Дієта при інфаркті: жирна риба і овочева веселка

Дієта при інфаркті націлена на те, щоб знизити рівень холестерину, нормалізувати артеріальний тиск і стабілізувати рівень цукру в крові. Існує цілий список корисних продуктів для серця. Продукт номер один у цьому списку-це лосось. Жирна риба взагалі містить велику кількість знаменитих омега-3-жирних кислот. Для серця вони особливо корисні: дослідження довели, що регулярне вживання в їжу омега-3-жирних кислот знижує ризик виникнення інфаркту на 27%.

Вживання риби корисно ще й тим, що природним чином ви менше їсте м’яса, що неминуче призводить до зниження холестерину. Меню буде ефективним, якщо мінімум двічі на тиждень ви будете з’їдати по 300-400г риби (лосось, скумбрія, тунець, сардини та інші).

Крім омега-3-жирних кислот їжа повинна бути багата антиоксидантами, які в надлишку містяться в яскраво забарвлених овочах — солодких помаранчевих, жовтих і червоних перцях, брокколі, моркви, листових салатах, шпинаті. Крім того, антиоксидантами багаті квасоля і бобові. Антиоксиданти блокують процес розщеплення шкідливих речовин, попереджають утворення бляшок. За результатами спостережень, регулярне вживання антиоксидантів дають нам майже 30% впевненості в тому, що інфаркт не торкнеться нашого життя ніколи. Крім яскравих овочів корисні також і яскраві, сонячні фрукти, які також повинні входити в щоденне меню.

Різноманітність смаків і страв — особливість дієти при інфаркті

Обов’язково в профілактичне і лікувальне меню має входити наступне: вівсяні пластівці і висівки, волоські горіхи, мигдаль і арахіс, оливкова олія, червоне сухе вино, журавлинний сік, часник, томати і гіркий шоколад в помірних кількостях. У двох словах про користь: темний шоколад, журавлинний сік і вино надзвичайно багаті антиоксидантами і флавонолами (різновид флавоноїдів), які попереджають утворення тромбів, знижують рівень холестерину. Томати і часник мають здатність зупиняти окислення речовин, з яких утворюються бляшки. Горіхи знижують їх рівень і є джерелом клітковини, білка, вітаміну е і вітамінів групи в.соєві продукти також ефективно і швидко знижують холестерин.

Дієта при інфаркті: що корисно виключити?

Виключенню з раціону підлягають жирні м’ясні продукти, куряча шкіра, незбиране молоко і їжа, що містить трансжири. Така їжа провокує підвищення рівня холестерину і утворення бляшок — цих маленьких мін уповільненої дії. Крім цього, з великою обережністю варто ставитися до солодощів та інших цукровмісних страв. Суть проста: солодкі страви провокують збільшення маси тіла, виникнення діабету і одночасно з цим — підвищують ризик заробити серцево-судинні захворювання.

Раціон після інфаркту істотно не відрізняється від харчування проти нього, оскільки в обох випадках головною метою лікувального і профілактичного меню є максимальне зниження рівня шкідливого холестерину, нормалізація ваги і підвищення еластичності стінок судин.