Періодонтит – підступне захворювання ясен, здатне позбавити людину зубів, Але дослідники із США встановили, що улюблений багатьма людьми напій має відчутний ефект профілактики цієї недуги.

Співробітники університету Бостона повідомили про те, що антиоксиданти, що містяться в кавових зернах, «творять дива» – регулярне вживання кави помітно зміцнюють ясна, захищаючи їх від розвитку періодонтиту, хоча, чому так відбувається, для вчених поки загадка.

В ході дослідження експертами були проаналізували історії хвороб більше тисячі дорослих американців – пацієнтів стоматологів за тридцятирічний період (1968-98 роки). Вчені з’ясували, що у любителів ароматного напою, регулярно пили каву, періодонтит зустрічався набагато рідше. Причому, коли для чистоти результату фахівці врахували супутні несприятливі фактори в житті людей (вживання алкоголю, куріння, діабет, маса тіла і так далі), все одно у тих, хто пив каву, стан ясен було краще, а ризик виникнення запалення, що загрожує втратою зубів, – нижча, ніж у тих, хто кави не пив.

Зазначимо, що це не перше дослідження, яке виявляє користь кави для органів ротової порожнини. Зокрема, було виявлено, що регулярне споживання кави знижує ризик розвитку раку порожнини рота і раку глотки.

Джерело