Жителі багатьох російських міст все частіше стали вирішувати проблеми з дефіцитом простору в квартирі за рахунок під’їзних приміщень. Хтось зберігає там коляски і велосипеди, хтось ховає свої запаси на зиму, а деякі складують старі речі. Для цього люди часом ставлять цілі бокси або відгороджують приміщення стіною з металевими дверима, що за фактом є порушенням.

Представники керуючих компаній не раз нагадували про те, що розпоряджатися квадратними метрами в своїй квартирі власник має право як хоче, але з загальнобудинковим простором так справа не піде. Виробляти якісь дії власник житла може тільки за рішенням загальнобудинкових зборів, погодженням з сусідами і керуючою компанією.

В іншому випадку конструкцію можуть просто знести і будуть праві. Адже іноді люди просто не думають про міркування пожежної безпеки. Коридори в під’їздах відносяться до шляхів евакуації, а якщо їх заблокувати або створити непотрібну перешкоду, може статися непоправне.

22 вересня в мосжилинспекции, представники якої поговорили з “російською газетою”, розповіли, що регулярно отримують скарги від москвичів на незаконно відгородилися сусідів. Один випадок стався зовсім недавно в багатоквартирному будинку на коровинському шосе. Там одна з власниць житла в кінці під’їзного коридору відгородила приміщення, куди врізала металеві двері.

Москвичка не змогла надати рішення загальних зборів з питання відчуження або передачі в її особисте користування частини загальнобудинкового майна, за узгодженням даних робіт вона також не зверталася. У підсумку жінку оштрафували, а незаконну перегородку в під’їзді їй довелося знести», — розповіли тому ж виданню в мосжилинспекции.

При цьому демонтувати конструкцію можуть і представники керуючої компанії, які несуть за це відповідальність і не хочуть отримати штраф від вищестоящих органів. Однак багатьох людей це не зупиняє.

Я живу в багатоквартирному будинку. На першому поверсі одна з бабусь вирішила стихійно організувати собі комору в напівпідвальній підсобці. Врізала металеві двері, ключ від якої був тільки у неї. Вона стверджувала, що дозвіл від кк є. Однак такого паперу і в природі не існувало. Сусіди не стали довго мовчати, звернулися в кк і все владнали. Вже не знаю, на скільки її оштрафували, але металеві двері демонтували.

До речі, з горищем в будинку йшла практично та ж історія. Мешканці останнього поверху почали там зберігати старі меблі, дошки та інший мотлох. Вони не відгороджувалися, адже горище і так стоїть осібно, але за розпорядженням кк це все довелося звідти винести.

а ваші сусіди зберігають особисті речі в під’їзді? якщо так, чи доставляє вам це дискомфорт? діліться своїми історіями в коментарях.

Юлія іоніна