У питаннях виховання дитини у кожного з батьків є свій підхід. Хтось дозволяє своїм дітям абсолютно все, хтось задобрює хорошу поведінку вкусняшками і подарунками, а хтось намагається тримати спадкоємців в узді, караючи і забороняючи вести себе погано. У кого ж виходить виховати найбільш слухняних діточок? про це ми детально розповімо в статті.

Джерело: freepik

Кожен батько вважає свою модель відносин з дитиною правильною. Однак не завжди наші благі наміри у вихованні виявляються вірними. Головне пам’ятати одне: все, що робить батько, позначається на свідомості чада і формує його самооцінку і ставлення до світу в цілому. Фахівці в психології виділили три типи батьків, яким вдається виховати слухняних дітей. Давайте детально розглянемо кожен.

Авторитарні батьки

Батьки з авторитарним стилем виховання створюють по-справжньому слухняних дітей. В основному головну роль у вихованні тут грають мами. Саме вони прищеплюють своїм чадам манери і правила поведінки, тому їх спадкоємці ніколи не поводяться погано. Що стосується тат в таких сім’ях, то вони, як вважають психологи, давно змирилися з участю «підкаблучника» або зовсім відсутні.

Що найголовніше, всі ці авторитарні налаштування глибоко проникають у свідомість дитини. Навіть у дорослому віці він не зможе дозволити собі вести себе “погано” і відійти від маминих стандартів.

Звичайно, подібна модель може викликати з роками проблеми у відносинах з дитиною. Як не крути, а кожна людина – особистість вільна і з роками він буде робити спроби жити самостійно і боротися за свої права. Мами подібного типу такі прояви не завжди розуміють, адже вони «прожили життя і знають, як краще».

Джерело: freepik

Батьки з французьким стилем виховання

Для даного типу виховання характерна відносна свобода. Як правило, батьки мало уваги приділяють турботі про дитину, надаючи це йому. Тобто, чадо може займатися своїми справами, бігати, стрибати і пустувати в міру. Хороші вчинки мама і тато не заохочують, але за погані серйозно карають.

Якщо дитина зробить щось погане, що виходить за рамки норми поведінки, батьки моментально вживуть відповідних заходів. Як не дивно, ця техніка прекрасно працює у вихованні. Діти ростуть слухняними і намагаються вести себе добре, тому що не хочуть нарватися на батьківський гнів.

Джерело: freepik

Батьки-наставники

Один з найкращих типів батьків – наставники. Вони точно, як вести себе з дітьми і поєднують в собі характеристики авторитарного і французького типів. Правда, замість того, щоб забороняти або все дозволяти, але з покаранням при нагоді, вони абсолютно послідовні в спілкуванні з дитиною.

У таких батьків є певний звід правил, які порушувати не можна. Завдяки цьому у дітей створюється уявлення про те, що добре, що погано, і що буде, якщо порушити правила.

Батьки-наставники вважають за краще пояснювати дитині, як потрібно себе вести і чому. Якщо знадобиться, вони можуть покарати за проступок. Однак в той же час заохотити хороші зміни.