Про те, як швидко вилікувати застуду, нам розповів експерт — сергій черемушкін, головний терапевт центральної дирекції охорони здоров’я — філії ват «ржд», завідувач відділенням, лікар-терапевт вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб і гастроентерології мдмсу.

Продукти харчування при застуді

морква. а також шпинат, болгарський перець і хурма, щоб заповнити норму каротину.

м’ясо. свиняча або яловича печінка, сир камамбер, риб’ячий жир поповнять організм кислотами омега – 3 і вітаміном а.

чорна смородина. а також ківі, апельсин, квашена капуста, шипшина заповнять втрати вітаміну с.

устриці. або пророщена пшениця і теляча печінка допоможуть відновити норму цинку.

День

Якщо нездужання почалося прямо під час робочого дня, не варто чекати вечора, починайте лікуватися негайно.

  • Першу допомогу надасть аскорбінова кислота. Але використовуйте не таблетки, а порошок, який швидше проникає в кров і не завдає шкоди, якщо його приймати на голодний шлунок. При лікуванні знадобиться 1 г аскорбінової кислоти: насипте її в чайну ложку, з’їжте і запийте чаєм, можна з лимоном.

  • Якщо полоскати горло на роботі не представляється можливим, стане в нагоді інгаляційний спрей, наприклад, на основі йоду з ментолом.

Вечір

Ввечері можна себе нічим не стримувати і виганяти застуду будь-якими доступними методами.

  • Пам’ятайте про аспірин в порошку.

  • Запропонуйте собі багатий вибір цілющих напоїв на основі шипшини, чорної смородини, обліпихи, меду і лимона.

важливо: ніяких гарячих ванн, при застуді показано тільки сухе тепло. Волога сприяє розмноженню бактерій, а наше завдання — максимально скоротити їх кількість. Але можете зробити гірчичну ванну для ніг. Розведіть в гарячій воді 2 ст. Л. Сухої гірчиці, опустіть ноги і тримайте 15-20 хвилин, час від часу обережно додаючи гарячу воду. Після процедури енергійно розітріть ноги рушником, надіньте сухі вовняні шкарпетки.

Ліки при застуді

аскорбінова кислота. вживання аскорбінки по 2-4 г на добу (по 1-2 г вранці і в обід) протягом 5 днів сприяє одужанню.

спрей і краплі від нежиті. використовуйте препарати на основі морської води або масел. Промивання носа зменшить запалення, нежить, поліпшить носове дихання. Краплі на рослинних препаратах допоможуть при гострому риніті. Можна застосовувати від тижня до місяця.

Сьогодні не існує жодного противірусного «препарату від застуди» з доведеною ефективністю. На вироблення антитіл і елімінацію вірусу з організму йде певний час, тривалість якого також ніяк не залежить від кількості з’їденого перцю, часник, лимона та інших «диво-продуктів». Тому відомий афоризм про те, що» застуда лікується з препаратами 7 днів, а без препаратів — тиждень”, залишається вірним і в наші дні.

Для ефективної терапії грз необхідно створити організму сприятливі умови для якнайшвидшого одужання, так званий лікувально-охоронний режим. Він полягає в дотриманні простих правил: