Це поки не особливо популярна рослина, але завдяки своїй високій декоративності і помірним вимогам, безумовно, заслуговує більшої уваги. Цей декоративний вид добре росте навіть в складних умовах-на сонці і на неродючому грунті. Познайомтеся з подробицями вирощування кохии – посадка і догляд у відкритому грунті, фото сортів, як розмножувати рослину.

Опис рослини

Кохія або прутняк, однорічний кипарис (kochia) відноситься до сімейства амарантові. Зазвичай в садах вирощується вид бассія венічна (лат. Kochia scoparia, синонім bachia scoparia). Рослина має кілька ботанічних назв-на це варто звернути увагу при пошуку додаткової інформації. Найчастіше воно відоме як kolchia scoparia, хоча правильне нинішню назву-brassia scoparia.

Фото. Кохія восени

Рослина нагадує невеликий кипарис або ялівець, тому його іноді ще називають однорічним або річним кипарисом. Воно схоже на невелике хвойне дерево. Однак це не багаторічна, а однорічна трав’яниста рослина, а не чагарник, і має листя, а не хвою.

Кохія родом з середньої азії та південно-східної європи. Природне поширення виду-південно-західні райони росії, україни та азії. Найголовніша прикраса рослини – його форма і листя.

Фото. Побачити, наскільки красива кохія, можна в японському парку хітачі (місто хітачінака), де тисячі кущиків восени стають червонувато-коричневими.

Термін цвітіння кохии-з липня до морозів.

висота, форма . Невисока (0,4-1,5 м), сильно розгалужена однорічна рослина, красивою, щільною, кулясто-конічної форми. Форма правильна, яйцеподібна або веретеноподібна, за обрисами нагадує невеликий кипарис. Висота кущика дуже залежить від якості грунту. У нашій зоні він досягає максимум 150 см.

листя – ніжні, ниткоподібні, довгі, вузькі, ажурні, соковито-зелені, восени стають цегляно-червоними. Вузькі і щільні листя асоціюються з хвоєю. Листя і пагони покриті тонкими сріблястими волосками.

квіти, утворюються в пазухах листків влітку, зібрані в пухкі, злегка опушені шипи, непримітні, зеленувато-жовті, не дуже декоративні. Оцвітини немає, тому на забарвлення квіток впливає жовтувато-зелений колір пиляків.

плоди. після цвітіння квіти перетворюються в маленькі коричневі односемянние горішки у формі незграбного арахісу, які після дозрівання можна збирати і використовувати для розмноження рослин.корінь. підземна частина складається з довгого стрижневого кореня, тому кохія не любить пересадку.

Види і сорти-фото і опис

У садах зазвичай вирощують один вид – bassia scoparia. Відомі 2 форми bassia scoparia:

  1. бассиявеничная волосолистная (bassia scoparia var. Trichophylla), що буквально означає «волосяний лист». У неї дрібні, вузькі листя, дуже інтенсивно і красиво змінюють забарвлення.
  2. бассия веничная «чайлдси» (bassia scoparia var. Childsii).

Популярні сорти:

  • «грін форест ” – висота 1м, пагони сильноветвістие, листя світло-зелені.
  • «султан ” – кохія висотою 0,8 м, форма кущика-округла, листя смарагдово-зелені.
  • «грін лейс ” – висота 0,8 м, форма кущика-подовжена, листя смарагдове, восени стають червоними.

Вибір місця посадки, підготовка грунту

Кохия-надзвичайно цікаве, витончене, невибаглива і зручне у вирощуванні рослина з мінімальними вимогами. Вона впораються практично з усіма умовами.

Грунт для посадки кохии повинна бути:

  • середня;
  • злегка волога;
  • добре дренований, оптимально – піщаний садовий грунт;
  • бажано зі слаболужним ph, рівень ph не повинен бути нижче слабокислого (це в гіршому випадку).

Садити кохию на важку, вологу, кислий грунт не варто. На кислих грунтах отримаємо низькоросла рослина або воно пропаде після посіву. Можна підвищити ph субстрату, додавши більше компосту. Необов’язково додавати вапно восени, хоча це буде корисно.

На родючому, багатому поживними речовинами субстраті кохія набагато краще росте, восени краще забарвиться.

Рослина може впоратися з багатьма несприятливими грунтовими факторами. Однак, чим краще положення, тим кохія пишніше, красивіше забарвлена восени.

Вирощування та догляд

Кохії швидко ростуть і красиві протягом усього сезону. Щоб отримувати задоволення від яскравих кущиків, варто створити для них відповідні умови і знати, як виростити кохию.

Рослини стійкі до забруднення грунту і засолення – добре ростуть в містах. Це дуже посухостійкий вид, на який, коли спека досягає 40 градусів, варто бадьора і зелена, гілочки не никнуть.

Полив, підживлення

Кохии дуже добре переносять посуху завдяки довгим ворсистим коріння, які вони утворюють. Однак якщо ми піклуємося про пишних і яскравих рослинах, варто поливати їх під час посухи, щоб субстрат був вологим. Через довгих коренів пересаджувати кохіі не рекомендується.

Вітається внесення органічних добрив (добре розклався компост) або багатокомпонентних мінеральних добрив, наприклад, азофоска.

Обрізка

Кохія добре переносить обрізку, її формування практично не відрізняється від обрізки тиса, ялівцю або самшиту. Кохіі можна обрізати навіть кілька разів за сезон. Хоча в цій процедурі немає необхідності, вона дозволяє сформувати більш рівний і щільний «кущ». Також обрізка обмежує поширення насіння.

хвороби, шкідники

Кохія дуже рідко стає жертвою хвороб і шкідників. Тільки на занадто вологому, холодному грунті в надмірно затіненому місці вона стає сприйнятливою до грибкових захворювань (може загрожувати борошниста роса), а коріння загнивають.

Рослина відносно нечутлива до невеликої засоленості грунту, тому ідеально підходить для вирощування в міських садах. Може без пошкоджень пережити тимчасову посуху, тому не вимагає частого поливу.

Розмноження насінням і посадка

Початківці дачники часто запитують, як розмножується кохия. Однак ця рослина варто 1 раз посадити в саду і більше його розмножувати не буде потрібно за рахунок щорічного самосіву. Як і вирощування, розмноження кохии нескладне. Зазвичай проводять вирощування кохии з насіння, інші способи розмноження не застосовують.

Кількість насіння в одному грамі становить 1000-1100 штук.

Як зібрати насіння кохії? насіння дозріває нерівномірно. Верхня частина гілок більш жорстка і тонше ніж підстава куща. Коли квітки почнуть перетворюватися в» кульки ” можна зрізати верхню частину пагонів і підсушити на аркуші паперу. Насіння самі висипаються. Також можна підстелити під кущ тканину або газету і потрусити гілки. Зберігають насіння в сухому, прохолодному місці.

Увага! насіння не можна зберігати більше року. При покупці дивіться дати виробництва. Насіння кохии зберігають хорошу схожість до 1 року. Довго їх зберігати не варто, на другий рік схожість складе лише 10%.

Коли садити на розсаду насіння кохии? вирощування з розсади практикують на уралі, в сибіру. Насіння можна сіяти в березні в теплиці або контейнери для вирощування розсади в домашніх умовах, а розсаду можна висаджувати в землю після весняних заморозків.

Терміни посіву кохії у відкритий грунт:

  • у підмосков’ї, середній смузі – на рубежі квітня і травня;
  • в ленінградській області-ближче до кінця травня;
  • в південних регіонах можна розсіяти насіння під зиму зверху на грунт, не засинаючи землею.

При посіві насіння кохіі на розсаду доведеться почекати проростання до 2 тижнів. Коли сіянці можна надійно схопити пальцями, їх пікірують в горщики – по 3 — 5 штук в один горщик. Тоді вийдуть більш пухнасті кущі.

Більшість дачників помітили, що кращі, більш сильні, пишні рослини виходять при посіві у відкритий грунт, а при вирощуванні кохии з розсади, рослини виростають менше. Мабуть це пов’язано з тим, що кохія дуже не любить пересадку. Тому переважно садити її відразу в грунт, тим більше заморозків рослина не боїться.

При посадці можна додати в лунку 1 чайну ложку нітроамофоски, ретельно перемішуючи її з землею.

У відкритий грунт розсаду кохии висаджують після середини травня. Важливо пересаджувати молоді рослини з великою кількістю грунту, тому що вони з самого початку створюють довге коріння. Торф’яні горщики, з яких не потрібно виймати рослини, дуже підходять для вирощування розсади.

Якщо потрібно отримати літню огорожу, насіння слід сіяти в ряд, а після появи сходів прорідити їх,Щоб відстань між окремими рослинами становила 40-50 сантиметрів.

Можливо, розмноження взагалі не знадобиться, тому що в хорошому положенні рослина дає рясний самосів, і, одного разу посаджене, буде залишатися в саду довгі роки. Хоча насіння зберігає здатність до проростання нетривалий час (близько року), цього достатньо, щоб рослина поширювалося.

Фото. Самосів в городі

Якщо дозволити рослині сіятися безконтрольно, воно може швидко стати інвазивним і заселити більшу частину саду (в країнах походження кохія розглядається як швидко поширюється бур’ян). Щоб уникнути подібної ситуації краще зрізати суцвіття до того, як рослина встигне засіяти грунт стиглими насінням.

При самосіві важливо знати, що пересадку потрібно проводити якомога раніше і з грудкою грунту. Причина-довгий корінь (іноді в 2-3 рази довше надземної частини), який при зрізанні у верхній частині практично не регенерує і саджанець пропадає.

Цікавий факт! щільні кущики кохии після зрізання і сушки іноді використовувалися для виготовлення мітел і віників, що, ймовірно, сприяло тому, що рослина отримала особливу назву – бассія венічна.

У ландшафтному дизайні

Кохіі відмінно підходять для прикраси саду. Хоча рослини однорічні, їх перевага в тому, що вони будуть рости в місцях, які не підходять для багатьох інших декоративних видів (сонце, піщаний грунт), і не вимагають особливого догляду.

Кохія нагадує ніжні кипариси, вона ідеально підходить для композицій з середземноморськими і теплолюбними рослинами:

  • лавандою;
  • вербеною;
  • шавлією;
  • лантаною;
  • перовскією.

Її кущики також відмінно виглядають в наступних варіантах:

  • в якості бордюрів;
  • в декоративних групах, як фон для низьких рослин;
  • в якості солітера на тлі паркану, стіни будівлі;
  • як сезонні фігурки на галявині;
  • в кам’янистих садах, рокарії;
  • для невисоких живоплотів;
  • групами в середині грядки, з урахуванням осінньої колірної гами.

Кохію можна висаджувати на клумбах по кілька штук і підстригати під кульку. Так рослина виглядає дуже декоративно. На сонячних місцях кущики самі приймають форму кульок, а в тіні сильно витягуються, дачники з них потім роблять віники.

Часто використовують кохии в композиціях для клумб з наступними однорічними рослинами:

  • квітучими бегоніями;
  • чорнобривцями;
  • циніями;
  • настурціями;
  • космеєю дваждиперістой.

З багаторічними рослинами:

  • ехінацея пурпурова;
  • флокси;
  • рудбекія;
  • кущові айстри;
  • кореопсис.

Добре поєднується з декоративними чагарниками, наприклад, трояндами.

Високі сорти можна використовувати для створення смуг, укриттів або однорічних живоплотів, вони дуже швидко розростаються і добре переносять обрізку.

Низькі сорти відмінно підходять для вирощування в контейнерах на балконах і терасах, як високий акцент в контейнерних композиціях. Такі горщики можна поставити біля входу в будинок, вони будуть дуже нагадувати маленькі кипариси.

Восени рослина принесе в сад додаткові колірні ефекти, коли кохії стають червоними, а деякі – рожево-бордовими, тому вони привабливі з травня по жовтень.

Цікавий факт. Кохія в теплішому кліматі стала неприємним бур’яном. Рослина після дозрівання легко відділяється від коренів і, як сухий клубок, іноді розноситься вітром на великі відстані, а з урахуванням кількості насіння, що утворилися за цей час, і стійкості до гербіцидів, стає дуже шкідливим. Навряд чи хто-небудь з наших фермерів може уявити бур’ян, який може «задушити» кукурудзу.

Кохія-оригінальна рослина, яка стане цікавим акцентом в саду. Вона дає масу можливостей для аранжування і може підкреслити неповторність інших рослин. Після посіву розростається щороку, зазвичай не хворіє, і хоча це однорічний вид, він буде радувати багато років.