Пандемія коронавірусу регулярно підносить сюрпризи. Пильна увага світової громадськості прикута до поширення нового штаму «омікрон». Перші випадки зафіксовані в південній африці, але відомості про заражених вже надходять з різних куточків світу.

Думка експерта

За версією вчених новий штам з’явився в результаті мутацій в організмі людини з імунодефіцитом. Встановлено, що інфекція місяцями не покидає організм людини з ослабленим імунітетом, за цей час вірус еволюціонує і вільно передається контактним шляхом.

Чи є випадки зараження в росії, чи можна спрогнозувати кількість заражених?

Перша інформація про цей штам з’явилася в листопаді цього року на півдні африки в ботсвані. У росії випадки зараження даними штамом ще не зафіксовані.

На думку фахівців, він може надавати загрозу, так як поширюється набагато швидше попередніх типів і містить велику кількість мутацій. Випадки зараження цим штамом вже зафіксовані в європі та північній америці, а також в інших куточках світу.

Геном вірусу містить більше 60 мутацій, 32 з яких знаходяться в спайк-білку, а він розташовується на поверхні вірусної частинки і викликає імунну відповідь організму. Зазначу, що всі існуючі вакцини націлені саме на нього. Ця частина коронавірусу є ключовою і саме за її змінами пильно стежать генетики.

Дуже вірулентний штам, поширюється швидко, і заразитися їм досить легко. Поки він виявлений в південноафриканських країнах і в деяких країнах євросоюзу, наприклад, німеччини, кілька випадків вже було зареєстровано в бельгії.

Важко передбачити, чи можна очікувати заражених в росії найближчим часом. Хоча повідомлення з деякими південноафриканськими країнами у нас призупинено, дуже важко визначити, хто саме заражений цим штамом.

Що вдалося з’ясувати про особливості: цей штам заражає дітей . Немає таких особливостей як у попередніх типів, коли діти страждали в рідкісних випадках. Тут вони також вразливі, як і всі інші.

Які симптоми у «омікрона»

Штам коронавірусу, який отримав назву «омікрон» супроводжується в достатній мірі помірними симптомами. При “омікроні” не спостерігається втрата нюху і смаку. У пацієнтів відзначається першіння в горлі, але кашель відсутній, може спостерігатися сильне серцебиття і стомлюваність. Поки дуже мало інформації щодо нового штаму, він мало вивчений.

Як передається?

Передбачається, що штам передається в п’ять разів швидше відомих. Здебільшого хворіють молоді люди, які знаходяться в частому контакті між собою. У всіх легка форма, якихось нових незвичайних симптомів не спостерігається.

Як визначити, чи можна здати аналізи і які?

Вірус виявляється за допомогою плр-тесту, який лікар бере у пацієнта при відвідуванні. Антигенні експрес-тести наявність нового штаму не показують.

За інформацією від центру гамалії стало відомо, що» супутник v «і» супутник лайт ” захистять від омікрон-штаму. У пар використовуються для вакцинування препарати pfizer і janssen. Janssen являє собою перший компонент “супутника v”.

Передбачається, що до існуючих вакцин «омікрон» чутливий, так як має схожість з попередніми штамами. Однак це складно стверджувати на 100%, так як ще дуже мало інформації.

Таїсія ступіна