яловиче серце-рідкісний гість на наших столах, оскільки в усіх відношеннях вважається складним продуктом. Воно вимагає уваги, часу і деяких кулінарних знань. Щоб зробити субпродукт м’яким і соковитим, необхідно провести кілька послідовних дій, щоб м’ясо не втратило своєї харчової цінності і смаку.

Серце придатне для приготування маси страв. Його смажать на сковороді з цибулею та іншими овочами, роблять котлети, шинку. Гасять в каструлі або мультиварці з картоплею, в сметані, з томатною підливою або соусом, запікають в духовці. А скільки різноманітних салатів можна приготувати з незвичайного субпродукту! перед вами добірка кращих рецептів, якими не відмовляться поласувати навіть гості, серед яких, сподіваюся, ви зможете підібрати для себе найпростіший і смачний. До речі, на сайті є рецепти зі свинячого серця , заходьте, пригощу дуже смачно.

Як приготувати яловиче серце на сковороді, щоб було м’яким

Щоб не випробувати розчарування від підсумку ваших зусиль, запам’ятайте кілька простих правил, які допоможуть приготувати серце м’яким і соковитим. По суті, серце-це м’яз, досить щільна і пружна. Тому до підготовки необхідно поставитися з усією серйозністю.

  • обов’язково вимочіть продукт в холодній воді протягом 2-3 годин, намагаючись кожні півгодини міняти воду. Дана процедура необхідна, щоб очистити м’ясо від згустків крові.
  • розріжте шматок уздовж на дві частини. Як слід промийте, щоб видалити залишки крові і згустків. Відріжте трубки, великі і дрібні судини, зайвий жир, приберіть плівку. Якщо щось не вийшло відокремити відразу, не турбуйтеся, ви легко це зробите після варіння.
  • як правильно відварити серце? залийте його холодною водою, доведіть до закипання. Видаліть піну, проваріть при тихому «бурлінні» близько півгодини. Після злийте перший бульйон і залийте новою порцією води.
  • зробіть другу варіння. Цього разу бульйон обов’язково посоліть і варіть м’ясо протягом 2-3 годин. Час приготування залежить від ваги і величини продукту.

Якщо серце не вимочувати, перед приготуванням злегка відбийте його кулінарним молоточком, тоді після варіння воно стане значно м’якше.

Яловиче серце, смажене з цибулею і морквою – рецепт простіше

Найлегший варіант приготування смаженого з овочами яловичого субпродукту. Болгарський перець можна виключити, але я кладу для поліпшення смаку.

Візьміть:

  • яловичий субпродукт-1 кг.
  • цибуля, морква – по 1 шт.
  • солодкий перець – 1 шт.
  • соняшникова олія.

Покроковий рецепт:

  1. підготуйте м’ясо до роботи за всіма правилами, як це описано вище – ретельно промийте, видаліть все зайве і вимочіть.
  2. складіть в каструлю, залийте холодною водою, поставте варитися. Коли бульйон закипить, обов’язково зніміть пінку. Зменшіть потужність вогню, варіть при тихому кипінні, поки серце не стане м’яким (докладніше дивіться вище).
  3. подрібніть головку цибулі, потріть моркву на тертці з великими осередками. Виріжте з солодкого перцю насіннєву коробку, поріжте м’якоть соломкою.
  4. обсмажте цибулю протягом пари хвилин, потім додайте моркву і перець. Обсмажте до приємної рум’яності.
  5. довільно наріжте зварене м’ясо (брусочками або кубиками), викладіть на сковорідку.
  6. приправте сіллю з перцем. За бажанням посипте будь-якими іншими пряними приправами.

Щоб субпродукт став смачніше, після вимочування потримайте його в молоці приблизно півгодини.

Зверніть увагу, рецепт без попередньої варіння серця.

Знадобиться:

  • яловиче серце-400 гр.
  • лук-головка.
  • велика морквина.
  • томатна паста-2 маленькі ложки.
  • вода-250-300 мл.
  • сіль, чорний перець – за смаком.

Покроковий рецепт:

Вимочіть, потім зріжте у продукту зайве, після наріжте шматочками невеликого розміру довільної форми. Налийте на сковорідку масло, прогрійте його, викладіть нарізку.

Почніть обсмажувати на середньому вогні, часто помішуючи вміст. Час смаження-7 хвилин.

Заправте сіллю з перцем, продовжуйте готувати ще 5 хвилин. За цей час встигне випаруватися частина виділилася рідини.

Покришите дрібним кубиком цибулину, відправте на сковороду. Смажте ще 2-3 хвилинки.

Натріть моркву великою стружкою, поріжте часникові часточки. Додайте до м’яса, перемішайте. Готуйте ще 5 хвилин.

Додайте томатну пасту, розмішайте, прожарьте ще 5 хвилин.

Залийте воду, доведіть вміст до закипання. Зменшіть потужність вогню до мінімуму. Гасіть при тихому бурлінні 25-40 хвилин.

Пригощайтеся, якщо вирішите, що підлива вийшла занадто густий, в кінці підлийте ще трохи води.

Буде потрібно:

  • яловиче серце – 1,5 кг.
  • морквина – 2 шт.
  • цибуля-2 головки.
  • сметана-200 гр.
  • вершкове масло-шматочок для смаження.
  • чорний перець – пара горошин.
  • лавровий лист, сіль – за смаком.
  • кріп.

Покроковий рецепт:

Обробіть шматок, видаливши все зайве.

Розріжте на кілька частин, щоб м’ясо швидше зварилося.

Поставте на плиту. Дочекайтеся закипання, видаліть піну. Варіть на малому вогні близько півгодини. Затес злийте рідину.

Знову залийте холодну воду, додайте одну цибулину цілком, порізану на кілька частин одну морквину. Варіть на помірному вогні 20 хвилин.

Киньте лаврушку, горошини перцю, посоліть. Продовжуйте варіння ще 30 хвилин.

Витягніть м’ясо, трохи охолодіть, поріжте брусочками.

Покришите цибулину кубиками. Морквину настрогайте соломкою.

Розпустіть на сковорідці вершкове масло, викладіть цибульну нарізку. Обсмажуйте на середньому вогні.

Через пару хвилин додайте морквяну стружку. Продовжуйте смаження ще стільки ж.

Надішліть смажитися м’ясо. Перемішайте, готуйте приблизно 5 хвилин.

Залийте блюдо сметаною, розмішайте. Прикрийте кришкою, тушкуйте протягом 10 хвилин. В процесі обов’язково пару раз перемішайте і спробуйте на смак. Якщо вирішите, що потрібно додати будь-які приправи – не стримуйте себе, це робиться на даному етапі.

Багато господинь люблять, щоб сметанної підливи було багато. В даному випадку підлийте трохи бульйону, що залишився після варіння.

В кінці гасіння посипте кропом і вимикайте.

Котлети з яловичого серця

Котлети з субпродуктів готують рідко, занадто трудомісткі. І даремно, виходить дуже смачно і незвично.

Буде потрібно:

  • субпродукт-400-500 гр.
  • свіже сало – 100 гр.
  • яйце.
  • цибулина.
  • манна крупа-4 великі ложки.
  • панірувальні сухарі-4-5 ложок.
  • соняшникова олія, сіль, чорний перець.

Приготування:

  1. напередодні відваріть м’ясо за всіма правилами. Остудіть поділіть невеликими шматочками.
  2. складіть в чашу блендера, додайте розрізану на частини цибулину. Подрібніть до стану однорідного фаршу.
  3. додайте спеції, вбийте яйце.
  4. вимішуйте фаршову масу, поки не стане однорідною.
  5. засипте манку, знову перемішайте. Відставте миску на півгодини, щоб манка і фарш «схопилися».

Салат з яловичого серця

Обладнаний салат для святкового столу, який підкорить серця всіх, хто його спробує хоча б раз.

Беремо:

  • серце яловиче-400 гр.
  • цибуля-2 головки.
  • маринований огірок-250 гр.
  • морквина-парочка.
  • яйця – 5 шт.
  • ядра волоських горіхів-80 гр.
  • соняшникова олія-2 великі ложки.

Для заправки:

  • готова гірчиця-чайна ложка.
  • сметана-300 мл.
  • червоний винний оцет-чайна ложка.
  • мелений перець, сіль.

Як приготувати:

  1. заздалегідь відваріть субпродукт, охолодіть, поріжте дрібними кубиками.
  2. так само, напередодні, зваріть яйця круто і морквину.
  3. яйця остудіть, поділіть, натріть білки і жовтки в окремі миски, використовуючи тертку з великими осередками. Аналогічно подрібніть моркву.
  4. обсмажте на сухій сковороді ядра волоських горіхів. Потім порубати.
  5. наріжте цибулину, посмажте до красивої рум’яності на сковороді, підлив крапельку масла.
  6. подрібніть мариновані огірки дрібними кубиками.
  7. зробіть заправку, змішавши сметану з гірчицею, винним оцтом. Додайте сіль з перцем, гарненько розітріть масу.
  8. викладіть підготовлені продукти шарами, промазуючи сметанним соусом.
  9. послідовність шарів наступна: м’ясний продукт, цибуля, огірки, горіхи, морква, жовтки, білки.

Картопля з яловичим серцем

Пропоную найбільш простий варіант страви, яке можна зробити в каструлі, мультиварці або духовці.

Необхідно:

  • серце-1 кг.
  • картопля-800 гр.
  • цибуля-2 головки.
  • велика морква.
  • томатна паста-3 столові ложки.
  • чорний перець, сіль, приправи за смаком.

Готуємо:

  1. зваріть субпродукт в достатній кількості води до повної готовності. Дістаньте з бульйону, наріжте кубиками і поверніть назад, в бульйон.
  2. почистіть картоплю, наріжте великими кубиками, закладіть в каструлю. Гасіть з моменту закипання близько 40 хвилин.
  3. зробіть зажарку з цибулю і моркву. В кінці покладіть пасту-томат, прожарьте ще пару хвилин.
  4. коли картопля буде практично готовий, перекладіть обсмажені овочі в каструлю. Засипте приправи, відрегулюйте смак на сіль. Тушкуйте на тихому вогні ще 5 хвилин.

Яловиче серце з овочами

Інгредієнти:

  • серце – 1,3 кг.
  • цибуля-головка.
  • морква – 2 шт.
  • часник-4 зубки.
  • лечо-банка 700 гр. (або томатний соус за смаком).
  • топлене (вершкове) масло-40 гр.
  • копчена паприка-чайна ложка.
  • петрушка, кріп, сіль.

Приготування:

  1. зваріть субпродукт до м’якості. Остудіть, наріжте шматочками.
  2. розтопіть на сковороді олію, пасеруйте в ньому цибулю, порізану кубиками. Слідом додайте терту великою стружкою морквину. Прожарьте разом хвилин п’ять.
  3. покладіть до овочів нарізку м’яса.
  4. додайте лечо, паприку, перець. Гасіть на маленькому вогні 10 хвилин.
  5. посипте рубаною зеленню, потім ще пару хвилин.

Печеня з яловичого серця в духовці в горщику

Для запікання можна використовувати один великий горщик, але якщо має бути святкова подача страви, поділіть м’ясо з овочами порційно і готуйте в маленьких горщиках.

Інгредієнти:

  • субпродукт-1 кг.
  • велика цибулина.
  • морквина – 2 шт.
  • селера-стебло.
  • часник-4 часточки.
  • томатна паста-2 великі ложки.
  • червоне сухе вино – 200 мл.
  • вода – 250 мл.
  • чебрець – 3 гілочки.
  • сіль, цукровий пісок, мелений перець – за смаком.

Як загасити:

  1. наріжте м’ясо середніми шматочками. Крупно покришите овочі.
  2. розжарити на сковороді пару ложок олії, викладіть м’ясну нарізку. Обсмажте до приємної рум’яності на повному вогні. Перекладіть в горщик.
  3. на місце серця викладіть цибулю, порізану кубиками. Через пару хвилин додайте терту моркву і селера, порізаний кільцями.
  4. обсмажте овочі до красивої рум’яності, додайте пасту-томат, розмішайте. Готуйте протягом декількох хвилин, часто помішуючи.
  5. після перекладіть овочеву зажарку до м’яса.
  6. подрібніть зубчики часнику, порубати гілочки чебрецю, відправте до решти компонентів.
  7. залийте в горщик вино, воду, приправте сіллю з цукром і меленим перцем.
  8. поставте на плиту, доведіть до кипіння. Потім переставте горщик в духовку, розігріту до 180 о с.увімкніть таймер на 1,5-2 години, поки шматочки серця не стануть м’якими.

Іменитий шеф-кухар ілля лазерсон стверджує, що немає нічого романтичнішого, ніж страви з серця. Дивіться ролик, і ви переконаєтеся, що це так. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви з яловичого серця.