Монтажна піна – відмінне герметичний засіб, без якого в наш час не обходиться жоден ремонт, ось тому питання, чим відмити монтажну піну, хоча б раз в житті задавав собі практично кожен житель нашої країни.

Спеціаліст, який робить ремонт, звертається з піною дуже акуратно, благо досвіду у нього предостатньо. А ось звичайна людина, для якого ремонт є не роботою, а практично «стихійним» лихом, одним необережним рухом або помахом руки, з затиснутим в ній балоном з піною, може зіпсувати не тільки власний одяг, але і безліч предметів навколо. Розлітаючись, піна псує дерев’яні предмети і металеві, потрапляє на кахельну плитку, цегляні стіни, шпалери і незахищені ділянки тіла, в’їдається в меблі і килими.

Як очистити монтажну піну від різних поверхонь, а також незахищених ділянок шкіри, ми зараз і спробуємо розібратися.

Що таке монтажна піна і чому вона важко очищається

Монтажна піна – це суміш ізоціанату і поліолу, в яку також додаються спінювачі, каталізатори і стабілізатори. Ця маса разом з пропелентом поміщається в балон. Саме пропелент сприяє утворенню бульбашок і витісняє суміш з балона.

Витіснене з балона речовина відразу ж вступає у взаємодію з водою, яка знаходиться і в повітрі, і на поверхні матеріалів.

Чим більше вологість, тим швидше буде відбуватися полімеризація, тобто застигання піни.

Застигаючи, піна «намертво» приклеюється практично до будь-якої поверхні, тому, якщо ви розраховуєте позбутися від цієї «в’їдливої» субстанції, робити це потрібно дуже акуратно. Перш ніж приступити до боротьби за чистоту, потрібно розглянути, що перед вами за ворог: свіжа піна або вже застигла субстанція. Виходячи з цього, слід розробляти план подальших дій.

Чим очистити монтажну піну з одягу – всі доступні способи

Як прибрати монтажну піну з одягу, не зіпсувавши її, і чи можливо це в принципі? все можливо, якщо працювати акуратно.

Не всі засоби знадобляться для видалення плям з тканини, адже деякі речовини згубні для таких матеріалів.

Димексид

Одним з найдієвіших засобів є препарат з аптеки – димексид, який з успіхом бореться не тільки зі свіжими, але і з уже засохлими плямами. Як очистити монтажну піну з одягу за допомогою димексиду? насамперед потрібно видалити вручну максимально більшу частину забруднення. Використовувати в якості робочого інструменту можна ніж, акуратно зскрібаючи їм засохле речовина. Потім рекомендується нанести нерозведений препарат безпосередньо на пляму приблизно на півгодини.

Працюючи з концентрованим димексидом, слід використовувати рукавички.

Через половину години залишки розчиненої піни потрібно видалити за допомогою щіточки. Річ після проведених маніпуляцій обов’язково потрібно випрати.

Спеціальна аерозоль

Аерозолі та спреї – засоби, що випускаються фірмами з виробництва монтажної піни. Вони призначаються для очищення пістолета і боротьби з плямами піни. Речовини з балончиків розпорошуються на плями, які попередньо позбавлені від піни. Вже через чверть години засохле речовина розм’якшується, і стає можливим видалити його, використовуючи ніж або скребок.

Перед нанесенням аерозолю на будь-яку поверхню потрібно також протестувати його. Хоча більшість хороших аерозолів не пошкоджують оброблювану поверхню.

Балони з аерозолем мають горловини з різьбленням і знімний розпилювач. Тому їх можна і приєднувати до пістолета і використовувати вручну.

Закінчивши роботу, слід протерти поверхню тканиною.

Очищений бензин

фото: https://pixabay.com/photos/gasoline-gas-can-petrol-fuel-tank-2501302 /

Відчистити грудочки монтажної піни від улюбленої речі можна за допомогою очищеного бензину. Речовина потрібно нанести на 15-20 хвилин безпосередньо на пляму, а після цього часу постаратися змити частинки піни, використовуючи звичайну губку для миття посуду. Якщо після першої спроби не вдалося повністю перемогти пляма, потрібно виконати роботу ще раз. Позбутися неприємного запаху і залишків самого бензину з речі допоможе прання з великою кількістю прального порошку.

Розчинники

Вести успішну боротьбу з розлетілася на всі боки монтажною піною можна за допомогою розчинників, які продаються в магазинах. У наш час таких очищувачів безліч, але принципових відмінностей вони не мають.

Очищувачі призначені як для видалення залишків піни з пістолета, так і для боротьби з плямами на різних поверхнях. Вони можуть випускатися у вигляді рідини, в якій потрібно змочувати ганчірку, і у вигляді аерозолів, які слід розпорошувати безпосередньо на ділянку з піною.

Реагенти і хімічні сполуки, наявні в складі очищувача, швидко розм’якшують герметик, не завдаючи шкоди поверхні, якій «пощастило» обзавестися забрудненням.

Сьогодні є безліч очищувачів. Відмінно зарекомендували себе наступні:

  • ultima (bau master) 8>–>- застосовується для очищення будівельного пістолета і видалення свіжої піни;
  • hobby (bau master) 8>–>- допомагає боротися з плямами на шкірі і тканинах;
  • dail – розчинник, що має високоякісний склад, універсальний в застосуванні і має доступну ціну;
  • космофен – відмінно бореться із забрудненнями на пластмасі і поверхнях зі скла;
  • макрофлекс – справляється з затверділим герметиком.

Для боротьби з плямами на одязі найбільш ефективними є препарати, якими промивають пістолет.

Перед початком роботи будь-який засіб потрібно протестувати, завдавши невелику кількість препарату на непомітну ділянку одягу.

У тому випадку, якщо тканина не змінила ні колір, ні структуру, можна використовувати розчинник. Змочивши їм серветку, потрібно добре просочити постраждалу ділянку. Через деякий час засіб потрібно ретельно змити. Надалі рекомендується повністю випрати річ.

Не слід використовувати розчинник на синтетичних тканинах.

Залишки речовини з тканини можна видалити, використовуючи пемзу або жорстку щітку. Якщо перша спроба не увінчалася успіхом, можна спробувати ще раз.

Заморожування

фото: https://pixabay.com/photos/bottles-food-gallon-inside-light-1868175/

Одним з цікавих домашніх методів боротьби з плямами від будівельної піни є вплив холодом, тобто заморожування. Якщо одяг не виділяється неосяжними розмірами, її кладуть в пакет і поміщають на годину в холодильник. Через годину стає можливим просто зіпхнути цятки.

Якщо ремонт затіяний взимку, в той час, коли за вікном тріщать морози, «постраждалу» одяг можна просто повісити на вулиці на деякий час.

Речі, які не влізуть в холодильник, потрібно покласти у великий пакет. Туди рекомендується помістити також кубики льоду, обклавши ними плями. Після впливу низької температури піна, як правило, легко видаляється.

Сонячне світло

Сонячне світло сприяє руйнуванню монтажної піни. Під впливом яскравих променів вона не тільки змінює колір, але і поступово руйнується. Знаючи це, можна розвішувати забруднений одяг в тому місці, куди постійно потрапляє сонце, і періодично терти настирливі плями. Через деякий час від них можна буде позбутися.

На жаль, на сонечку може постраждати і сама річ. Яскраве світило сприяє зміні насиченості кольору речей.

Рослинна олія

Якщо піна встигла затвердіти, в помічники можна взяти просте рослинне масло. Воно допоможе в тому випадку, якщо дотримано наступну умову: масло підігріте приблизно до 50-55 градусів. Теплу рідину потрібно нанести на проблемну пляму і через півгодини зішкребти залишки речовини за допомогою щітки. Жирну пляму потрібно ретельно промити теплою водичкою з використанням миючого засобу.

Ацетон

А ще чим відтерти монтажну піну з одягу? посильну допомогу в цій справі зможе надати ацетон. Змоченим в ацетоні шматочком вати потрібно добре зволожити пляму і через деякий час видалити шматочки суміші твердою губкою.

При використанні ацетону та інших розчинників може виникнути така проблема, як втрата кольору тканини.

З цієї причини потрібно спочатку випробувати дію засобу на малопомітній ділянці. Якщо змін на тканині не спостерігається, сміливо збільшуйте масштаб робіт.

Трапляється, що жоден з тих способів, які перераховані вище, не увінчався успіхом. Не слід засмучуватися, адже непривабливе пляма можна приховати під спеціальною нашивкою або ж декоративним кишенькою.

Чим відмитиМонтажну піну з рук і волосся – безпечні варіанти

Трапляється, підступна субстанція псує не тільки одяг, але ще і прилипає на шкіру і волосся. Давайте дізнаємося, як відмити монтажну піну з рук і інших ділянок тіла.

Боротися з наслідками неакуратної роботи можна, використовуючи всі ті ж розчинники. Союзниками в цій нелегкій справі стануть бензин, ацетон, уайт-спірит.

Використання перерахованих вище засобів дозволено людям, які не мають на них алергічної реакції.

Змочивши в засобі серветку, потрібно акуратно потерти пляму. Після цього обов’язково потрібно промити шкіру і рясно змастити її зволожуючим кремом.

Більш щадним є народний метод, в якому використовується соняшникова олія. Якщо ви не помітили пляму і воно встигло засохнути, слід змочити проблемне місце рослинним маслом (попередньо підігрітим) і не чіпати його хвилин 10. Через належний час зверху на пляму слід покласти трошки соди і добре протерти. Замість соди можна використовувати пральний порошок.

Досить простим є спосіб, в якому використовується харчова сіль. Слід просто насипати сіль на місце, де піна залишила слід, і потерти цю ділянку. Також можна опустити руки зі слідами піни в теплий розчин солі.

Після будь-якої маніпуляції на шкіру потрібно нанести жирний зволожуючий крем.

Якщо зі шкірою все зрозуміло, то при попаданні герметика на волосся виникають певні труднощі, так як з волосся його вивести досить проблематично. Можна, звичайно, спробувати використовувати різні способи: рідина для зняття лаку, соняшникова олія або димексид. Але якщо площа ураження досить велика, частина волосся все ж доведеться зістригати.

Щоб уникнути неприємностей, потрібно слідувати слушній раді: працювати не тільки в спеціальному одязі, але ще і в головному уборі.

Чим відтерти монтажну піну з різних поверхонь

https://pixabay.com/photos/cleaning-clean-cleaner-taz-3977589/

М’які меблі і килими

Буває, герметик потрапляє не за призначенням, і на килимових покриттях і м’яких меблів утворюються непривабливі плями. Чим відтерти монтажну піну з таких поверхонь? допоможуть все ті ж незамінні розчинники, димексид або ацетон. Рясно змоченою ганчіркою потрібно ретельно зволожити пляма. Як показала практика, піна після цього видаляється досить непогано.

Також можна боротися з такими плямами, використовуючи всім доступний мильний розчин. Ретельно змочивши в такому розчині ганчірку, її потрібно покласти на утворилося пляма. Через деякий час воно розмокне, і стане можливим його видалення.

Пластикові вікна

Трапляється, будівельники виявляються не такими відмінними професіоналами, як вони стверджують, і після їх роботи ваші недавно встановлені новенькі вікна «блищать» некрасивими плямами. Як же привести їх в порядок? спочатку доведеться провести ручне очищення і видалити більшу частину піни ножем або іншим предметом, намагаючись не пошкодити структуру матеріалу. Після цього можна приступити до видалення плями.

У тому випадку коли підступна піна не встигла добре засохнути, відмінними помічниками виявляться оцет, ацетон, рідина для промивання пістолета, олія соняшникова. Боротися з підсохлої піною під силу димексиду або ж спеціальному магазинному засобу, яке якраз і призначається для видалення засохлих плям піни.

Алгоритм дій однаковий при роботі з будь-якою речовиною: нанести його на пляму, залишити на деякий час, видалити залишки плями за допомогою жорсткої губки. Місце забруднення рекомендується вимити мильним розчином, потім чистою водою, після чого протерти насухо.

При роботі з лакованою поверхнею не слід використовувати «сильні» розчинники, вони обов’язково зашкодять поверхню. Найдієвішим способом є видалення не зовсім засохлої піни. Якщо час не упущено, піна знімається досить добре.

У тому випадку, якщо пляма було виявлено пізніше, доведеться вдатися до допомоги «хімії», але вибирати потрібно більш щадні речовини.

Будь-яке з цих речовин попередньо потрібно протестувати на непомітній ділянці.

Якщо ж методом проб було виявлено, що ніякі препарати не підходять і пошкоджують покриття, можна скористатися соляним розчином. Готувати його досить просто: в склянці води розмішати 15 г солі. Рідиною змочити пляму і змити його, озброївшись щіткою.

Лінолеум і ламінат

Боротися з плямами монтажної піни на ламінаті і лінолеумі можна, використовуючи все той же димексид або ацетон. Ці кошти потрібно нанести на попередньо зрізане пляма, а потім видалити із залишками плями.

Часто ацетон залишає некрасиві розлучення на підлоговому покритті. Якщо такий варіант розвитку подій вас не влаштовує, від нього краще відмовитися. Доведеться відправитися в магазин на пошуки кошти, призначеного для боротьби з плямами на «ніжних» покриттях, в число яких входять лінолеум і ламінат.

Дерев’яні двері

Бризки розлетілої піни також не прикрасять двері вашого будинку, тому і тут від них потрібно позбавлятися. Піну, що потрапила на двері з деревини, потрібно спочатку зрізати, після чого зачистити дверне полотно наждачним папером. Якщо двері не покрита лаком, пляма буде зовсім непомітним. А ось на лакованих поверхнях слід все-таки залишиться, тому доведеться маскувати його, наносячи зверху лак.

Видалити невеликі за розміром бризки піни можна за допомогою дрібної солі або соди.

Металеві двері

Піна, що потрапила на металеві двері, також повинна бути видалена. Найбільш щадним способом вважається використання соняшникової олії. Його потрібно нанести на ділянки, піна з яких зрізана максимально, і почекати, поки під впливом теплого масла речовина не почне руйнуватися. Використовуючи чисту губку, піну акуратно видаляють, двері промивають мильним розчином, а потім чистою водою.

Точно так же видаляють піну з металевих дверей, використовуючи димексид або розчинник. Перед початком робіт потрібно дізнатися, як будь-яке з цих речовин взаємодіє з матеріалом, який використовувався для виготовлення дверей.

Позбутися від піни на вхідних дверях можна за допомогою розпеченого клею. Тільки двері не повинні мати глянцевого покриття!

Для роботи крім праски потрібно мати аркуш чистого паперу і шматок бавовняної тканини. Безпосередньо на пляму потрібно докласти папір, наверх на неї – тканину. До отриманої конструкції прикладають гарячу праску і тримають його до того моменту, поки піна не почне плавитися і прилипати до паперу. В процесі роботи доведеться замінити кілька аркушів паперу.

Цегляна стіна

фото: https://pixabay.com/photos/stones-wall-quarry-stone-texture-770264 /

Цегляну або бетонну стіну, а також перегородку з гіпсу легко позбавити від патьоків піни, використовуючи солону воду з доданим в неї невеликою кількістю мила або оцту.

На всі перераховані вище поверхні піна прилипає дуже слабо.

Шпалери

Якщо у вашому будинку постраждали на додачу до всього ще й шпалери, частковий ремонт неминучий. Відчистити прилиплу на шпалери піну і не пошкодити ці самі шпалери практично неможливо. Найпростіше буде вирізати пошкоджені місця, а на їх місце вклеїти нові елементи.

Для очищення металографіки придуманий спеціальний спрей. Але навіть з його допомогою роботи потрібно проводити обережно.

Керамічна плитка

З керамічної плитки герметик можна видалити столовим оцтом або розчинником. Навіть рідини для зняття лаку під силу впоратися з цією справою. Піна в кахель практично не в’їдається, основна її частина залишається на поверхні.

Піну з глянцевої плитки зручніше підрізати металевим шпателем. Працюючи з матовою плиткою, краще використовувати дерев’яний.

Якщо піна все-таки потрапила на плитку, не варто намагатися її відразу витерти, розтерши тим самим ще більше. Потрібно почекати, поки герметик не засохне, і лише потім починати боротьбу з непотрібним плямою.

Як прибрати монтажну піну з пістолета

Пістолет, який полегшує процес нанесення піни на потрібні ділянки, забруднюється в процесі роботи. І якщо ігнорувати його чистку, він дуже швидко прийде в непридатність. Щоб “помічник” прослужив довго, обов’язково очищати його навіть після нетривалої роботи.

Краще, звичайно ж, користуватися спеціальним розчинником. Він відмінно працює навіть тоді, коли герметик встиг затвердіти. При затвердінні герметика в ідеалі спочатку видалити затверділу піну за допомогою підручних засобів, а тільки після цього використовувати очищувач.

Запобіжні заходи при роботі з монтажною піною

Щоб не шукати відповіді на запитання, чим відмити руки від монтажної піни і як позбавити все інше від цієї самої піни, потрібно дотримуватися ряду вимог:

  • одягати спеціальний одяг, з якої в разі чого не шкода розлучитися;
  • прикривати волоссяГоловним убором;
  • надягати рукавички;
  • міцно тримати в руках балон з піною.

Корисні поради

Є кілька хитрощів, знаючи які, ви спростите собі життя:

  • до закінчення робіт не варто знімати захисні плівки з вікон і дверей;
  • поруч з оброблюваними поверхнями потрібно наклеювати малярський скотч або ж просто шматки газет або паперів;
  • роботи проводити поетапно. Після кожного етапу робити перерву і оглядати місце проведення робіт, щоб вчасно помітити недоліки і усунути їх по «гарячих слідах».

Висновок

Як ми бачимо, монтажна піна не настільки страшна, як її описують. При бажанні речовина можна прибрати майже звідусіль. Але потрібно пам’ятати, що цей процес вимагає витрат часу і сил і не є таким вже приємним. Тому краще постаратися запобігти неприємність, ніж потім з нею боротися.