Нервозність-почуття дискомфорту, яке відчуває людина напередодні важливих подій, під час стресових ситуацій або навіть без видимих причин. Цей стан заважає зосередитися на тому, що відбувається, розслабитися, міркувати і діяти раціонально. Я розповім, як перестати бути нервовим і більше не відчувати хвилювання з кожного приводу.

Причини нервозності

Давайте розбиратися, чому деякі люди без проблем виступають на публіці, пробують щось нове, в той час як інші не можуть сказати і слова в незнайомій компанії або зважитися на зміни. Для цього розглянемо основні причини виникнення нервозності.

  1. страх невдачі. Перед тим як зробити будь-яку дію, ми в голові програємо всі можливі варіанти розвитку подій і чомусь найчастіше концентруємося на негативі. Напередодні знайомства з симпатичною дівчиною чоловік в фарбах уявляє, як вона йому відмовить або проігнорує. В результаті розмова він починає в уже напруженому стані, хвилюючись і боячись сказати щось зайве і недоречне.
  2. страх не виправдати очікування. Як я вже писала, люди схильні до додумування ситуації і бачать майбутнє в негативному ключі. Якщо нам випадає можливість проявити себе (виступити на нараді, провести переговори), ми всіляко боїмося майбутньої події. Раптом все піде не так і начальство розчарується. Так і зарплату знизити можуть або навіть звільнити. Загалом, придумувати негативні варіанти розвитку подій можна до нескінченності.
  3. ситуації, небезпечні для життя і здоров’я. Нерви, хвилювання – цілком закономірна реакція на фактори, що загрожують здоров’ю і навіть життю. Неможливо залишатися спокійним і незворушним, коли тікаєш від зграї розлючених бродячих собак або коли тобі діагностують серйозне захворювання.
  4. хвилювання через повсякденні ситуації. Здавалося б, нічого надприродного і важливого у вашому житті не відбувається, але ви все одно перебуваєте в стані нервової напруги і переживайте за кожну дрібницю. Наприклад, при виході з дому ви налаштовуєте себе на те, що запізнитеся на автобус, і весь шлях до зупинки пов’язаний з хвилюванням і передчуттям невдачі.

Навіщо вчитися жити без нервів

Всі ми різні, і, можливо, зайва тривожність-лише особливість характеру, яку потрібно прийняти? ні, миритися з таким станом речей не варто, адже чим більше ми нервуємо, тим сильніше це відбивається на здоров’ї і якості життя. Давайте розберемо, з якими негативними наслідками стикається нервова людина.

  1. хвилюючись через дрібниці, людина втрачає з уваги щось дійсно важливе. Переживаючи про те, що про вас подумають люди, ви втрачаєте індивідуальність і не можете реалізувати свій потенціал в повній мірі.
  2. нервовій людині важко зосередитися. Тому в ситуаціях, коли потрібно розумова діяльність, він втрачається і допускає помилки.
  3. хронічна нервозність тримає організм в постійній напрузі. Такий стан негативно відбивається на самопочутті і стані здоров’я. Багато захворювань розвиваються саме через нерви.
  4. велика ймовірність розвитку залежності: алкогольної, наркотичної, ігровий. Справа в тому, що людина шукає шляхи розслаблення і нерідко знаходить їх у шкідливих звичках.

Як перестати нервувати з будь-якого приводу

Згадайте, як часто нерви заважали вам реалізувати плани, насолодитися моментом і просто розслабитися? ви ж не хочете упускати можливості і витрачати свій ресурс на непотрібні переживання.

Я розповім, як впоратися з постійним хвилюванням. Деякі методики спрямовані на довгострокову перспективу і допоможуть вам стати спокійніше і врівноваженіше в житті. Інші ж схожі на екстрену допомогу і сприяють зняттю нервового напруження безпосередньо в самий хвилюючий момент.

Уникайте стресових ситуацій

Іноді не обов’язково долати себе через силу. Коли ситуація не несе особливої важливості, але викликає у вас хвилювання, просто підіть. Навіщо терпіти спілкування з небажаними людьми і нервувати? просто припиніть розмову, а подальше спілкування зведіть до мінімуму.

Також ви можете передбачити стресовий момент і зробити все, щоб уникнути його. Ви ж не підете на фільм жахів, якщо заздалегідь знаєте, що такий жанр вам не до душі і змусить тільки нервувати і переживати.

Знайдіть цікаву справу

Чому нервові люди так схильні до розвитку залежності? це їх спосіб розслабитися і відволіктися від постійного нервового напруження. Рекомендую вам чинити так само, тільки вибирати в якості відволікаючого фактора що-небудь корисне і цікаве.

Малюйте, готуйте нові страви, танцюйте, займіться садівництвом. Загалом, знайдіть справу до душі і пірнайте в нього з головою. Нова діяльність повинна вас повністю захопити і не залишити часу і бажання на хвилювання і переживання.

Займайтеся спортом

Спортивне навантаження допомагає впоратися зі стресом і розслабляє напружений організм. Якщо ви не знаходите собі місця через нерви, вийдіть на пробіжку або просто прогуляйтеся по місту.

Після фізичної напруги вам вдасться впорядкувати думки і подивитися на свою проблему зовсім під іншим кутом, без накручувань.

Ставте чіткі цілі

Коли у вашому житті присутні чіткі і зрозумілі орієнтири, вам простіше здійснювати рішучі дії, відкинувши нерви і сумніви.

Складіть план дій на певний період, пропишіть всі кроки до бажаної мети на папері і приблизний термін їх реалізації. Використовуйте складений порядок дій як інструкцію і не дозволяйте зайвим нервам, хвилювання і сумнівам збити вас з наміченого шляху.

Сміх не тільки продовжує життя, але і допомагає знизити градус нервозності навіть в самі стресові моменти. Ставтеся до всього, що відбувається з ноткою гумору.

Ви моторошно нервуєте на співбесіді, голос тремтить і вам важко вести діалог з вашим потенційним роботодавцем. А тепер уявіть, що він сидить перед вами в одній нижній білизні. Ну що, вже не так і страшно?

Вмійте також посміятися і над собою. Перебільшивши наслідки безглуздого вчинку і переживши їх напередодні події, ви будете не так напружено відчувати себе у відповідальний момент. Наприклад, уявіть, що на побаченні з вами сталося все страшне, що тільки могло статися. Ви облилися кави, не взяли гаманець, забули ім’я супутниці. Посмійтеся внутрішньо над таким незграбним кавалером і сміливо вирушайте на побачення.

Випишіть на папір все, що вас хвилює

Нав’язливі думки заважають тверезо мислити і діяти, необхідно впізнати свого ворога в обличчя. Випишіть на листочок всі події, які викликають у вас мандраж і занепокоєння. Запишіть, чого конкретно ви боїтеся в кожному випадку, через що нервуєте.

Далі проаналізуйте кожну причину. На що ви можете вплинути і як, а на що при всьому бажанні не зможете зробити ніякого впливу. Припустимо, ви моторошно нервуєте перед подорожжю, і одна з причин – боязнь запізнитися в аеропорт. Просто замовте таксі на півгодини раніше запланованого, і привід для нервів відпаде сам по собі.

Іноді ми нервуємо через фактори, на які не маємо ніякого впливу. Наприклад, ви хвилюєтеся перед подорожжю: вам здається, що буде погана погода і літак не вилетить вчасно або взагалі скасують політ. Але не варто витрачати енергію і нерви на те, що ми не в силах змінити. На погоду ви ніяк не вплинете, так що і хвилюватися не потрібно.

Проаналізуйте своє дитинство

Наші комплекси, реакції на те, що відбувається родом з дитинства. Нервозність розвивається через низьку самооцінку, фундамент якої якраз і закладається в ранньому віці.

Зверніться до психолога, він допоможе вам знайти корінь проблеми і позбутися від нього. Якщо не можете вдатися до допомоги фахівця, спробуйте самостійно знайти першопричину своєї поведінки. Для цього потрібно зайнятися самопізнанням. Наступне відео допоможе вам в цьому процесі:

Плавайте

Вода допомагає очиститися не тільки від бруду, але і від нав’язливих переживань і отруйних життя думок. Прийміть ванну або душ, так ви заспокоїтеся і почнете мислити розсудливо і раціонально.

Добре допомагають регулярні заняття в басейні. Плавання не тільки сприяє схудненню і оздоровлює, але і заспокоює.

В особливо нервові моменти, коли немає можливості прийняти душ, тримайте біля себе звичайну питну воду. Випийте склянку води невеликими ковтками, щоб трохи розслабитися.