у багатьох народів шипшина-священне і улюблена рослина, призначене для здійснення різних ритуалів. У різний час диво-плоди вважалися символом любові і краси. У нас, сучасних жінок, свої ритуали з шипшини – ми варимо варення, і це теж свого роду священнодійство. Не стану говорити про користь рослини для здоров’я людей, але те, що незрівнянний десерт піднімає настрій і покращує відносини в родині, це безперечний факт. Вишуканим ласощами можна здивувати гостей, а якщо подарувати баночку, то ви почуєте масу подяк, оскільки готувати солодкі ліки вміють нині мало хто.

Всім, хто хоч раз спробує варення, обов’язково запам’ятається чаювання з незвичайним ласощами, оскільки зварити його можна різними способами. Це десерт з апельсинами, яблуками, волоськими горіхами, журавлиною. Особливе здивування викликає десерт з пелюсток. Але навіть звичайнісіньке, класичне ласощі з кісточками або без них, володіє чудовим смаком і ароматом.

Варення з шипшини на зиму-простий і швидкий рецепт

Тримайте найпростіший і швидкий варіант заготовки на зиму смачного десерту.

Візьміть:

  • шипшина – 1 кг.
  • цукровий пісок – 1 кг.
  • вода-літр.

Покроковий рецепт:

Обполосніть плоди, заодно переберіть, видаливши зіпсовані, сухі. Розділіть кожен на половинки, будь-яким, зручним способом, вичистіть насіння.

Знову гарненько промийте під проточною водою.

Складіть в каструлю. Налийте води, за обсягом приблизно рівній обсягу самих ягід.

На повному вогні доведіть до кипіння. Зменшіть потужність вогню до мінімуму.

Варіть при тихому бурлінні 20 хвилин, попутно знімаючи з’явилася пінку.

Вийміть з каструлі ягідки, перекладіть поки в миску.

Замість них засипте необхідну кількість цукру.

Перемішайте вміст. Варіть протягом 10 хвилин, практично не припиняючи помішувати. Після закінчення заданого часу у вас з’явиться дуже гарний сироп бурштинового кольору.

Поверніть плоди шипшини в сироп. Поваріть ще 5 хвилин.

Перелийте варення в банку, герметично закрутіть кришкою. Остудіть в перевернутому стані, потім приберіть на постійне місце зберігання. Зберігати заготовку можна при будь-якій температурі, включаючи умови міської квартири.

Класичний рецепт варення з шипшини без кісточок

Ще один простий варіант, більш популярний, вважається класичним.

  • шипшина – 1 кг.
  • цукор – 1 кг.
  • вода-літр.

Як зварити:

  1. обполосніть плоди, заодно переберіть, видаливши погані ягідки. Розріжте навпіл, видаліть насіннєву частину, ворсинки. Знову старанно промийте.
  2. закип’ятіть літр води, бланшуйте ягоди протягом 3 хвилин. Після процідіть отриманий відвар, перелийте його в каструлю, призначену для варіння десерту.
  3. засипте цукровий пісок. Варіть сироп на помірному вогні. Помішуйте, поки солодкість не розпуститься.
  4. закладіть ягоди, прокип’ятіть 3 хвилинки. Вимкніть конфорку, залиште десерт настоюватися на 6 годин.
  5. після закінчення часу продовжуйте уварювати варення 15-20 хвилин після закипання.
  6. розподіліть по банках, закупорте, встановіть вниз горловиною, тепло укутайте. Зберігайте в прохолодному місці.

Варення з морської шипшини на зиму

Готується за традицією, без кісточок, традиційним способом, як будь-яке варення.

  • очищений шипшина – 1 кг.
  • цукор-1 кг.
  • вода-300 мл.
  1. відберіть щільні зрілі плоди без пошкоджень, помийте.
  2. розділіть навпіл, вийміть насіння за допомогою ложки або ножа. Ще раз старанно промийте шипшина.
  3. зваріть сироп із зазначеної кількості води і цукру. Коли кристали солодощі розійдуться, відправте в каструлю ягоди.
  4. вимкніть плиту, поставте настоюватися протягом 12 годин.
  5. злийте сироп в окрему ємність, закип’ятіть. Поверніть в каструлю з шипшиною. Продовжуйте наполягати протягом 5-6 годин.
  6. доведіть до кипіння, уварюйте до потрібної вам консистенції. Ягідки в кінці повинні стати прозорими.
  7. розлийте ласощі по банках, повільно охолодіть під пледом.

Як варити райське варення з пелюсток шипшини

Зверніть увагу, що на приготування десерту з квіток шипшини потрібні спеціальні сорти рослини.

Необхідно:

  • пелюстки-200 гр.
  • вода-0,5 літра.
  • цукор-4 склянки.
  • лимонна кислота-трохи менше ½ маленької ложки.

Покроковий рецепт:

Промийте пелюстки в трьох водах, не віджимаючи, перекладіть в миску.

Засипте чверть чайної ложки лимонної кислоти.

Покладіть 4 чайні ложки цукру. Трохи перетріть руками, щоб пелюстки почали виділяти сік і розкрили свій аромат повністю. Потім складіть в будь-яку баночку і помістіть на ніч в холодильник.

На наступний день закип’ятіть склянку води, закиньте ферментовані пелюстки. Поваріть на малому вогні 10 хвилин. Під час варіння пелюстки поміняють колір, як би вицвітуть, не лякайтеся, це нормальний процес.

Викладіть пелюстки на тарілку.е

Замість них засипте залишився цукровий пісок. Прогрівайте сироп, постійно помішуючи, щоб розчинити всі крупинки солодощі. Орієнтовний час варіння сиропу – 15 хвилин. Він повинен вийти досить густим.

Поверніть пелюстки в каструлю. Варіть 10-12 хвилин.

Киньте ще чверть ложечки лимонної кислоти. Швидко перемішайте. Зверніть увагу, як змінився колір.

По банках десерт розкладається вже після того, як охолоне. Зберігається в холодному місці.

Склад:

  • очищений шипшина-8 склянок.
  • вода-200 мл.
  • цукор-800 гр.

Як приготувати:

  1. зачистіть плоди від ворсинок і насіння. Ретельно обполосніть під проточною водою.
  2. залийте водою в кількості, зазначеній в рецепті, засипте цукром.
  3. поставте на конфорку варитися. Доведіть до закипання, зніміть пінку. Прокип’ятіть на тихому вогні 5 хвилин.
  4. відставте варення на 8 годин, щоб плоди добре просочилися сиропом.
  5. зробіть ще дві варіння по п’ять хвилин з подальшим охолодженням і перервою о 8 годині.

Нещодавно ми варили на зиму смачне варення з райських яблук з хвостиками. Сьогодні ще один класний варіант, з шипшиною.

Смачне варення з шипшини з апельсином

Апельсин допустимо замінити лимоном, смак, зрозуміло, зміниться, але буде таким же чудовим.

  • шипшина, очищений, без кісточок-3 склянки.
  • цукор-650 гр.
  • вода-200 мл.
  • апельсин.

Варимо:

  1. переберіть ягоди, відсортуйте непридатні до варіння. Вийміть насіння, ворсинки, гарненько промийте.
  2. закип’ятіть воду, закиньте очищені плоди. Коли вони закиплять, засічіть 10 хвилин варіння на маленькому вогні.
  3. натріть з апельсина цедру. Наріжте м’якоть довільними шматочками.
  4. перекладіть разом з цедрою в каструлю.
  5. на даному етапі вміст можна пробити блендером, перетворивши в пюре – в результаті у вас вийде чудове повидло. Якщо вирішите не робити цього, просто засипте цукровий пісок, розмішайте.
  6. коли кристали цукру розчиняться, варіть 15 хвилин.
  7. розлийте десерт по скляних ємностей. Виріжте з пергаменту гуртки, трохи більше, ніж діаметр горловини банок. Покладіть їх на варення в банки, закрийте капроновими кришками.

Варення з шипшини з кісточками

Як вже говорила вище, для варіння десерту з кісточками ідеально підійдуть дрібні лісові плоди чагарнику.

Буде потрібно:

  • шипшина-750 гр.
  • цукор-0,5 кг.
  • вода-200 мл.

Як зварити:

  1. зваріть сироп і води і цукрового піску.
  2. засипте добре промитий шипшина (без плодоніжок). Коли маса закипить, зменшіть вогонь до мінімуму.
  3. млоїте при тихому “булькання”, поки десерт не стане густим (як правило, близько години). Не забудьте прибирати пінку.
  4. розкладіть в ємності, закупорте будь-яким способом.

Як зварити з волоськими горіхами і лимонною кислотою

Дуже клопітно, якщо чесно, але результат такий, що ви не пошкодуєте про витрачений час.

Знадобиться:

  • очищені плоди-1 кг.
  • волоські горіхи, ядра-жменю.
  • цукор-1 кг.
  • ванілін – пакетик.
  • лимонна кислота – 1/3 чайної ложки.

Варимо:

  1. вийміть з шипшини насіннєву частину, видаліть ворсинки. Помийте плоди.
  2. порубати ножем ядра горіхів великими шматочками, вкладіть всередину кожного плоду шипшини.
  3. зваріть сироп з води і цукру. Закиньте ягоди іРешта горішки (ті, що подрібніше).
  4. розмішайте, поставте в затишне місце на 6-8 годин.
  5. потім поставте варитися. Коли маса закипить, додайте лимонну кислоту і ваніль. Варіть 20 хвилин на маленькому вогні.

Ще одна версія ласощі, авторська. Дивіться, слухайте поради. Нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніше варення з плодів шипшини.