Дітям потрібно багато спати. Це означає, що ви самі відпочинете, це означає, що вони будуть краще встигати в школі, і це означає, що життя стане легше. Потрібні ще докази?

Ідеальна тривалість нічного сну — дев’ять годин з чвертю.

Опитування дітей показують, що вони недосипають. Наявність стільникових телефонів, комп’ютерів і телевізорів в кімнаті дитини тільки шкодить сну. Найкраще — видалити із спалень електроніку.

Багато діти перевозбуждены вечорами, і їм дійсно важко заснути. Вироблення гормону сну мелатоніну, припиняється під впливом яскравого світла. Щоб допомогти дітям міцно спати, використовуйте непряме освітлення, наприклад нічники.

Умови сну також істотні для багатьох дітей. Деякі люблять засинати під купою ковдр, практично зварюючи себе круто. Як тільки вони заснуть, перевірте, щоб їм не було дуже жарко або дуже холодно.

Здоровий сон важливий для успішного навчання. Процес запам’ятовування накопиченої інформації відбувається, коли ми спимо. Вважається, що запам’ятовування відбувається на стадії швидкого сну (REM — Rapid Eye Movement). Під час восьми-, дев’ятигодинного сну відбувається п’ять циклів REM. Якщо дитина спить тільки п’ять чи шість годин, два циклу губляться, отже, кількість часу, необхідного мозку для довгострокового запам’ятовування, скорочується.

Тривалість сну прямо вказує, скільки у нас виробляється серотоніну і наскільки ми схильні до стресу. Якщо достатня тривалість нічного сну стає проблематичною, корисним буває денний сон. Денний сон може бути таким же ефективним помічником у запам’ятовуванні, як і повноцінний нічний сон. Звичайно ж, це стосується півторагодинного денного сну. Але навіть і шістдесяти хвилин буде достатньо, якщо ви спали все це час. Ефект денного сну аналогічний раннього нічному засипанню, що також покращує процес навчання.

Деякі поради для забезпечення здорового нічного сну дітей:

1. Ніякого кофеїну після чотирьох годин дня (сюди включаються кока-кола та енергетики, що містять велику кількістю кофеїну).

2. Ніяких фізичних вправ з великим навантаженням за дві години до сну.

3. Якщо ввечері діти скаржаться на втому, краще всього відправити їх спати. Боротьба з сонливістю не завжди продуктивна — наступна хвиля сну прийде тільки через 90 хвилин.

4. Приберіть телевізори, мобільні телефони і комп’ютери з кімнати дитини.

5. Пам’ятайте, що банку сну не існує. Якщо минулої ночі дитина проспав 10 годин, це не означає, що сьогодні він може обійтися всього шістьма годинами.

6. Переконайтеся, що дитині не жарко і не холодно під час сну.

7. Не впадайте у відчай, якщо дитина не може заснути. Він відпочиває, навіть коли спокійно лежить в темній кімнаті.

Ендрю Фуллер, автор книги «Про виховання дітей, які плюються їжею».

Посилання по темі:

Як навчити дитину правильно засипати