«щастя, мабуть, полягає в дозвіллі”, – говорив аристотель. І, безумовно, мав рацію. Стрімкий темп життя робить нас вічнозеленими. У нескінченній гонці за високою зарплатою, бажанням сподобатися начальнику, прагненням реалізувати свій потенціал, ми забуваємо про те, як важливо хоча б іноді якісно відпочивати.

Зосередитися на речах, які приносять справжнє задоволення. Присвятити час хобі, яке допоможе відновити втрачену енергію і відчути себе дійсно щасливим. Швидше за все, у вас є таке захоплення, але якщо ні, обов’язково придивіться до нашого списку.

У ньому ми зібрали 10 відмінних занять, які наповнять тіло приємною втомою, а душу зігріють умиротворенням і спокоєм. З ними ви зможете з легкістю розслабитися і насолодитися кожною хвилиною, забувши на час про всі негаразди, проблеми і складнощі насиченого робочого дня.

1. Йога

Про те, що йога покращує фізичний стан людини, підвищуючи його витривалість і зміцнюючи м’язи тіла, відомо багатьом. Але крім того, східна практика має масу переваг для психічного та емоційного здоров’я. Навіть нескладний комплекс асанснижает рівень стресу і тривоги, а також допомагає мислити позитивно і спокійно реагувати на нестандартні ситуації. Результати численних досліджень доводять, що йога покращує сон і зменшує симптоми занепокоєння, викликаного стресом і негативом повсякденного життя.

2. Каліграфія

Каліграфія, або леттерінг (від грец. “kalos « – красиво,» grapho” – пишу) – це мистецтво красивого і виразного письма. Процес вивчення каліграфії включає в себе внутрішню гармонію і спокій, зосередженість під час роботи і естетичну насолоду результатом. Залежно від технічних навичок, стиль письма може варіюватися від простих написів до еталонних зразків різних шрифтів з використанням професійних інструментів. У будь-якому випадку, захопленість процесом допоможе з головою зануритися в творчість, забувши про все на світі.

3. Садівництво

Садівництво – не просто відмінний спосіб стикнутися з природою, але і прекрасне багатофункціональне заняття, яким можуть захопитися люди будь-якого віку. Догляд за рослинами забезпечить вам відразу кілька корисних для організму бонусів: помірну фізичну активність на свіжому повітрі і задоволення від власної праці (особливо, коли на грядках встигнуть овочі, а на клумбі зацвітуть красиві квіти). Дослідження показують, що садівники живуть довше тих, хто не тяжіє до такого виду дозвілля, так як менше схильні до стресу і практично фанатіють від улюбленого хобі.

4. Розмальовка-антистрес

Вже й не згадати, коли вперше з’явилися на прилавках магазинів перші розмальовки, в яких тісно перепліталися дрібні візерунки, представляючи собою подобу буддійської мандали. Згодом сюжети картинок стали більш різноманітними, з’явилися і тварини, і мотивуючі написи, і тематичні ілюстрації. Розмальовувати таку розмальовку можна олівцями, фломастерами, маркерами, але найкраще купити гелеві ручки або спеціальні лайнери, тоді вже перші барвисті завитки приведуть вас в повний захват.

5. Читання

Одна з важливих причин, по якій люди з захватом занурюються в улюблену друковану історію – бажання розслабитися. Досить взяти в руки цікаву книгу, знайти тихий відокремлений куточок і… «нехай весь світ почекає». На час ви забуваєте про все на світі і просто відпочиваєте. У цей момент мозок розвантажується і дає волю фантазії. Повсякденні проблемиотходят на другий план, а в голові народжуються надзвичайні світи: в яких існує неземна любов, не прекращаетсяпогоня детективів за злочинцями, в яких, як у казці, оживає магія і диво.

6. Подорожі

На перший погляд, подорожі здаються досить витратним і дорогим хобі. Насправді, головне-зробити перший крок, після чого непереборна тяга продовжити цей чудовий експеримент і знову зарядитися незабутніми емоціями вас вже ніколи не покине. Подорожі здатні не тільки вирвати людину з чіпких обіймів нудної щоденної рутини, а й подарувати йому нові враження, значно розширити кругозір і привнести відчуття наповненості життя. Не знаєте, з чого почати? вивчіть історію і незвідані куточки рідної країни, а після – і до підкорення світу недалеко.

7. Креативний лист

Жага вивільнити застояну енергію, дати вихід емоціям, словами, які давно просяться на волю, почуттям, про які складно комусь розповісти-відмінний привід освоїти креативний лист. В основі такого, здавалося б, дивовижного і, на перший погляд, нудного хобі лежить традиційний і всім знайомий метод ведення особистого щоденника, який з приходом технічного прогресу канув у лету. І дуже шкода. Адже це-прекрасна терапія, здатна легко позбавити від стресу, допомогти розібратися в почуттях і навіть відшукати в собі нові нестандартні ідеї.

8. Рукоділля

Серед усіх видів корисного дозвілля, рукоділля займає перше місце. Практично кожна людина чимось так займається: шиє, в’яже, підписує листівки красивим почерком, робить подарункові фотоальбоми в техніці скрапбукінгу, майструє меблі або створює гігантські квіти з фоамірана. Чому ж ми так любимо handmade? все просто: творча діяльність нагадує медитацію – дозволяє розслабитися і просто отримувати задоволення від створення чогось нового, направляючи застояну енергію в правильне русло.

9. Музичні заняття

Улюблені мелодії або звуки обожнюваного інструменту вже з перших нот змінюють свідомість, покращують настрій, знижують рівень стресу і прискорюють мозкову діяльність. Музика в якості постійного хобі зробить вас більш різнобічним і неодмінно задоволеним життям людиною, зцілить вашу душу і тіло. Заняття вокалом або грою на музичних інструментах приносять задоволення, а значить, вивільняють хімічну речовину, відоме як «дофамін», яке відповідає за настрій і регулює в організмі емоційний фон, змушуючи нас відчувати щастя і радість.

10. Антигравіті-йога

Суміш пілатесу, танців, гімнастики, йоги – і все це на підвісному гамаку в метрі від підлоги! заманливо звучить? антигравіті-йога-дуже популярний напрямок у фітнесі, яке допомагає розслабити м’язи, поліпшити кровообіг, потренувати вестибулярний апарат і… Помолодшати на десяток років! якщо ідея здається вам трохи божевільною і лякаючою, якщо ви ніколи не» дружили ” зі спортом, просто знайдіть хорошого тренера – і вже через час будете парити в повітрі, відчуваючи себе самим умиротвореним і щасливою людиною на планеті.

Вам часто здається, що розум і тіло вимагають чогось нового, зміни діяльності, цікавого проведення часу, незвичайного захоплення, можливості розслабитися і відпочити від відповідальності, стресів і напруженості повсякденного життя? просто знайдіть собі заняття до душі!

Хобі-відмінний спосіб самореалізуватися, зарядитися позитивом і отримати масу задоволення від самого процесу. Неважливо, чим саме ви будете займатися (парити під стелею на міцному гамаку, розчулюватися власноруч вирощеним трояндам або представляти себе в ролі відважного сищика, який намагається розгадати загадки, залишені черговим літературним маніяком) – головне, щоб в цей момент ви були щасливі. Адже саме в цьому і полягає сенс земного існування.