Коли довга й набридла зима нарешті скінчилася, на прилавках з’являється всім нам знайома редиска, радуючи око яскраво-рожевим забарвленням. Це перший овоч навесні і ми використовуємо його в салати, закуски, холодники. А от про те, що його можна консервувати, знають небагато.

Важко навіть повірити, що в Росії редис з’явився тільки в часи Петра I, та й то далеко не відразу став популярним. У редисці міститься вітамін С, причому в набагато більшій кількості, ніж в буряку і моркві. А крім нього – вітаміни В, РР, цілий ряд корисних мікроелементів, таких як калій, магній, залізо, фосфор, натрій. Не забудьте і про клітковину, яка покращує обмін речовин, нормалізує травлення, сприяє виведенню «шлаків» з організму! Корисні властивості редиски цим не обмежуються. До її складу входять також фітонциди – речовини, які вбивають хвороботворні мікроорганізми. Мало того, деякі вчені стверджують, що регулярне вживання редиски, завдяки знаходженню у її складі речовини атноциана, знижує ризик виникнення злоякісних пухлин.

Користь від цього коренеплоду, як ми бачимо, чимала. А які ж протипоказання до редиски? Вони теж є. Наприклад, людям, що страждають виразковою хворобою шлунка або кишечнику, краще утриматися від її вживання. А якщо дуже вже хочеться після довгої зими поїсти хрустку редиску, то лише іноді й у невеликих кількостях.

Можливо, хтось скаже, що консервувати редис тільки час втрачати. Але спробувати варто, запевняю вас. Це відмінна закуска, яку можна хрустіти всю зиму. Смак у такого редиски виходить гостро-кисленький. Закуска – хоч вприкуску, хоч як закуска під горілочку або як додатковий гарнір до основного блюда на вечерю. При консервуванні втрачається природна гіркота редиски і вона стає м’якше. До того ж таким чином можна консервувати редис з сухою і жорсткою шкіркою.

Консервированная редиска на зиму

Інгредієнти:

1,5 кг редиски
1 л води
240 г рослинної олії
100 р. оцту 6%
1 – 2 стручкових перцю
перець горошком, лавровий лист, кріп, сіль за смаком

Кріп дрібно наріжте. Також редиску наріжте кружечками завтовшки 1 див Змішайте з кропом.

Розжаримо рослинне масло і потім охолодіть його.

Злегка підсолити воду, додайте прянощі і поставте її на вогонь. Дрібно наріжте перець і проваріть його у воді хвилин 10. Без перцю редиска буде мати менш виражений смак. Охолодіть готовий маринад, після чого додайте в нього оцет.

В стерилізовані банки влийте охолоджене масло ( в півлітрову банку потрібно 3 столових ложки), додайте редиску з зеленню, потім залийте маринадом. Банки пастеризують півгодини.

Вихід – 5 півлітрових банок.