Існує безліч міфів про серйозні ризики або, навпаки, абсолютної безпеки коронавірусу для дитини. Якщо говорити про статистику, то число підтверджених випадків інфікування covid-19 у дітей зросла за останні кілька місяців. Так, якщо в квітні 2020 року в росії говорилося лише про 0,8-2% дітей з числа хворих, то зараз на сайті академії педіатрії наведені дані про 11-14% пацієнтів дитячого віку.

Днями вірусолог розповів про те, що є вікова категорія дітей, яка найбільш схильна до зараження. Йдеться про тих, хто ще не досяг 3 років, а також тих, у кого є супутні захворювання. Про це розповів лікар-вірусолог євген тімаков у бесіді з «парламентською газетою».

«коронавірус найбільш небезпечний для дітей до трьох років і дітей з супутньою патологією, з надмірною масою тіла, з хронічними захворюваннями. У решти дітей обважнення процесу перебігу вірусної інфекції особисто я поки не спостерігаю, і в тих наукових публікаціях, які ми бачимо, цього теж не фіксують», — пояснив фахівець.

Тімаков зізнався, що у деяких дітей у віці до 3 років може відзначатися постковидний синдром. Найчастіше він характеризується тривалою температурою, ураженням нервової системи і ускладненнями на кишечник. В одиничних випадках зустрічаються і летальні випадки, але такі можна порахувати на пальцях.

Моя дочка перехворіла коронавірусом, коли їй було 4 роки. Різке підвищення температури до 38,5 відзначалося лише два дні. Інших симптомів не було. Здавали тест, коронавірус підтвердився. Постковідний синдром ми лікували довго. У дитини постраждав сечовий міхур. Вона могла ходити в туалет по 10 разів на день, і не завжди це вдавалося. Лікар говорив, що це могло бути на тлі ураження нервової системи, тому ліки пили саме для неї, а також трави для відновлення сечового. Лікувалися близько місяця.

Тімаков впевнений, що поки немає особливої потреби в тому, щоб вводити масову вакцинацію для дітей, але з часом все може змінитися. «я вважаю, що поки вакцини не досліджені для того, щоб використовувати їх серед дітей. Але справа не тільки в цьому. Як я вже говорив, коронавірус якщо і вражає дітей, то не протікає в рази важче, ніж це було до цього. І взагалі діти переносять ковид набагато легше, ніж дорослі, так як у них більш пластичний імунітет», — підсумував експерт в бесіді з тим же виданням.

Юлія іоніна