У всіх дітей час від часу болить горло. Головне завдання батьків-вміти безпомилково визначати, коли біль в горлі у дитини не є небезпечною, а коли ситуація вимагає екстреного медичного втручання…

Причини болю в горлі у дитини

Біль в горлі у дитини може виникнути в силу різних обставин. Найрідше причиною болю в горлі стають занадто тверда їжа або який-небудь предмет, який малюк мимоволі «з’їв» (тобто горло просто травмується механічно в процесі ковтання) або, наприклад, занадто гаряче питво (в цьому випадку причиною болю в горлі у дитини стає банальний термічний опік).

Найбільш же частою і поширеною причиною, чому у дитини болить горло, стає інфекція — причому, як і в «дріб’язкових» випадках (коли біль в горлі у дитини однозначно пройде сама по собі і досить швидко), так і у випадках, коли біль в горлі може спричинити за собою катастрофічний збиток здоров’ю дитини.

Біль в горлі у дитини: одна на мільйон

Отже, батьків напевно втішить той факт, що в 90% випадків зараження будь-якої інфекцією, при якій у дитини болить горло, цей прикрий симптом не потребує будь-якому екстреному і серйозному медичному лікуванні — досить трохи потерпіти, дати малюкові поласувати морозивом від душі, і біль пройде самостійно.

Батьки, запам’ятайте: інфекції бувають різні — вірусні, бактеріальні та грибкові. Всі три види збудників інфекцій (віруси, бактерії і грибки) вимагають принципово різного підходу в лікуванні взагалі, і до лікарської терапії — зокрема.

Так ось, найчастіше біль в горлі у дитини виникає на тлі будь-якої вірусної інфекції, наприклад, грві.

У більшості випадків вірусні інфекції у дітей проходять самі по собі – через 6-7 днів після початку хвороби імунна система малюка самостійно (і навіть без втручання ліків!) успішно “розправляється» з “ворожими” вірусами. Відповідно і біль в горлі у дитини, що виникла на тлі цих вірусних інфекцій — теж проходить без наслідків сама по собі.

Лікувати її будь-якими лікарськими препаратами немає ніякої необхідності, важливо лише полегшити самопочуття дитини (як це зробити — розповімо трохи нижче).

Але інфекції, як ми вже не раз згадали, можуть бути не тільки вірусним, але також і бактеріальними. Деякі з бактеріальних інфекцій теж благополучно» здаються ” під натиском імунного захисту дитячого організму. Відповідно, і біль в горлі у дитини, викликана діяльністю цих бактерій, теж часто проходить самостійно.

Однак, є абсолютно певна група бактерій, зараження якими може обернутися надзвичайно серйозними проблемами зі здоров’ям у дитини. В цьому випадку такий симптом, як біль у горлі у дитини, ні в якому разі не можна ігнорувати.

Існує вкрай небезпечний мікроб — стрептокок — зараження яким може привести до важких наслідків і навіть до смерті дитини. Найчастіше це відбувається тоді, коли малюк не отримує належного і своєчасного лікування. Важливо, що біль в горлі-один з типових ознак стрептококової інфекції.

Згадані захворювання легко лікуються, якщо своєчасно призначити дитині курс відповідних антибіотиків, і можуть призвести до смертельного результату, якщо лікування буде проігноровано.

Отже, стало очевидно: коли у дитини болить горло, це може говорити як про «дріб’язкової» вірусної застуди, при якій біль пройде сама по собі, так і про смертельно небезпечне захворювання на зразок ревматизму. Як же відрізнити одне від іншого?

Як відрізнити потенційно небезпечну біль в горлі у дитини від «дріб’язкової»

Насправді, розібратися, коли у дитини болить горло «у справі», а коли — просто через застуду, зовсім не складно. Важливо зосередити увагу на супутніх симптомах. Що ще з малюком» не так ” крім болю в горлі?

Таким чином, якщо у дитини біль в горлі і більше немає ніяких інших симптомів, а сама дитина — старше трьох років, найрозумніше не відкладаючи відвідати лікаря для консультації. Або самостійно провести тест на стрептокок.

  • У дитини не тільки болить горло, але є й інші симптоми поганого самопочуття — температура, нежить, очі сльозяться і т. П.

  • Пиття (особливо прохолодне) помітно полегшує біль в горлі у дитини.

В цьому випадку з великою часткою ймовірності можна очікувати, що біль в горлі у дитини пройде сама по собі, як тільки організм в цілому почне перемагати вірус.

Щоб остаточно розвіяти всі тривоги і побоювання, батькам корисно мати в домашній аптечці спеціальні стрептотести — свого роду смужки, які, стикаючись зі слиною, можуть вказати на наявність або відсутність в ній мікроба стрептокока. Продаються в аптеках.

Якщо тест показав наявність в слині стрептококів — негайно біжіть з дитиною до лікаря. Не показав-припиніть турбуватися і просто допоможіть дитині полегшити біль в горлі (не стільки заради лікування, скільки заради комфорту).

Як полегшити біль у горлі у дитини

  • Якщо у дитини болить горло, забудьте на час про гарячому чаї, молоці або какао — їх давати не слід (гаряче середовище лише посилить активність вірусів і бактерій).

  • Полегшити біль в горлі у дитини добре допомагає саме холодне пиття (вода, холодний чай, сік, морс та інші). Можна навіть додати в рідину кубики льоду-нашкодити вони дитині однозначно не зможуть, зате помітно знизять «градус» болю в горлі.

  • Не шкодуйте для дитини морозива! біль в горлі — той самий привід, коли улюблені ласощі стає ще й свого роду «ліками», нехай малюк їсть його скільки захоче.

  • Ще один прекрасний варіант» охолодити ” шкідливі віруси, що викликали біль в горлі у дитини — час від часу давати йому заморожені ягоди. По суті вони-це ті ж кубики льоду. Поки малюк їх розсмоктує, біль в горлі буде вщухати.

  • В деякій мірі полегшити біль в горлі допомагають і полоскання. Наприклад, розчином солі (1 ч.л. Солі на склянку води). Але морозиво в рази ефективніше і приємніше!