У цій історії ще є й інший варіант: нічого не чіпала, але отримала пігментну пляму на місці запаленого прищика, боротися з яким, на жаль, не набагато простіше, ніж з рубцями.

Чому ще утворюються рубці і пігментні плями і як правильно боротися з ними — в нашому огляді.

Небезпечна глибина

Головна причина виникнення будь — якого рубця-це проникнення запальних процесів вглиб дерми. Якщо прищик або пошкодження не зачіпають глибокого шару шкіри, а розташовуються у верхньому, сосочковом, рубець, швидше за все, або не утворюється зовсім, або легко купірується. Якщо прищик розколупати, то запальні процеси «опустяться» в глибокі шари шкіри, пошкодиться сітчастий шар, де утворюються волокна колагену, і тканина почне інтенсивно рубцюватися.

Сім плям на тижні

Одна з причин появи пігментної плями — механічне пошкодження шкіри в поєднанні з впливом ультрафіолету. Крім пошкодження акне причинами появи пігментних плям можуть стати косметичні процедури на зразок пілінгу або лазера, якщо, знову ж таки, не дати шкірі достатнього захисту від сонця. Меланін, що накопичується навколо пошкодженої ділянки, не що інше, як захист шкіри від запалення.

Крім того, плями можуть з’являтися на місці запальних елементів незалежно від дій — при наявності схильності до формування гіперпігментації. Наприклад, в зоні ризику люди з темною шкірою і дорослі жінки.

Крім коричневих плям, які зазвичай називаються поствоспалітельной гіперпігментацією, бувають ще червоні або синюваті «застійні» плями — так звана постзапальна еритрема. Вона виникає в разі, коли запалення від акне проникає дуже глибоко або якщо прищик був невміло видалений самостійно. Якщо судини пошкоджені дуже сильно, червоне або синювате пляма утворюється і без допомоги ультрафіолету. Ось чому розколювання акне особливо небезпечно для людей з крихкими від природи судинами.

Стерти з обличчя

Видалення пігментної плями — довгий, відповідальний і дуже непростий процес. Залежно від типу пошкодження шкіри фахівець призначає процедуру або їх комбінацію.

При застійних плямах, наприклад, добре допомагає кріотерапія: масаж рідким азотом підсилює кровообіг і сприяє поліпшенню стану судин.

При протизапальній гіперпігментації нерідко призначають фракційний лазерний пілінг: на відміну від більш травматичного серединного пілінгу, у фракційному реабілітація проходить швидше і легше переноситься.

Але лікування пігментних плям — це завжди комплексний процес, тому крім апаратних методів фахівці можуть призначити препарати для прийому всередину і засоби для зовнішнього застосування.

До речі, цілком можливо, що останні купувати не доведеться. Якщо при терапії акне ви використовували сучасний засіб комплексної терапії скінорен крем, його ж можна застосовувати і для лікування пігментації. Крім боротьби з бактеріями, що викликають акне, і запаленнями скінорен ® діє на меланоцити (клітини, що відповідають за колір шкіри), які поводяться аномально, і допомагає нормалізувати їх роботу. При цьому дії на здорові меланоцити не виявляється, відповідно, ризик отримання білої плями на місці застосування засобу мінімальний.

Крім застосування при поствоспалітельной гіперпігментації скінорен ® можна використовувати для лікування мелазми, що проявляє себе у вигляді темних плям з нерівними краями. Така гіперпігментація може зустрічатися у жінок з порушеним гормональним балансом: наприклад, при прийомі гормональних контрацептивів або при вагітності. До речі, скінорен ® можна застосовувати вагітним-після консультації з лікарем, зрозуміло.

Mat-43418, ру п n014589 / 01, п n014589 / 02