Напевно на уроках історії ви стикалися з таким поняттям, як деспотизм. Цим словом позначають форму правління, при якій правитель володіє необмеженою владою. На щастя, деспотизм як політичне явище практично повністю зжив себе. Сьогодні деспотами називають аж ніяк не єгипетських фараонів і середньовічних монархів, а людей, що володіють певним складом характеру.

Давайте разом розбиратися, хто такий деспот з точки зору психології. Я розповім вам, якими ознаками він володіє і як правильно взаємодіяти з ним.

Хто такий деспот

Деспот – це людина, яка прагне до жорсткого домінування над іншими людьми. Він не визнає чужу правоту і вважає свою точку зору єдино вірною. У відносинах з близькими він вимагає беззастережного підпорядкування власній волі. На почуття інших людей йому найчастіше наплювати.

Всупереч розхожій думці, деспотом може бути не тільки чоловік, але і жінка. При реалізації своїх владних амбіцій деспот не гребує приниженнями, образами, моральним тиском, вербальною, а іноді навіть фізичною агресією.

Найсумніше, що під гарячу руку найчастіше потрапляють близькі і дорогі йому люди. У них немає можливості повністю уникнути взаємодії, тому доводиться терпіти і страждати.

Деспотизм руйнує будь – які відносини-дружні, любовні, професійні. Природне бажання людини-дистанціюватися від джерела агресії. Як правило, в глибині душі деспот і сам страждає від своєї жорсткості і безкомпромісності, але не може собі в цьому зізнатися.

Ознаки деспотичної особистості

Важливо розуміти, що сутність деспота розкривається не відразу. З малознайомими людьми він може бути доброзичливим і чуйним. Градус деспотизму зростає в міру зближення. До найближчих людей деспот ставиться практично як до неживих предметів – він повністю привласнює їх і вважає своєю власністю.

Як же розпізнати деспота на початковому етапі спілкування? звертайте увагу не тільки на те, як людина ставиться до вас, але і на те, як він поводиться зі своїми батьками, дітьми, близькими друзями.

Зверніть увагу на наступні ознаки.

  1. мстивість. деспотичні особистості дуже довго зберігають образи і виношують плани помсти. Причому розмір покарання часто буває непорівнянний з розміром образи. Наприклад, вони всерйоз можуть бажати смерті людині, нахамившему їм в черзі на пошті.
  2. бажання контролювати близьких. деспоти хочуть бути в курсі всього, що відбувається з їх близькими людьми. Вони вимагають, щоб перед ними звітували, і не терплять скритності. У любовних відносинах деспотичні особистості вкрай ревниві і не дають партнеру ні краплі свободи.
  3. образи і приниження. якщо людина постійно проявляє вербальну агресію по відношенню до інших людей, намагайтеся триматися від нього подалі. Швидше за все деспотизм притаманний йому в тій чи іншій мірі.
  4. звичка самостверджуватися за чужий рахунок. деспоти легко визначають слабких і невпевнених в собі людей. Їх вони використовуються в якості «корму» для своєї самооцінки, застосовуючи до них різні методи психологічного тиску.
  5. відсутність самокритики. нормальна адекватна людина здатна оцінювати свої дії критично і визнавати помилки. Чого не скажеш про деспот. Він вважає себе правим в будь-якій ситуації і не визнає альтернативних точок зору. Сперечатися з ним марно.
  6. хворобливе самолюбство. у деспотичних особистостей вкрай нестійка самооцінка. Тому вони навіть нешкідливі дії людей можуть розцінювати як образу і спробу принизити їх. Хтось не так подивився, не подав руки під час привітання, не посміявся над жартом – все це приводи “покарати” людину.

Деспот в сімейних відносинах

Деспотів в сім’ї ще називають домашніми тиранами. Життя з ними сповнена бід і страждань. Один з партнерів намагається повністю підпорядкувати собі другого і придушити його волю. У хід йдуть образи, маніпуляції, шантаж, залякування, фізична агресія.

Причому сам деспот вважає свою поведінку проявом любові і турботи. Він щиро впевнений, що знає, як людині буде краще, тому всіма силами намагається наставити його на шлях істинний.

Парадоксально, але і жертва деспота часто приймає його дії за любов. Наприклад, дружина, якій чоловік забороняє носити короткі спідниці, зустрічатися з подругами, гуляти вечорами, на початковому етапі може навіть радіти проявам ревнощів.

“ось як сильно він мене любить і боїться втратити,” – думає жінка і потрапляє в пастку. Якщо вона відразу підкориться вимогам тирана, то далі її чекатимуть нові обмеження.

Чоловік-деспот: який він

Найчастіше в сімейних відносинах саме чоловік проявляє ознаки деспотизму. Багато в чому це обумовлено вихованням і гендерними стереотипами. Від чоловіків суспільство вимагає жорсткості, рішучості, сміливості, відповідальності. Ці позитивні в загальному якості іноді переходять в гіпертрофовану форму.

Рішучість перетворюється в безкомпромісність, сміливість – в агресивність, відповідальність – у владність. Якщо в сім’ї хлопчика батько був надто жорстким і виявляв агресію по відношенню до домочадців, велика ймовірність, що дитина “вбере” його модель поведінки.

З огляду на те, що чоловік сильніший за жінку, часто деспотизм з його боку супроводжується фізичною агресією. Дружині доводиться дуже несолодко в таких відносинах.

Жінка-деспот: яка вона

Жінка-деспот – не таке вже й рідкісне явище. Представниці прекрасної статі теж бувають не в міру владними і авторитарними. Проявлятися це може в різних сферах: роботі, сім’ї, любовних відносинах. Причому, якщо чоловік-деспот зазвичай прагнути домінувати скрізь, то жінка-деспот може обмежитися якоюсь однією областю. Наприклад, на роботі вона може бути тихою сірою мишкою, а в сім’ї – владної мегерою, або навпаки.

Жінка-деспот невротична, недовірлива і недовірлива до світу. Через психологічні проблеми вона ніяк не може задовольнити свою потребу в безпеці. Це спонукає її контролювати і підпорядковувати всіх навколо. Якщо їй попадається слабкий і невпевнений в собі партнер, її деспотизм буде цвісти пишним цвітом.

Як спілкуватися з деспотом

Звичайно, найкраще взагалі не мати справ з такими людьми. Але це не завжди можливо. Якщо деспотичну поведінку проявляє ваша рідна людина, вам доведеться шукати способи налагодити комфортну взаємодію. Кріпіться – буде нелегко. Наступні поради допоможуть вам.

Обходьте гострі кути

За час спілкування з людиною ви повинні були отримати уявлення про його больових точках. Які слова і дії провокують в ньому агресію, які теми краще не зачіпати в його присутності, які питання не ставити. У ваших інтересах не торкатися заборонених тим, щоб не провокувати конфлікти.

Наприклад, ви знаєте, що ваш батько “заводиться” під час розмов про політику. Не беріть участь в подібних обговореннях. На будь-яку спробу залучити вас в безглузді суперечки відповідайте, що у вас немає часу.

Не чекайте, що людина буде надходити симетрично – на те він і деспот. Ваші слабкості він буде активно використовувати проти вас. Однак ви не ведіться на його провокації. Ставтеся до нападок як до випробування. У вас є відмінний шанс прокачати витримку, стресостійкість і самоконтроль.

Встановіть особисті межі

Не терпіть хамське і принизливе поводження з собою. Таке не можна дозволяти навіть близьким. Якщо людина постійно намагається вас зачепити і вивести з себе, попросіть його припинити це робити. Якщо у вас є якісь важелі впливу, пригрозіть, що застосуєте санкції в разі відмови.

Наприклад, якщо вам грубіянить ваш власний син-підліток, обіцяйте позбавити його кишенькових грошей, якщо він не почне вести себе більш шанобливо.

Якщо ніяких важелів у вас немає, відправте людину в ігнор. Не спілкуйтеся з ним, поки він сам не проявить ініціативу і не адресує до вас якийсь запит. В цьому випадку скажіть, що готові продовжувати спілкування, тільки коли він вибачиться і визнає свою провину. Якщо йому щось від вас потрібно, у нього не залишиться іншого виходу.

Не зривайтеся на емоції

Утриматися від емоцій під час спілкування з деспотом буває дуже складно. Всередині все кипить від обурення. Хочеться донести до людини, що він не правий. Справитися з емоційними поривами допомагає усвідомлення, що вам вигідно зберігати спокій.

Нехай людина атакує вас, а ви залишайтеся незворушним, як маяк під час сильної бурі. Так ви продемонструйте свою внутрішню силу і змусите противника відступити ні з чим. Його головна мета-вивести вас з рівноваги, змусити відчути своюУразливість.

Коли відчуваєте, що вже не можете стримуватися і ось-ось вибухнете, подумки дорахуйте до десяти. Це допоможе заспокоїтися і взяти емоції під контроль розуму.

Дійте спільно

Протистояти тирану простіше, коли у вас є підтримка. Напевно його поведінка дістало не тільки вас. Об’єднайтеся з іншими жертвами і почніть діяти спільно.

Дуже часто за деспотизмом ховається слабка і нестійка особистість. Отримавши групову відсіч, людина 10 разів подумає, перш ніж знову нападати.

Якщо деспотом є ваш чоловік або дружина, разом з іншими домочадцями продумайте стратегію дій. Домовтеся підтримувати один одного в моменти конфліктів. Приймайте рішення спільно і не прогинайтеся під тиском деспота. Згодом йому доведеться стримати свій запал і навчитися рахуватися з інтересами оточуючих.

Розірвіть зв’язок, якщо вона стає небезпечною

Яким би близьким і рідним не була людина, існують ситуації, коли викреслити його з життя буде єдино вірним рішенням. В першу чергу мова йде, звичайно, про домашнє насильство.

Якщо чоловік підняв на вас руку один раз, велика ймовірність, що він зробить це знову. До дружини це теж відноситься, просто в силу гендерних особливостей жіноче рукоприкладство має менш серйозні наслідки. Якщо в родині є діти, то ви несете відповідальність і за їх благополуччя теж, тому ситуацію ні в якому разі не можна пускати на самоплив.

Психологічне насильство може бути не менш руйнівним, ніж фізичне. Тому, якщо відчуваєте, що спілкування з людиною негативно позначається на вашому здоров’ї, обривайте зв’язок. Змініть роботу, якщо деспотизм проявляє ваш начальник, зведіть до мінімуму спілкування з деспотичними матір’ю або батьком. Пам’ятайте-про вас ніхто не зможе подбати, крім вас самих.

Висновок

Ми з вами розглянули, хто такий деспот, в чому його відмінні риси і як не стати його жертвою. Сподіваюся, в житті вам не доведеться зіткнутися з такими людьми. Відносини з ними дуже часто закінчуються плачевно, тому бережіть себе і будьте уважні.

Як перестати бути жертвою”.