Інфраструктура заохочення народжуваності в Росії вже вийшла на європейський рівень. Про це заявив глава Міністерства праці РФ Максим Топілін, який пояснив у зв’язку з цим, що нового матеріального стимулювання народжуваності в країні навряд чи варто чекати. Цю міру повинні замінити інші ініціативи з поліпшення демографічної ситуації – більш реальні, вважають у Мінпраці.

Про те, що російську демографію потрібно стимулювати не матеріальними, а іншими, більш адекватними та ефективними заходами, – Топілін повідомив на круглому столі в рамках Гайдарівського форуму. Глава відомства нагадав, що державні ресурси для здійснення фінансової підтримки народжуваності не нескінченні.

«Ми вичерпали можливості додаткового матеріального стимулювання процесів, пов’язаних з народжуваністю. Все, що було вкладено в програму материнського капіталу, додаткових посібників – зараз на це витрачаються вже досить серйозні фінансові ресурси», – сказав у зв’язку з цим Максим Топілін.

Глава Мінпраці підкреслив, що демографічну ситуацію в Росії потрібно покращувати не матеріальним стимулюванням, а за допомогою заходів, спрямованих на зростання якості системи охорони здоров’я і тривалості життя росіян. На його думку, зараз необхідно робити упор на створення умов для комфортного життя сімей – насамперед, будувати нові дитячі садки і школи, а також допомагати молодим матерям отримати навчання.

«Ми зараз рухаємося в тій конструкції, в якій ми не припускаємо стимулювати народжуваність додатковими матеріальними заходами», – поділився міністр.

Джерело