Це свято на честь знаходження в палестині чесного хреста, на якому розіп’яли спасителя, рівноапостольної царицею оленою, матір’ю імператора костянтина, приблизно в 325 році.

Цікаво, що було знайдено три хрести, і, щоб визначити, на якому з них був розп’ятий христос, за переказами, до кожного по черзі приклалася тяжкохвора жінка. І тільки один дав їй зцілення, як і життя небіжчику, якого проносили в цей час повз голгофи.

Відразу зібралося безліч людей, які прагнули хоч здалеку поглянути на святиню. І патріарх макарій кілька разів високо підняв — спорудив-хрест.

З тих пір під час святкової служби їм п’ятикратно осіняють присутніх і підносять його на всі сторони світу: на схід, захід, південь, північ і ще раз на схід.

Про те, як правильно провести цей день, wday.ru дізнався у батюшки.

– бажано вранці сходити на службу, помолитися про здоров’я близьких і доторкнутися до святині, яка є у вашому храмі. Можна в цей день окропити будинок святою водою, властивості якої посилюються, і намалювати на честь свята крейдою хрести по обидва боки вхідних дверей. Тільки не захоплюйтеся: тут важливо не викликати такою прикрасою роздратування домочадців або сусідів.

Якщо хочете порадувати рідних і близьких чимось особливим, спечіть традиційний пиріг з капустою і розділіть його порівну на всіх. Також вітаються будь-які страви, та ж випічка, оформлена у вигляді хрестів.

Крім того, існує хороша традиція дарувати в це свято золоті та срібні хрестики, які будуть оберігати, навіть якщо їх не носити постійно. Але це зовсім не обов’язково! головне – за відзначенням не забувати про духовне.

Звичайно ж, як і в усі інші дні, 27 вересня вкрай небажано лаятися і сваритися. Не рекомендується вживати в їжу продукти тваринного походження, оскільки це час посту.