Епідуральна анестезія — досить ефективний спосіб знеболювання пологів. І в той же час-найбезпечніший, що несе в собі мінімум ризиків як для мами, так і для дитини. Таке широко поширена думка. Як це насправді?

Джерело: freepik

Безперечний плюс епідуральної анестезії в порівнянні з іншими методиками (гіпноз під час пологів, системні засоби для медикаментозного сну…) в тому, що вона, будучи найсучаснішим методом знеболювання під час пологів, підходить більшості жінок, що народжують. І все-таки у епідуральної анестезії є свої мінуси, про які майбутнім мамам необхідно знати заздалегідь.

коли стане дуже боляче…

Згідно з медичною статистикою майже всі жінки до моменту першої сутички не планують вдаватися до будь-якого медикаментозного способу знеболювання пологів. Спеціальні техніки дихання, масаж, розслаблююча ванна — це максимум, що збираються дозволити собі майбутні мами, орієнтовані на максимальну природність появи малюка на світ.

Однак 30-40 % жінок вже в процесі пологів змінюють своє рішення і наполягають на застосуванні епідуральної анестезії.

Джерело: shutterstock

Метод перевірений! саме під епа (епідуральна анестезія) народжувала королева англії.

Епа-єдиний метод, який схвалений ватиканом! у деяких країнах пологи під епа доходять до 70 % (франція, сша), в інших — категорично не використовується епа (голландія, швеція). При достатньому поширенні епа кількість ускладнень залишається стабільним і не залежить від техніки проведення епідуральної анестезії.

Сергій бакшеєв

Акушер-гінеколог, репродуктолог, завідуючий жіночою консультацією в пологовому будинку №3.”кабінет доктора бакшеєва”, м. Вишневе.facebook

випадки ускладнень

Інформація про те, якими ускладненнями може загрожувати цей метод знеболювання під час пологів, необхідна абсолютно всім вагітним жінкам: можливо, для когось із них ці знання стануть останнім вирішальним аргументом в процесі прийняття рішення про те, «бути чи не бути» епідуральної анестезії.

Всі мінуси епідуральної анестезії випливають з того, що цей метод — інвазивний. Тобто він передбачає нехай і мінімальне, але все-таки вторгнення в організм. Звідси-потенційні небезпеки. Ускладнення методу спінальної і епідуральної анестезії можна розділити на дві великі групи: з боку мами і з боку дитини.

з боку мами: можливе виникнення постпункционной головного болю, яка виникає в зв’язку з травмою спинального простору і витоком спинномозкової рідини. Коли вчені почали аналізувати напади головного болю після проведення епа, з’ясувалося, що головний біль не залежить від кваліфікації анестезіолога і навіть від методики проведення епа. У чому ж справа?

Джерело: shutterstock

Причина виявилася дуже простою. Справа в тому, що при використанні даного методу анестезіологами застосовувалися голки і катетери низької якості. На зрізі таких голок при збільшенні в десятки разів видно щербини металу. Уявіть, що ви тупими ножицями по залізу відрізали шматочок звичайного дроту або залізного листа. На зрізі ви побачите щербини і обривки шматочків заліза.

При використанні таких голок після видалення голки і катетера травмується мозкова оболонка і частина вмісту каналу (ліквор) виходить за межі каналу. Порушується тиск в спинномозковому каналі, і створюються передумови для появи головного болю.

Раніше навіть був запропонований метод введення крові (тампонади) в спинномозковому каналі. Потім були створені голки з олівцем заточуванням (у вигляді конуса) і з гострим лезом. Такі голки розшаровують, а не ріжуть мозкову оболонку, яка добре спадається після видалення голки і не залишає відкритим епідуральний канал.

Джерело: shutterstock

з боку дитини: наслідком витоку спинномозкової рідини у мами є зниження спинномозкового тиску і виникнення ускладнень у дитини.

Якщо у мами звичайний тиск — звично-низьке (90/60), а під впливом епідуральної анестезії воно стало ще нижче, у малюка може виникнути гіпоксія на тлі нормальної частоти серцебиття.

більше позитиву

Ізраїльські вчені спостерігали за 320 жінками під час пологів. Матусі, діти яких з’явилися на світ під час пологів з використанням епідуральної анестезії, говорили про те, що родовий біль практично стерлася з їх пам’яті і вони готові пройти через пологи ще раз.