Кулінарна книга. Рецепти “заготовки

смачний густий соус бархатистою консистенції з”вогником”. Прекрасна приправа до м’яса, макаронів, рису, відвареної картоплі.

Я особливо не дотримуюся в таких рецептах пропорцій. Чого скільки є, з того і варю. Приблизно тільки намагаюся дотримуватися пропорцій. В даному рецепті на 1 частина баклажанів і 1 частина томатів – 2 частини солодкого перцю. Сіль і цукор за смаком. Масло теж на око, враховуючи, що в столовій ложці близько 15г масла. У мене виявилося перцю 1,5 кг (чиста вага). Баклажанів суть більше 800г. Помідорів взяла теж близько 800г. Три зубки часнику і два маленьких гострих перчика. Зелені у мене не було. Використовувала сухий базилік (взяла фіолетовий).

Перці вимила, випатрати, розрізала на половинки, поклала на застелене деко зрізами вниз. У баклажанів відрізала попки. Наколола виделкою і теж поклала на деко. Поставила в духовку, нагріту до 200с, включивши конвекцію. Десь 25 хвилин вони у мене стояли. Визначити готовність можна по здувається шкірці у перців. А баклажани проколоти виделкою або ножем, вони повинні стати м’якими.

Перці і баклажани склала по різних пакетам, закрутила. Там вони полежали, поки не стали теплими. Шкурка легко знялася і у перців, і у баклажанів. З помідорів не стала знімати шкірку, просто перемолола гарненько в блендері з потрошеними гіркими перчиками.

Вилила в каструлю, довела до кипіння. Зняла піну. І на вогні трохи менше середнього випарувала рідина, час від часу помішуючи. При бажанні можна протерти масу через сито, щоб прибрати насіння і маленькі шматочки шкірки. Не стала цього робити, мені не заважають насіння.

Поки випарювалися помідори, в блендері перемолола ошкуренние перці, баклажани і часник. Коли помідорна маса зменшилася приблизно вдвічі, туди виклала перці з баклажанами. Додала сушений базилік, чорний мелений перець, рослинне масло, сіль і цукор. Не обов’язково відразу додавати всю сіль і весь цукор. Можна починати з невеликої кількості, поступово доводячи до потрібного смаку. Мені не вистачило гостроти. Додала порошок червоного пекучого перцю.

На етапі варіння всіх овочів будьте обережні: сильно плюється. Вогонь маленький, каструлю краще брати глибоку. Зверху добре б ще прикрити спеціальною сіткою. Маса у мене примудрялася плюватися навіть через сітку))

Маса з перців і баклажанів вже дуже густа виходить. З огляду на, що помідори добре уварилися, довго тримати на плиті лютеницю не варто. Нехай просто добре прогріється і всі смаки з’єднаються. Не забуваємо перемішувати час від часу.