрид». Однак, за природою такого бути не може. Тому читайте інструкцію про сорт уважно.

Сучасні партенокарпічні насіння відрізняються високою врожайністю. У них на одній плодоніжки зав’язуються кілька зав’язей і така рослина може плодоносити досить тривалий час.

Можна посадити і самозапильних сорти. Початківцям городникам перш за все необхідно вибирати сорти, які стійкі до перепадів температур, нестачі світла, тобто є самими невибагливими.

При виборі насіння звертайте увагу на наступне:

  • зовнішній вигляд плодів;
  • термін від посіву насіння до технічної стиглості;
  • до якого виду відноситься гібрид;
  • умови вирощування.

Які ж сорти можна вибрати для посіву?

  • клауд f1-ранній і урожайний гібрид. Плоди вирівняні, короткі темно-зеленого кольору до 10 см.плодоношення тривале. Початок збору плодів вже 46-50 днів.
  • мадрилене f1 – високоврожайний гібрид. Плоди мають чудовий смак і аромат, ніколи не гірчать. Довжина до 8-10 см. Перші плоди через 38-40 днів.
  • кибрия f1. Плодоношення рясне і тривале. Перший збір через 49-57 днів.
  • хрест f1-самозапильний гібрид з бічними пагонами. Тому заздалегідь подбайте про просторому місці для вирощування. Перші плоди через 1,5-2 місяці.
  • віконно-балконний f1-середньостиглий гібрид, починає плодоносити через 50-55 днів, рослина жіночого типу, середньоплетиста. Стійкий до борошнистої роси і низьких температур (а взимку від вікна може бути холодно). Не вимагає багато світла, тобто може обійтися без додаткового підсвічування.

У різних фірмах досить сортів для вирощування в теплиці, на підвіконні або лоджії. Всі їх тут неможливо описати. Тому при покупці насіння уважно читайте інформацію про сорт на упаковці.

Коли сіяти насіння, звичайно, залежить від ваших уподобань. Якщо ви хочете виростити свіжі огірочки до сімейного свята, перш за все орієнтуйтеся на терміни, які вказані на упаковці до насіння. Тобто від передбачуваної дати збору першого врожаю відніміть кількість днів, зазначених в анотації.

Якщо хочете виростити свіжі корнішони до нового року, то найкращий час для посіву буде кінець листопада — початок грудня. Але оскільки дні в цей час короткі, то після появи входів повинна обов’язково проводиться підсвічування розсади. Вона буде необхідна також, якщо ви хочете виростити огірки, наприклад, до 8 березня.

Вирощування кімнатних огірків на підвіконні взимку

А тепер давайте займемося безпосередньо посівом насіння і подальшим їх вирощуванням.

Крок 1. підготовка ємностей . Для вирощування краще використовувати ємності не менше 5 літрів. Маленький обсяг не підійде, оскільки в малому обсязі рослина не буде отримувати поживних речовин в достатній кількості. Якщо горщики використовувалися раніше, то перед використанням їх необхідно промити з господарським милом.

У дні ємності (горщику) обов’язково повинні бути 2-3 отвори, через які буде стікати зайва волога. Подбайте і про піддоні. Зазвичай стандартні горщики вже продаються з піддонами. Якщо ви використовуєте пристосовані ємності, то покладіть під них плоскі тарілки, можна одноразові, складені разом по 3 штуки.

Крок 2 – грунт . Його можна купити готовим, купленим в садівничому магазині, або підготувати з осені зі свого городу. Але у всіх випадках щоб уникнути зараження майбутніх рослин хворобами і личинками шкідників, грунт необхідно знешкодити будь-яким способом.

Приготувати грунт можна самостійно, змішавши для цього 2 частини городнього грунту, 1 частини торфу. І обов’язково додайте пісок, вермикуліт або перліт, щоб грунт був повітропроникним.

Крок 3 — наповнюємо горщик грунтом . Але не просто насипаємо туди землю. Спочатку на дно горщика кладемо дренаж з керамзиту шаром в 2-3 см.він необхідний для того, щоб коріння не було холодно на підвіконні і не було загнивання коренів. Крім того, крізь нього добре виходить зайва волога з горщика в піддон, і вода в горщику не застоюється.

Керамзит також бажано перед використанням промити або обдати окропом.

І тільки після цього насипаємо грунт. Заповнюємо землею горщик лише на ½ мул 2/3 обсягу. У міру зростання сіянця, він буде витягуватися, тому землю необхідно підсипати. Тому залиште трохи грунту на майбутнє для цих цілей.

Крок 4-дезінфекція грунту . Якщо ви до цього землю не прогрівали, то для профілактики грибкових хвороб полийте в цей момент розчином марганцівки або фітоспорін. Після поливу земля трохи осяде.

Крок 5 – посадка насіння . У ємність об’ємом в 5 л садять по 1 або 2 насіння. Сорт з великим числом бічних пагонів краще вирощувати по одному в окремій ємності. Так рослини не будуть затінювати один одного, що теж дуже важливо.

Насіння можна попередньо замочити, тим самим ви ще перевірите їх на схожість. Огіркове насіннячко кладуть на вологу поверхню підготовленого грунту, а зверху присипають сухим грунтом шаром в 1-1,5 см.

Ємність з посадженими насінням прикривають зверху плівкою, зав’язують. Тим самим ми створюємо ефект парника. Горщик ставлять на теплийПідвіконня. Якщо від вікна дме і він холодний, поставте горщик на дощечку або складену з кілька шарів тканину. Залишилося тепер тільки дочекатися сходів і правильно доглядати за рослиною.

Насіння огірків можна спочатку посадити в розсадні касети, а потім їх пересадити в більш просторі горщики. Коли на них з’являться перші справжні листочки їх пікірують у великі ємності об’ємом не менше 5 літрів.

Догляд за огірками – як правильно доглядати

Огірки, вирощувані в домашніх умовах, особливого догляду не вимагають. Однак і без уваги їх не слід залишати. Догляд полягає в наступному.

регулярний полив . Рослини люблять вологу, адже вони на 90% складаються з води. Поливати їх слід один раз в 1-2 дня водою кімнатної температури. Холодна вода погубить їх, спровокувавши загнивання коренів, так само, як і холодне підвіконня. На одну рослину в 5 л горщику потрібно приблизно 0,5 л води. Але і переливати рослина теж категорично не можна. Орієнтуйтеся на те, щоб на глибині 5-7 см земля була вологою.

підсипка землі . На початковому етапі, особливо коли рослині не вистачає світла, воно починає витягуватися. Підсипати стебло кожен раз шаром землі в 2-3 см, щоб ніжний стеблинка не обламався від своєї ваги.

підв’язка стебел або опора . У міру зростання рослини його маса збільшується. Щоб стебло не обламався, його підв’язують, обмотуючи стебло тонкої мотузкою до карнизу або шпалери. Таким чином рослина отримає більше природного світла.

підсвічування . Вона особливо необхідно в зимові місяці, коли світловий день досить короткий. Для цих цілей можна використовувати звичайні люмінесцентні лампи, а найкраще придбати фітолампи. У них, на відміну від люмінесцентних ламп, переважає спектр червоних і синіх променів, що необхідно рослинам.

підживлення 8>–>- чи потрібна вона розсаді огірків і вже дорослим рослинам? тієї кількості поживних речовин, що було в грунті при посадці, буде досить до збору врожаю. Однак, якщо рослина продовжує плодоносити більш тривалий час і залишається рости в горщику, полийте його комплексними азотно-калійно-фосфорними добривами.

Хорошим доповненням буде гумат калію. І хоча він не вважається добривом, але це відмінне доповнення до мінеральних добрив, і він дозволяє зберегти структуру грунту. Непогано допомагає дріжджова підгодівля.

Дорогі читачі, можливо, що в процесі вирощування огірків можуть виникнути питання. Постараюся на них відповісти.

  1. як запилювати рослини в домашніх умовах? запилення-процес досить складний. У природних умовах цей етап у розвитку допомагають зробити бджоли або вітер. У домашніх умовах це занадто складно зробити, тому для їх вирощування в домашніх умовах купуйте тільки партенокарпічні або самозапильні сорти. Чому? про це я розповідала вже на початку статті.
  2. як прищипувати огірки? деякі сорти мають бічні пагони. Розростаючись, вони затінюють основне стебло, а також відбирають частину поживних речовин. Звичайно, їх можна залишити, але тоді урожай буде значно менше, оскільки зав’язей буде утворюватися менше. Тому, не шкодуючи, прищипуйте бічні пагони, які утворюються в пазухах між основним стеблом і листям, коли вони довжиною не більше 2-3 см.таку процедуру рослина сприймає безболісно.
  3. трапляється і таке, що листя починає жовтіти. Це говорить швидше за все про нестачу вологи, або поживних речовин. Перевірте, чи достатньо волога земля. Суха земля може бути в тому випадку, якщо батарея під підвіконням занадто гаряча, тому волога швидко з землі випаровується. Щоб уникнути цього, поставте поруч з горщиком банку з водою або на батарею кладіть вологий рушник. А недолік поживних речовин можна відрегулювати підгодівлею комплексних мінеральних добрив, в яких є азот, фосфор і калій.

На закінчення пропоную вам подивитися відео досвідчених городників. Вони поділяться своїм досвідом по вирощуванню огірків взимку в домашніх умовах.

Дорогі друзі, якщо ви надумали вирощувати огірки на своєму підвіконні або лоджії, сподіваюся, що ці поради вам допоможуть виростити здорове і сильне рослина, яке буде вас радувати хорошим урожаєм ароматних і смачних зеленцов.

Хороших вам врожаїв!